5 évnél régebbi cikk

Tudod, miért nem náthás a koala? Mert eukaliptuszt eszik!
Fehérvár Médiacentrum fotója
bioweb.uwlax.edu
Tudod, miért nem náthás a koala? Mert eukaliptuszt eszik!

Láttál már náthás koalát? – Hogy is láttál volna, amikor kedvenc csemegéje az eukaliptusz, amely orrdugulás, hörghurut, megfázás, influenza, orr-, arc-, homloküreg-gyulladás esetén tökéletes megoldást jelenthet.

A téli időszakban igencsak megfogyatkozik energiatartalékunk, egyre nehezebben viseljük el a sötétséget, a hideget. Vágyunk a napfényre, friss zöldségekre, gyümölcsökre. Az idő enyhülőben van, közeleg a tavasz, s ez az átmeneti időjárás igencsak kedvez a vírusoknak. Egyre többen lesznek influenzások, s szinte nincs ember, aki ne esett volna át az utóbbi hetekben egy-egy megfázáson náthával, torokfájással, köhögéssel. Ilyenkor jön jól az eukaliptusz!

A felső légúti megbetegedések esetén hatékony segítséget jelenthet a citrom, amely torokfájás és láz esetén nyújthat segítséget, a gyömbér, amely még hányinger és szédülés ellen is hatásos, a hagyma, amely jótékony hatásait felsorolni is hosszú lenne, és itt van az eukaliptusz, amelyet (többek között) a megfázás egyik leggyakoribb tünete, az orrdugulás ellen vethetünk be.

E növény a mirtuszfélék családjába tartozik. Ausztráliában és Tasmániában őshonos, de mára már elterjedt az egész világon. Több, mint ötszáz fajtája létezik. Elsősorban a leveleiben lévő esszenciális olajok miatt lett népszerű. A növénynek ezt a részét használják gyógyászati célra, és az illatszeripar is nagy becsben tartja a belőle készült illóolajat. Lehullott kérge se megy kárba: papír készül belőle.

Az eukaliptusz levele rendkívül érdekes, mert követi a napfényt, s mindig úgy fordul, hogy az éle a Nap felé álljon, így nem hevül fel, nem ég meg. Sőt, mivel e fa nagyon gyorsan nő, és szereti a lápos, agyagos talajt, Afrikában a maláriamocsarak kiszárítására is használják. Magassága akár 80 méter is lehet! Remek vízmegkötő hatása miatt az ausztrál őslakosok a szomjukat is oltották vele.

A levélben illóolajat (cineolt), cserzőanyagokat, triterpéneket, floroglucin származékokat találhatunk. Az illóolaj összetétele és aromája fajonként változik. Az olaj antiszeptikus, nyákoldó és hűsítő hatású, kiváló köptető, görcsoldó.

Kivonatával sebeket, keléseket is kezelnek, s nagyon jó fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő. Gombás fertőzés, bőr- és körömfertőzésnél egy mokkáskanál olívaolajba tegyünk 3-4 csepp eukaliptuszolajat, és ezzel kenjük be az érintett bőrfelületet. Hamarosan látni fogjuk a hatását!

Az eukaliptuszt a fogászatban szájöblítésre is használják. Ha szájvizet szeretnénk készíteni, akkor egy deciliter desztillált vízbe tegyünk 2-3 csepp olajat. Ezzel az eleggyel hatékonyan fertőtleníthetjük a fogínyt és a szájnyálkahártyáját.

Vannak olyan eukaliptuszolajat és mentolillóolajat tartalmazó kenőcsök, melyeket, ha a bőrünkbe dörzsölünk, akár nyolc órán át is könnyebbé válik a légzésünk. Ebben az eukaliptuszos gőzölés is segíthet.

Az orrdugulást az illóolajjal kezelhetjük hatékonyan: az aromatikus részecskék az orrunkból átvándorolnak a tüdőbe, ahol kifejthetik gyulladás- és baktériumellenes hatásukat. Hörghurut, megfázás, influenza, orr-, arc-, homloküreg-gyulladás esetén tökéletes megoldást jelenthet! Feloldja a letapadt váladékot, kitisztítja a légutakat.

Ha inhalálni szeretnénk, akkor cseppentsünk 2-3 csepp illóolajat egy nagy bögre forró vízbe, hajoljunk a gőz fölé, s takarjuk le fejünket egy törölközővel vagy vastagabb lepedővel. (Az olaj helyet használhatunk eukaliptuszlevelet is.) Ha nincsen lehetőségünk e műveletre, akkor fogjunk egy papírzsebkendőt, tegyünk rá egy-két csepp illóolajat, és tartsuk az orrunk elé belégzéskor.

Ha mellkasunkat akarjuk bedörzsölni vele, akkor készítsünk elő egy-két evőkanál testápolót vagy könnyedebb krémet, keverjünk hozzá 7-8 csepp illóolajat, s már masszírozhatjuk is a bőrünkbe. Még hatékonyabb lesz e művelet, ha 30 ml mandulaolajhoz 10 csepp eukaliptuszolajat teszünk, s ezzel kenegetjük be mellkasunkat. S, ha már a bedörzsölésnél tartunk, meg kell jegyezni, hogy az eukaliptusz segíthet a reumás panaszoknál is.

Fejfájás és stressz esetén is bátran nyúljunk hozzá, mert élénkít, frissít, javítja a koncentrációt, enyhíti a fejfájást. Cseppenthetjük aromalámpába, vagy tehetünk a fürdővizünkbe is belőle.

Vigyázat!

Az eukaliptusz túladagolása hányást, hasmenést, émelygést okozhat! Gyerekeknél 5 éves korig ellenjavallt, s gyomor-bélrendszer gyulladásos megbetegedései esetén, valamint várandós és szoptatós hölgyeknek sem ajánlott adni! Az esszenciális olajat semmiképp se alkalmazzuk belsőleg, mert kis dózisban is halálos lehet!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek