5 évnél régebbi cikk

Fehérvári legendák nyomában - Vajon tényleg nincs élet a fehérvári éjszakában?
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári legendák nyomában - Vajon tényleg nincs élet a fehérvári éjszakában?

Amióta az eszemet tudom, azóta hallom azt az emberektől, hogy Fehérváron nincs éjszakai élet. Érdekes, de én valahogy mindig találtam magamnak elfoglaltságot, és akkor is mindig feltaláltam magam, ha éppen random indultunk bulizni. Persze részben a véleményem tükrözi a cikk, ám körbekérdeztem városunk lakóit is: vajon tényleg nincs élet a fehérvári éjszakában?

Direkt a naposabb időszak utánra tartogattam ezt a témát, mert mondjuk nyáron mindenki éjjel-nappal az utcán lóg, így kapásból megcáfolták volna a kérdésem azzal a válasszal: nézz már körül! Ja, ha süt a nap és negyven fok garázdálkodik, akkor szinte bárhol el lehet ütni az időt. Csak haverok kellenek, meg valami jéghideg itóka, és tadamm: mehet is az őrület! 

Na, de mi a helyzet tavasszal, illetve az őszi-téli időszakkal? Az általam megbolygatott kérdés nagy általánosságban minden évszakban elhangzik, ám a hidegebb hónapok beköszöntével egyre inkább felerősödnek a kritikus hangok. Hiszen mi történik ilyenkor? Hideg van, fázok, suli is van, utálok mindenkit, nincs mit csinálni este a városban. Általában ez a konklúzió. Pedig, pedig.

Tapasztalataim szerint, aki keres, az talál. Aki pedig alapból eldöntötte, hogy neki Fehérváron kikapcsolódni túl hétköznapi, az akkor is elégedetlenkedni fog, ha minden napra szervezel neki egy fesztivált. Azt aláírom, hogy régebben, úgy tíz évvel ezelőtt tényleg kevesebb lehetőség volt, így problémásabb volt a hétvégi pendület leszervezése. Kevesebb, de valahogy akkor is feltaláltuk magunkat, és nem azon siránkoztunk, hogy bezzeg Pesten minden jobb.

Na, ez meg a másik, hogy mindenki folyamatosan Budapesthez hasonlítja szeretett városunkat. Miért is? Pest ránézésre is jóval nagyobb, mint Székesfehérvár, nem beszélve arról az apróságról, hogy Magyarország fővárosa. Így amíg itt mondjuk öt diszkóra jut húsz romkocsma, addig ott húsz diszkó mellett már ötven italozó található.

Nyilván ennél több, csak saccperkábé akartam érzékeltetni a számokat. Egyszerűen hülyeség Fehérvárt Budapest mellé tenni, ja, és jelzem, hogy ezek a hangok is biztos vagyok benne, hogy ugyanazt csinálnák mondjuk a 4es 6os Wesselényiben, mint a Sörpatikában. Vedelnének, aztán irány a legközelebbi dizsi. 

Igen, Fehérvár kisebb, mint Budapest, kisebb, de egy dinamikusan fejlődő városról beszélünk, ahol néhány ruhamárka kivételével tényleg minden megtalálható, amivel le tudod kötni magad a szürke hétköznapok után. 

A diszkók meg a kocsmák helyett elütheted az időt moziban, rögtön háromban (Cinema City, Barátság Mozi, Petőfi Mozi), bowlingozhatsz, parkokat látogathatsz, csónakázhatsz, ha nagyobb víz kell, itt a közelben a Velencei-tó, nemsokára kezdődik a Halloween utána pedig a koriszezon a Zichy ligetben, nem beszélve a számtalan kulturális és zenés rendezvényről, amely egyszerűen nem hagyja, hogy unatkozzatok az esti órákban. Nincs mese. Fehérváron mindig van mit csinálni.

Hogy ne csak a magamét fújjam, első utam a Belvárosba vezetett, hogy megkérdezzem a nagyérdeműt, ők hogyan értékelik a fehérvári estéket:

"Hát Pest sokkal jobb. Itt egyszerűen nincs mit csinálni, beülünk egy bárba és ennyi. Taxi és Alba. Budapesten azért nemcsak két-három szórakozóhely közül válogathatunk és a városban való ténfergés is érdekes tud lenni. Valahogy mindig máshol lyukadunk ki, más útvonalon közelítjük meg a célt, így kicsit olyan, mintha minden alkalommal egy másik városban ünnepelnénk. Még nem volt két egyforma bulim." - Gergő, 26

Kicsit ellentmond az eddigi véleményemnek, de részben igazat kell adjak a lelkes nyilatkozónak. Magam is tapasztaltam, hogy Pesten nincs két egyforma este. Ezt aláírom, viszont ha nagyon akarod, és kicsit is nyitott vagy, akkor Fehérváron sincs. Csak hajlamosak vagyunk a szokásaink rabja lenni, így a megszokott úton közelítjük meg a mámort. Na, nézzük tovább:

"Fehérváron szinte semmit nem csinálok. Néha végigsétálok a Fő utcán és iszom egy koktélt, de a hétvégéimet Budapesten szoktam tölteni. A legtöbb barátnőm ott tanul, így szinte adja magát a dolog, hogy ahogy leteszem pénteken a lantot, irány a pesti éjszaka. Anno, amikor még ide jártunk suliba, akkor egész nagy parádékat csaptunk, imádtuk a Ribilliót meg a Belvárosban való császkálást. De már kinőttük Fehérvárt. Már csak nosztalgiázni jó." - Brigi, 23
"Konkrétan egy-két éve kezdtem el bulizni, és bár még nem voltam részese a pesti éjszakának, de amiket hallok róla, inkább maradok Székesfehérváron. Nyugisabb, kevésbé veszélyes és sokkal több ismerősöm lakik itt, mint a fővárosban. Így ha bármi bajom lenne, akkor tudnék kihez fordulni." - Fanni, 18
"Szegedről költöztem Székesfehérvárra, és azt kell mondjam, hogy pozitívan csalódtam a városban. Nem győzöm kapkodni a fejem annyi program található mindennap. Itt egy kiállítás, ott egy zenés est, sőt, nemrég egy csocsóbajnokságon is voltam. Tehát változatos és igencsak szórakoztató az élet Fehérváron. Abszolút levett a lábamról." - Tibi, 28

Na, van itt azért élet kérem szépen! Kutatásom a Facebookon folytattam, ahol véletlenszerűen kiválasztott fehérvári felhasználók véleményére voltam kíváncsi:

"Ja, mostanában eléggé fellendült itt az éjszakai élet. Régen tényleg nem tudtam, hova vigyem a csajokat randizni, de ma már ez gyökeresen megváltozott. Nincs bejáratott helyem, mindig máshol töltöm az estét." - Ádám, 25
"Egyszerűen imádom Fehérvárt. Régebben meg voltam győződve róla, hogy Budapesten minden jobb, minden szebb, aztán jött a valóság: nem minden arany, ami fénylik. Hatalmas csalódás volt, így nagyon boldog voltam, amikor befejeződött a suli és hazaköltözhettem. Valahogy az idő megszépített mindent, és máshova már nem is járok bulizni. Csak Fehérvár, más semmi." - Kitti, 24

Ez a beszéd! Persze azért itt is akadt negatív megnyilvánulás is:

"Nem is értem a kérdést. Jó, hogy Budapestre járok éjszakázni. Itt nincs semmi, esténként halottak az utcák. Ha újságíró vagy, akkor miért nem nézed meg magad?" - Bence, 27

Jelzem, azt tettem, bár a hidegebb idő érezhetően megtette hatását, azért így sem mondanám, hogy annyira üresek lennének hétvégente az utcák. Az egyik hétvégén a Sörpatikától elindulva a Kaiser Retro Pubig tele volt az éjszaka fiatalokkal, és nem úgy ültek vagy álltak, mint akik azért vannak ott, mert nincs más választásuk. Akkor miről is beszélünk?

Manapság a városban számos koncertet és zenés estet szerveznek, lassan beindul az egyetemi élet is, így aztán tényleg mindig lesz mit csinálni. Kíváncsiságból felütöttem a teleelettel.hu-t, hogy mi vár ránk a hétvégén a fehérvári éjszakában. Rögtön kiszúrta a szemem egy október 4-én tartandó posztmodern jazz koncert, amelyet a Made to Break ad. Alább mutatom, hogy miről is lenne szó:

Majd rögtön egy október 6-i eseményre kalandoztam, amely szerint a Deepartment berkein belül fellép Thomas Stokker, Lenny Lenoks és Tony Manero, és egy fergeteges bulit fognak csapni a Petőfi Kultúrtanszéken. A Buliindító fülre kattintva találtam még Valami swing címmel hot gypsy jazz koncertet és táncbulit, amelynek a Paraba ad otthont.

Tehát kérdem én: tényleg nincs élet a fehérvári éjszakában? Nektek mi a véleményetek? Ti jöttök!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek