7 évnél régebbi cikk

Hogyan készítsünk otthon adventi koszorút?
Fehérvár Médiacentrum fotójaHogyan készítsünk otthon adventi koszorút?

Közeleg advent első vasárnapja. Ekkor kezdődik meg az adventi időszak, amikor az Úr eljövetelére várakozunk. Régi szokás ilyenkor koszorú kihelyezése az asztalokra a négy adventi gyertyával, melyek közül minden vasárnap meggyújtunk egyet karácsonyig. Szép hagyomány, és remek családi programot jelent, ha ezt a koszorút nem a boltban vásároljuk meg, hanem magunk készítjük el – gyermekeink bevonásával. Ebben nyújtunk most segítséget.

Gyönyörű adventi koszorúkat láthatunk már hetek óta a nagyáruházakban, kertészetekben és a virágárusoknál is. Akinek nincsen sok ideje/kedve arra, hogy maga alkosson hasonló szépségeket, az igazán bő választékból szemelheti ki magának a számára legtetszetősebb darabot.

Ha viszont rá tudunk áldozni egy-két órát egy kis kézműveskedésre, és úgy gondoljuk, hogy a családi program színesedik a közös alkotással, akkor ne habozzunk: fogjunk neki még ma a koszorú-készítésnek, vagy legalább az előkészületeknek! – Igen, ez rávezető mondat volt, mert úgy gondolom, hogy a gyerekek nagyon élvezik, ha valamit alkothatnak, s kiváltképp nagy boldogságérzéssel tölti el őket, ha a szüleik is részt vesznek ezen a foglalkozáson.

Sajnos az elcsépelt „rohanó világ” fogalma erőteljesen befolyásolja - negatív irányba - a fiatalok szabadidejének eltöltését, főként akkor, amikor a családi programokról van szó. A több műszakos munkarend, a munkahelyhalmozás (ami a sok hitel, váratlan kiadások, nem megfelelő bérszínvonal miatti túlhajszolt munkavégzés - akár napi 12-14 órában) miatt szinte remegve várja minden fiatal, hogy az édesanyja vagy az édesapja (jobb esetben mindkettő), illetve a testvérek bekapcsolódjanak valamilyen közös szórakozási formába.

És akkor is így van ez, ha a gyermekek (főként a tinédzserek) ezt nem mondják. Mert belül vágynak a bensőséges kapcsolatra, s annak különböző megnyilvánulási formáira. (Mint amikor a 12 éves lányomat megpuszilom, és közli velem, hogy „Ez undi!” – és ellök magától, de csak pár perces fáziskéséssel, mert valójában élvezi, csak ugye ő már nagylány és alapból ellenkeznie kell…)

E rövid társadalmi korrajz-felvázolás után térjünk vissza a karácsonyi előkészületek egyik nagyon fontos pontjához: a koszorú-készítéshez. Mert most már leszögezhetjük, hogy a saját készítésű koszorúra márpedig szükség van! Ugyanúgy, mint az alkotás közben elfogyasztásra vágyó forralt borra/forró csokira, a karácsonyi zenére, füstölőre (már, aki szereti - én speciel igen).

Az adventi koszorú alapja

Többféle koszorú-alap közül válogathatunk attól függően, hogy milyen stílusban szeretnénk alkotni. A legelterjedtebb talán a szalma alapú, amelyet bátran szurkálhatunk, tűzködhetünk, és a ragasztópisztoly is közeli barátja. Előnye, hogy több éven át fel tudjuk használni (nem úgy, mint a fenyőágasat, melynek tűlevelei lehullanak), maximum a díszítését cserélgethetjük.

A szalma koszorút ajánlatos betekerni piros, zöld, vagy arany színű szalaggal, vagy ha van otthon karácsonyi mintás - csillagos, angyalkás, rénszarvasos - anyagmaradéka valakinek (hobbi-varróknál biztos akad), az is jöhet! Ragasztó pisztollyal, vagy tűzőgéppel (esetleg tűvel) illeszthetünk rá fenyő-, tuja-, magyalágakat is. (Van, ahol direkt mohával bevont változatban is árusítják. Barkácsáruházakban is láttam már. )

A vesszőnek elég sokrétű felhasználási módja ismert Magyarországon. És koszorúnak is kiváló. Van natúr színű, vagy festett. Szabályosan megtekert, vagy szabálytalan. Erre kevés díszt szoktunk tenni, gondolkozzunk minimál stílusban! A díszeket tűződróttal is oda tudjuk rögzíteni, vagy akár meg is kötözhetjük valamivel. Az alapot megvásárolhatjuk a hobbiüzletekben vagy a kertünkben is válogathatunk hozzávalót.

