5 évnél régebbi cikk

Hogyan készíts otthon grincsfát?
Fehérvár Médiacentrum fotója
pinterest.com
Hogyan készíts otthon grincsfát?

A Grincs című filmet valószínűleg senkinek se kell bemutatni, hiszen tele vannak a mozik a bemutató óta. S ha már e népszerű meséről van szó, beszéljünk egy kicsit a „grincsfáról” is, mely egyre nagyobb népszerűségnek örvend – és könnyedén, néhány száz forintból elkészíthető.

A Grincs története először a Redbookban (az amerikai nők egyik kedvenc magazinjában) jelent meg – 32 részes illusztrációként. A belőle készült könyv – Dr. Seuss-nak köszönhetően – 1957-ben látott napvilágot. A figura olyan népszerű lett, hogy 1966-ban született belőle egy mese, majd 2000-ben a Universal Pictures és az Imagine Entertainment megfilmesítette.

A készítők az eredeti könyvet vették alapul, ám kissé átalakították a történetet, hogy egy egész estés, felnőttek számára is élvezetes mesét mutathassanak be a filmvásznon. A film producere Brian Grazer, rendezője Ron Howard, főszereplője Jim Carrey volt. Bevétele - csak az Amerikai Egyesült Államokban - elérte a 260 millió dollárt.

A 2018-as Grincs az Illumination Entertainment gyártásában készült, s a Universal Pictures forgalmazásában jelent meg. A bemutatója novemberben volt az Egyesült Államokban, Magyarországon pedig december 6-án vetítették először.

A történet szerint a zsémbes, cinikus zöld szőrmók úgy dönt, hogy elcseni a karácsonyfát és az ajándékokat, mert idegesíti Kifalva karácsonyi (hangos) hangulata. Ő pedig – természetesen - nyugalmat szeretne. A mese vége persze happy end – az optimizmust, a lelkesedés hatalmát hirdetve.

És akkor most rátérhetünk a grincsfára is: minden túlzás nélkül mondhatom, hogy végtelenül egyszerű az elkészítése. Alapanya leggyakrabban a zanót. E növény nyáron sárga virágokat bont. Alapszíne szürkés-zöld, hosszú vesszejű, lágyszárú. Magyarország nyugati részein, a savanyú talajokon őshonos. Gyorsan nő, fagytűrő.

Minden része mérgező, de feldolgozva gyógyhatású: szív- és érrendszeri panaszokra használják, illetve alacsony vérnyomás, visszérbetegség során is ajánlott a belőle készült késztermék használata.

A seprűzanót csupán néhány száz forintba kerül és könnyedén beszerezhető kereskedőknél, virágárusoknál. (Míg a „kész” grincsfa ára 5000-10.000 Ft körül mozog.) Nevét onnan kapta, hogy régen seprűt fontak vesszőiből. Rostjaiból egykoron textíliát is készítettek, a kérgét bőr cserzésére, a leveleit a sör ízesítésére is felhasználták.

A zanóton kívül szükségünk lesz még a grincsfa elkészítéséhez: egy kaspóra, egy oázisra (ebbe fogjuk szúrni a növényeket), fenyőágakra (hogy dúsabb, terebélyes legyen), vékony kötöző drótra, ragasztóra (ragasztópisztolyra), karácsonyi díszekre (sok kicsire a dekoráláshoz), valamint a díszítésre tetszés szerint dióhéjra, tobozra, fahéjra, selyemszalagra, szárított narancsra, hungarocell golyókra stb.

Először is áztassuk be az oázist 15-20 percre, hogy jól megszívja magát. Vágjuk méretre – és tegyük a kaspóba. Helyezzük el az oázis közepén a zanótot, kissé megdöntve a szálakat. (Van, aki homokba / földbe / sóderbe állítja az ágakat.) A rögzített növényt rakjuk körbe fenyőágakkal – így dúsabbnak tűnik majd.

Hogy megadjuk a manófa jellegzetes kunkoriságát, alulról felfele haladva tekerjük be a „fácskát” egy dróttal. A csúcshoz közeledve sűrűbben tekergessük meg rajta a drótot – így könnyebben meg tudjuk majd hajlítani. A drótot takarjuk el egy selyemszalaggal. – A grincsfánál a lényeg a kötözés és a hajlítás.

Ezt követheti a díszítés: ragasztóval / ragasztópisztollyal a legegyszerűbb a dekoráció rögzítése. A hungarocell díszeket dróttal is oda tudjuk szorítani a kívánt helyre. A fára kerülhet szárított narancs, fahéj, szaloncukor, nyalóka stb. is. A lehajló csúcsra akasszunk egy szép gömböt! A „művet” feldobhatjuk égősorral, világító díszekkel is.

 

A grincsfát készíthetjük zanót helyett leyland ciprus vagy tuja ágakból is. Sőt, láttam már olyan kis méretű földlabdás örökzöldet is, amelyet manófaként meghajlítottak (az imént leírt módon). Ilyenkor természetesen ne ragasszuk rá a díszeket, hanem inkább akasszuk a drótra vagy az ágakra!

Akinek van otthon olyan girlandja, amit nem akar az ajtófélfa fölé akasztani, azt is fel lehet használni grincsfa-alapként. Előnye, hogy könnyedén hajlítható.

Ebben a videóban kiválóan végigkövethetően a lépések, mozdulatsorok:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek