Fair21 °C
2019. október 23. szerda Gyöngyi
Menü

Fehérvári romkocsma-szemle, avagy a város leghangulatosabb sörözői

Fehérvári romkocsma-szemle, avagy a város leghangulatosabb sörözői
A Ribillió az egyik legjobb fehérvári romkocsma (Fotó: Ribillió)

Egy fáradt, melós hétköznap után nincs is jobb lazítás, mint beülni egy kocsmába. Így hát körbejártuk Székesfehérvárt és kipróbáltuk a leghangulatosabb romkocsmákat. Kocsmatúránk közben betértünk a Varkocs Old Pubba, a Museum Caféba, a Ribillióba, a Sörpatikába és a RandOMba is.

Magyarországon nagy hagyománya van a romkocsmázásnak. A romkocsma fogalmát - már, ha egyáltalán van ilyen - úgy határozhatjuk meg, hogy ez egy romos helyből kialakított söröző, piázó, melyet építészetileg szándékosan nem, vagy alig újítanak fel. Persze ezt ne úgy képzeljétek el, hogy düledeznek a falak, és ablakok is csak hébe-hóba vannak, hanem jellemzői között sokkal inkább megtalálhatjátok a régi ütött-kopott, össze-vissza berendezett bútorokat, a falakon lógó látszólag indokolatlan retrótárgyakat és az összefirkált berendezéseket.

Fehérvár is tele van jobbnál-jobb kávézókkal, borozókkal, sörözőkkel és bizony romkocsmákkal is. Ezeket jellemzően a hosszan elnyúló Fő utcán találjátok. Szinte minden második hely felér a romos jelzővel, így eléggé nehéz dolgunk volt, hiszen csak nem ihatjuk nézhetjük végig az összeset! Így hát eléggé szubjektív lett kocsmajárásunk, de összeszedtük a számunkra legbejövősebbeket.

Varkocs Old Pub

A Varkocs György várkapitány szobra melletti föld alá vezető lépcső láttán sokunknak (vagy csak inkább nekem) a Harry Potterben fellelhető alagsori lépcső juthat eszünkbe, ugyanis a kanyargós léptek után egyből egy sötét és nyirkos pincében találjuk magunkat. A rendkívül kedves kiszolgálás és a megfelelő nedű beszerzése után kicsit tovább vánszorogva már egy egészen pöpec hely tárul a szemünk elé.

A romos feeling garantált, a hangulatról pedig a Varkocs hátsó szobájában kialakított játéktér gondoskodik. A csocsó és a biliárd már szinte minden kocsma szerves része, itt három csocsó és egy biliárdasztal van. Ha inkább dobálni lenne kedvetek, akad itt darts is, bár ha nem akarjátok, hogy vagdalózásba menjen át az este, akkor azt inkább kerüljétek. Amennyiben elegetek van a sportból, akkor megcsillanthatjátok énektudásotokat is, ugyanis a karaoke színpad csak rátok vár!

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)

Museum Café

A Museum Café sem árul zsákbamacskát, ugyanis a romkocsmát konkrétan a Várostörténeti Múzeum mellett találjátok. A Piac térhez legközelebb eső piázó az egyik leghangulatosabb és legromkocsmásabb hely az általam végiglátogatott krimók közül. A két oldalról is megközelíthető placc udvarában (főleg nyáron) egymás hegyén-hátán találjátok a piákat, a székeket és a népeket, amely mind egy vérbeli romkocsma-hangulatról árulkodik.

A Museum Café belső részében két szint is vár rátok, így az emeleten akár a romantika szerelmesei is megtalálhatják számításaikat - vagy egymást. Nem tudom, hogy vagytok vele, de akárhova mentem, valamiért mindig is szerettem a felsőbb szintekre beülni. A Museumban még ezt is megkaptam. Az emeleten nagyobb társasággal is simán elfértek: osztálytalálkozók, szülinapok megmulatására kiváló helyszínt biztosít. A kilátás fentről sajnos nem túl esztétikus, viszont cserébe, ha erre tévedtek, akkor hamisítatlan romkocsma-élményben lesz részetek. A fröccs pedig kötelező!

 (Fotó: facebook.com/Museum-Café-Székesfehérvár)
(Fotó: facebook.com/Museum-Café-Székesfehérvár)

Ribillió

Ha a Ribilliót keresitek nincs könnyű dolgotok, ugyanis a Fő utcáról lefordulva a Ciszterci templommal szembeni kis utcában található italozót elég nehéz kiszúrni a zajos éjszakai forgatagban. Régen nem sokat jártam a Ribillióba, valamiért azt hittem, hogy túl elit a hely. Ehhez képest Székesfehérvár egyik legkirályabb romkocsmájáról beszélünk. Ugyanúgy megférnek egymás mellett a verseket olvasó értelmiségiek és a péntek este bulizni induló huszonévesek is. 

Az elmúlt évek során minden kocsmatúránk elengedhetetlen helyszíne a Ribillió, ahol a pia minősége és ára is hibátlan keretek között mozog. Az alsó szintet simán kibérelhetitek, ugyanis a lépcsőforduló és a hirtelen szemetek elé tárulkozó tér mind-mind ideális helyszínt nyújt akár meglepetés szülinapokhoz is. Ha minden romkocsmát végig innátok a városban, akkor a Ribilliót ki ne hagyjátok!

 (Fotó: flickr.com)
(Fotó: flickr.com)

Sörpatika

Mindenki Patikája nemcsak a nevében jelent felüdülést, hanem a kínálat minőségében is. A szomjas éjszakai utazók is gyakran betérnek ide egy-egy gyógysörre, ne adj' isten whiskyre vagy sorfütyülősre a parádék előtt. Viszonylag a Fő utca elején, a Vörösmarty Színház szomszédságában találjátok, így sok mindenki - köztük az én brigádom - szesztúrájának is a Sörpatika szokott lenni az első állomása.

A kívül morcos Patika belül igazán impozáns látványt nyújt (bár érdekli is aztán a népet...), hiszen a legtöbben egyből a pultot (mi mást?) célozzák meg. A jól megérdemelt itóka megkaparintása után irány az elengedhetetlen csocsó- és a biliárdasztal, ahol akár a hajnalig tartó bajnokságoktól sem riad vissza senki. Csak aztán győzzed pumpálni az aprót! 

A kocsma romos hangulatáról a kialakításon és berendezéseken kívül a retró zene is gondoskodik, hogy aztán nyolc óra munka után már csak egész este nézzünk az ég felé.

 (Fotó: Pál Loránd)
(Fotó: Pál Loránd)

RandOm

Ez az egyik legújabb tagja a fehérvári romkocsma repertoárnak. Bevallom őszintén, hogy az egyik szombat esti dimbulás közepette csak egészen véletlenül sikerült felfedeznünk a kocsmát. 

A RandOM eléggé random helyen található, ugyanis egészen pontosan a Kossuth udvarban a régi Isolabella Pizzéria helyén vert tanyát, így egy kicsit elbújt az éjszakában vándorló kocsmatúrázók elől. Viszont a boltíves kapu előtt jópofáskodó tömeg árulkodó lehet, így nincs más dolgotok, mint hogy kövessétek a zsivajt és belevessétek magatokat Fehérvár egyik legpofásabb romkocsmájába.

A belső tér kialakítása, a fények és a színek mind-mind a kocsma romos jellegéről tanúskodnak, nem beszélve a hátul kialakított teraszról és az oszlopokon fellelhető keresztrejtvényekről. A RandOM távolabb esik a belváros zajától, így tökéletes helyszínt biztosít egy lájtos piázáshoz, még mielőtt ráfordulnátok az AlbaBarba vezető hadiútra és teljesen eltűnnétek az éterben.

 (Fotó: randomkocsma.hu)
(Fotó: randomkocsma.hu)

Összegzés

Székesfehérváron viszonylag kevés romkocsmát találtok, de ami van az igencsak klassz. Régóta űzöm-hajtom a fehérvári éjszakákat és a spanokkal rendszeresen visszatérünk a felsorolt helyekre, hiszen ezekben mindent megtalálhattok, amire egy bulis, de akár egy hétköznap este szükségetek lehet. Vannak itt kifejezetten romosabb krimók is, mint a Varkocs, de akadnak olyan elitebb helyek is, mint a Ribillió, így mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbb romkocsmát.

 

 

 

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Ez van

A hét embere

 • Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
  Elismerések a nemzeti ünnep alkalmából
 • Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
  Kevesebb földgázt használt fel az ország tavaly
 • Katari földgáz érkezhet Magyarországra
  Katari földgáz érkezhet Magyarországra
 • Olcsóbb lesz a gázolaj
  Olcsóbb lesz a gázolaj
 • Csökkent a működő cégek száma
  Csökkent a működő cégek száma
 • Változnak a menetrendek!
  Változnak a menetrendek!
 • Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
  Siker: Fejér megyei kézműves sajt a világ legjobbjai között
 • És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért
  És felborították a hegyet - imádságos megemlékezés 56 hőseiért

Eseménynaptár

 • Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
  Átvették megbízóleveleiket - szombaton lesz a megyei közgyűlés alakuló ülése
 • Öreghegyi Disputa
  Öreghegyi Disputa
 • Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
  Összefogás - védik a gyerekeket az internetes zaklatások ellen
 • Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út
  Folytatódnak az útfelújítások - megújul a Söréd-Bicske összekötő út
 • Összefogás - kiállnak az uniós országok az agrárforrások védelmében
  Összefogás - kiállnak az uniós országok az agrárforrások védelmében
 • HÍRADÓ 1-kor 2019. október 22.
  HÍRADÓ 1-kor 2019. október 22.
 • Tudunk egy tök jó programot vasárnapra: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
  Tudunk egy tök jó programot vasárnapra: II. Fehérvári Töklámpás Fesztivál
 • A második honalapító - tárlatvezetéssel várja látogatóit a IV. Béla-kiállítás
  A második honalapító - tárlatvezetéssel várja látogatóit a IV. Béla-kiállítás
 • Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
  Tankönyvek – jövőre már mindenki ingyen kapja
 • Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
  Figyelemfelhívás - a halloweeni és a sütőtök között különbség van
 • Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
  Rekord - újabb hőmérsékleti csúcs született
 • Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
  Gyönyörű harmónia - trónra lépett Naruhito japán császár
 • Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak
  Őszi szünet - biztosított az ingyenes gyermekétkeztetés a rászorulóknak