A fenyőt sokan nem szeretik, mert egy idő után hullatja a tüskéit, de szerintem nagyon szép és illatos, így többször is készítettem házilag koszorú alapot levágott fenyőágakból. Egyszerűen és gyorsan körbetekerhető, s akármekkora „karikát” összedrótozhatunk az ágakkal. (Még ajtódísznek is kiváló!) Díszíteni is alig kell, hiszen önmagában is mutatós: mint egy kis fenyő!

A hungarocell az egyik legközkedveltebb a kreatív boltokat sűrűn látogatók körében. Erre aztán bátran tűzködhetünk szinte bármit, nem kell aggódni azon, hogy leesik. A hungarocell alap festhető, anyaggal bevonható, amit csak szeretnénk! Ezt inkább azok válasszák, akik nem a hagyományos stílusban szeretnének alkotni.

Az oázis - másnéven „tűzőhab” arra jó, hogy élő dekorációt varázsoljuk segítségével. A habot időközönként meg kell öntözni ahhoz, hogy nedvesen tartsa a belé tűzött növényeket, s megnövelje azok élettartalmát.

Az adventi koszorú díszei

Az egyetlen dolog, ami semmiről se hiányozhat, az a gyertya! Hagyományosan három lila és egy rózsaszín gyertyát gyújtunk meg az adventi várakozás során. Az első lesz a lila: a templomban a szertartáson a pap lila miseruhát vagy stólát visel, ez a templomi „térítő” lila. Másodszorra szintén egy lila lobban majd lángra, mivel a nagyböjti időszaknak is a lila az ünnepi színe. Sok helyen kékkel helyettesítik a lilát, hogy megkülönböztessék a két „hetet” egymástól. Harmadszorra, a „Gaudete” (Örvendjetek!) vasárnapján a rózsaszínt gyújtjuk meg, mely az öröm szimbóluma, és az adventi időszak második felét nyitja meg. Negyedszerre jön a bűnbánatot kifejező lila, s ekkor, a negyedik hétvégén már az összes gyertya ég a koszorún.

Aki nem szeretné az egyházi színeket használni, és inkább csak dekorációs céllal készíti a koszorút, az nyugodtan vegyen hófehér, arany vagy ezüst színűt, de láttam már pirosat, kéket is, ha (mint a karácsonyfánál szokássá vált az elmúlt évtizedekben) színharmóniában gondolkozunk és a kompozícióhoz az illik. Pár éve én méhviasz gyertyákat használtam, saját készítésűt, amely rendkívül finom illatot árasztott. A gyertyákat rögzíthetjük gyertyatüskékkel – ez a legpraktikusabb megoldás -, vagy akár dróttal, ragasztóval is.

Használjunk bátran színes szalagokat a koszorú-alap bevonásához, vagy akár masnik kötéséhez, rögzítéshez is!

Jól mutatnak még a természetes díszítőelemek is: a fahéjrúd, szárított narancs- és citromkarika (ezeket egyszerűen elkészíthetjük úgy, hogy egy narancsot/citromot/grapefruitot vékony szeletekre vágunk, egyesével a fűtőtestre helyezzük, néha megforgatjuk, és a száradási időszakban élvezzük a belőlük kiáramló aromát is), tobozok, csipkebogyó (egy erdei séta során könnyedén hozzájuthatunk), fagyal, dió (ezt lefújhatjuk arany vagy ezüst spary-vel is), mogyoró…. Szinte bármit felhasználhatunk, ami a környezetünkben megtalálható, csak egy kis fantázia szükséges hozzá!

Élménydús, vidám koszorú-készítést és szép adventet kívánok mindenkinek!

Hagyományos adventi koszorú (Fotó: babamama.hu)

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek