3 évnél régebbi cikk

Mire jó a kakaóvaj?
·EgészségBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined
Mire jó a kakaóvaj?
·EgészségBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined

A kakaóvaj az egyik legkiválóbb bőrápoló: javítja a bőr rugalmasságát, csökkenti kiszáradását. Növényi napvédőként is funkcionál, s még striák / hegek halványításához is használhatjuk!

Amikor kisgyerekként horgászni jártam apukámmal, mindig pakolt a horgok, botok, szákok és a megfőzött kukorica mellé kakaóvajat is, hogy azzal kenegesse magát, s engem a leégés ellen. Akkor még nem tudatosult bennem, hogy e szó „kakaóvaj” pontosan mit is hordoz magában, milyen összetevői vannak? Hogy a „kakaó” a csokoládé egyik fő alapanyaga (bár manapság már nem feltétlenül, hiszen sok hasonló elnevezésű termék csak „nyomokban tartalmazza” ezt a növényt...), egyéb felhasználási módjai pedig kiváltképp nem voltak ismertek előttem.

Azóta persze megtudtam, hogy a kakaóvajat az élelmiszer- és a szépségipar is számtalan területen felhasználja. A kakaó jótékony hatásairól már írtam egy korábbi cikkben, most pedig jöjjön a kakaóvaj!

A kakaóbabot évente kétszer szüretelik: júliusban és októberben. A legjobb minőséget és a legnagyobb mennyiséget az őszi szüret adja. Miután a kakaóbabot leszedték, válogatják, tisztítják, hagyják pár napig erjedni, majd szárítják és fertőtlenítik. Ezt követően eltávolítják a héját, felaprítják – ez lesz a kakaótöret (kakaó nibs), amit megpörkölnek. Az aromás töretet megőrlik – egyre finomabbá.

Miközben őrlik, hő keletkezik, s ennek hatására a kakaóvaj kiolvad. A folyékony masszát szitalyukú hengerben préselik, mely következtében külön válik a folyékony kakaóvaj. Ez adja egyébként a kakaóbab 54 %-át! A hengerben maradt kakaópogácsát megőrlik – ez lesz a kakakópor.

Ha nagyon jó minőségű kakaóvajat szeretne valaki kinyerni a termésből, akkor olyan területekre kell ültetvényt telepítenie, ahol az évi csapadék mennyisége legalább 1000-1500 mm. Vagyis főként az egyenlítő környéke tűnik optimálisnak ebből a szempontból.

A kakaóvaj rendkívül gazdag értékes tápanyagokban, és az egyik legkiválóbb bőrápoló. Számtalan kozmetikai termék alapanyagául szolgál. Megtalálható kézkrémekben, pakolásokban, tusfürdőkben, szappanokban, testápoló krémekben, balzsamokban, samponokban. Előszeretettel használják, mert javítja a bőr rugalmasságát, csökkenti kiszáradását.

Amikor annak idején a Velencei-tavon ringva kezembe került a kakaóvaj két hal kifogása közben, bizony oda is folyt belőle, ahova nem szántam – miközben bőrömre simítottam. S persze, hogy szenvedtem vele kicsit, hiszen szobahőmérsékleten szilárd állapotú, bőrrel érintkezve – és nagy melegben - viszont elolvad.

Nyaranta mindig megnő népszerűsége, mivel növényi napvédőként is funkcionál: fényvédő hatása 6-os faktorszámú. Mindemellett barna bőrt eredményez a benne lévő karotinoidok miatt. Tartalmaz még olajsavat, palmitinsavat, szteratinsavat és linolsavat is.

Ha a bőrbe masszírozzuk, segíthet feloldani a stresszt, erősíti az immunrendszert.

A kakaóbab kb 13 százalékát polifenolok teszik ki, melyek nyugtatják az irritált bőrt és megakadályozzák, hogy a szabad gyökök kialakuljanak.

Jó tudni, hogy a kakaóvaj behatol a bőr felső rétegébe, s mindemellett a középső hámréteget is elérheti. Ezért is nyúlhatunk hozzá bátran, ha száraz a bőrünk, mert természetes hidratáló és nagyon jól puhít.  E-vitamin tartalma már csak hab a tortán: ezzel segíti bőrünket megújulni.  Használhatjuk striák és hegek esetében is, kiválóan és gyorsan gyógyítja a műtéti hegeket!

Mivel filmképző hatású, nehezíti a faggyú kiürülését és a pólusokat is eltömheti. – Ezért hanyagoltam egy idő után a használatát, mert tinédzserként zsírosabb volt a bőröm és e kettő találkozása nem igazán szerencsés kimenetellel zárult. (Legalábbis az én esetemben.)

Ha valakinek kisbabája van, akkor használhatja a kakaóvajat gyermeke érzékeny bőrének gondozására is! Nagyon jó a pelenkakiütésre – és egyéb kiütésekre. Egy kis érdekesség: kúpokat is készítenek belőle a kisbabák bélszorulásának kezelésére.

Mint már említettem, a kakaóvaj ehető – amit (többek között) a csokoládé gyártása során ki is használnak a cégek. Meglepő talán, de a fehér csokoládéban is találhatunk kakaót: pontosabban kakaóvajat! (Tulajdonképpen ez az egyetlen kakaókomponens ebben az esetben.)

 

S, ha már itt tartunk: a folytatásban házilag fogunk kakaóvajból édességeket készíteni!

Borítókép: pixabay.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek