2 évnél régebbi cikk

Hogyan kezeljük a köhögést gyógynövényekkel?
·EgészségBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pixabay
Hogyan kezeljük a köhögést gyógynövényekkel?
·EgészségBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined

Tudtad, hogy más gyógynövényt lehet alkalmazni száraz köhögésre (a köhögés csillapítására), mint hurutos köhögésre (vagyis hurutoldásra vagy köptetésre)? E cikkből kiderül, melyik növény mire jó!

Először is meg kell határoznunk, hogy mikor van szó száraz, s mikor hurutos köhögésről?

Száraz köhögéskor

Száraz (más néven: inger) köhögés esetén a légutakban nem található felszítható váladék. Ez főként allergiás vagy légúti megbetegedésekre jellemző.

Ilyenkor olyan gyógynövényeket ajánlatos használni, melyek géles védőréteggel vonják be a nyálkahártyát, s csökkentik annak ingerlékenységét. Segíthet a kamilla, a lándzsás útifű, az orvosizilizgyökér, az izlandi zuzmó. A legtöbb gyógynövénnyel többfajta problémát is orvosolhatunk (a kamillának például gyulladáscsökkentő hatása is van), így mindenképpen ajánlott a kezdeti stádiumban természetes alapú kezeléssel próbálkozni.

A fehérmályva vagy orvosi ziliz levelének és gyökerének, valamint a keskenylevelű útifű levelének és a hársfa virágának a nyálkaanyagai mind mérsékelhetik a légutak irritációját. A köhögést csillapíthatják a nyugtató hatású növényi drogok: a citromfű, az orvosi pemetefű is.

A martilapu is megvédi a gyulladt nyálkahártyát, s csökkenti a száraz köhögési ingert. Cseranyagokat, növényi savat, triterpéneket is tartalmaz. Fogyasztása kizárólag kúraszerűen javasolt, mert nagy dózisban árthat a májnak.

Májusban gyűjthető a bodzavirág (benne: kvercetintartalmú illóolaj, glikozidák, rutin, kolin, nyálka és csersav), amit szintén felhasználhatunk e célra, ahogyan a fehér akácot is. Az akácvirág a köhögés csillapítása mellett enyhíti a gyomorégést is – íze pedig igencsak kellemes!

A szurokfű – oregánó – a köhögéscsillapítás mellett nyugtatja az idegeket is, az orvosi veronika pedig az ereket is tisztítja. A cikóriasavat, alkilamidokat és illóolajokat tartalmazó bíbor kasvirág remek immunerősítő, gyulladáscsökkentő hatású – és szintén jó a köhögés ellen.

Ha teát készítünk, akkor jó alaposan nyomkodjuk ki a gyógynövényt az áztatás végén, hogy a hatóanyagok belekerüljenek a folyadékba. Jól tesszük, ha mézzel ízesítjük a teát, mert a méz hatékony segítséget nyújthat a száraz köhögés enyhítésében.

Hogy mire figyeljünk még teakészítéskor? Erről írtam korábban!

Hurutos köhögéskor

A száraz köhögés egy idő után gyakran hurutossá válik. A hidegebb hónapokban sok olyan vírus van, mely fokozott mennyiségű orr- és garatváladék képződésével járó fertőzést okoz. A bőséges mennyiségben termelődő váladék miatt ilyenkor beszűkülnek a légutak, romlik a légzésfunkció. Fontos, hogy felszakítsuk ezt a váladékot – ami a kórokozók kedvenc játszótere is egyben -, s ekkor kerülnek elő a hurutoldók és köptetők.

A kakukkfű, a kankalin, a borostyán, a hársfavirág, vörös lóhere, csalán, illetve a menta- vagy eukaliptuszolaj (az eukaliptuszról jótékony hatásairól itt olvasható el egy különálló cikk) segít megszabadulni a váladéktól: tea, kanalas szirup, mellkasi bedörzsölő krém, fürdőadalék stb. formájában. Az illóolajok nagyon népszerűek, mert a légutakat is átjárhatóbbá teszik.

A kakukkfű jó asztmára, szénanáthára, megfázás és influenza esetén is. Fertőtlenít, nyugtatja az izomfájdalmakat, a görcsöket. (Olaját várandós nők nem használhatják.) A kakukkfűről bővebben itt  olvashatnak.

A tüdőfű is hatékony köptető: ásványi anyagokat, kovasavat, nyálkaanyagokat, flavonoidokat tartalmaz. A népi gyógyászat a tüdőgümőkór ellen is használta.

A vörös lóhere virága vértisztító, görcsoldó, s még a gyerekkori ekcéma, a köszvény és az ízületi panaszok is kezelhetők vele – amellett, hogy gyógyírt jelenthet a szamárköhögésre, hörghurutra és a menopauzás tünetek enyhítésére is. (Várandós és szoptatós hölgyeknek kerülniük kell e növény használatát, valamint azoknak is, akik vérhígító gyógyszert szednek.)

Ha a kertünkben felbukkan néhány tő csalán, akkor ne tépdessük ki, mert ezt is bevethetjük köhögéskor! Sőt, még a tuberkulózis és az ízületi gyulladás ellen is harcolhatunk vele. Gyulladáscsökkentő hatású, és még szénanátha sem állhat az útjába! A csalánról korábban itt írtam részletesebb cikket.

Meg kell még említeni a tavaszi kankalin gyökerének, a közönséges borostyán levelének és az ökörfarkkóró virágának kivonatát is, mely segíti a légutakra tapadt nyák elfolyósítását és kiürítését. – És még folytathatnánk e sort bizonyítva a természet csodálatos gyógyító erejét!

Szakmai lektor: Dr. Kovács László tüdőgyógyász

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek