5 évnél régebbi cikk

Fehérvári legendák nyomában - Tényleg nincs mivel elütni az időt Székesfehérváron?
Fehérvár Médiacentrum fotójaFehérvári legendák nyomában - Tényleg nincs mivel elütni az időt Székesfehérváron?

Bár szerencsére egyre kevesebb negatív véleménnyel találkozom, de még mindig lehet hallani olyan hangokat, amelyek kerek-perec kijelentik: nem tudják mivel elfoglalni magukat Fehérváron. Most ez komoly? Na jó, kicsit távol tartva magam a személyes véleményezéstől, utánajártam, mi is a helyzet városunkban, illetve körbekérdeztem a lokálpatriótákat: tényleg ekkora a gáz? Vajon tényleg nincs mit csinálni Fehérváron?

A korábbi fehérvári legendák nyomában cikkemet folytatva, ezúttal elszakadok az éjszakai élettől és meglesem, mi a helyzet Székesfehérvárral napközben, úgy kb. egész évben.

Hogy miért is teszem mindezt? Egyszerűen bosszant néhány ember negatív hozzáállása, akik még hosszú évek után is képesek ugyanazt a nótát fújni. Egyszerűen hihetetlen, ahelyett hogy gondolkodnának, vagy legalábbis csak egy icipicit körbenéznének a városban, szüntelenül fröcsögnek: már pedig itt nincs mit csinálni, nincs élet, blablabla... hát persze.

Igazi, ami igaz, régen (tinikoromban) sokkal több olyan emberrel futottam össze, aki még véletlenül sem ment a Fő utca közelébe, nehogy még a végén bejövős legyen neki valamelyik rendezvény (mondjuk akkoriban szerényebb is volt a választék). Manapság szerencsére kevesebb ilyen arccal hoz össze a sors, de ha mégis, akkor simán letudom őket szerelni azzal, hogy felsorolom, mi minden volt és még lesz a városban az adott évben. De erről majd később. 

Hasonlóan a fehérvári éjszakával foglalkozó cikkemben írottakhoz, az említett delikvens zsigerből elutasítja a Fehérváron való kikapcsolódást, és inkább elmegy Budapestre, Siófokra, vagy akárhova máshova, csak mert neki a királyok városa túl kicsi, vagy ahogy a mai fiatalság mondja: mainstream. És ha valami kicsi, akkor az tuti nem menő. 

Most, hogy kidühöngtem magam, jöjjenek is a vélemények, ugyanis szokásomhoz híven megkérdeztem városunk lakóit: ők is ennyire unatkoznak Székesfehérváron? Megpróbáltam minél több korosztályt megszólaltatni, így azért kicsit tisztább képet kaphatunk arról, hogyan is vélekednek a lakosok. Persze nem fog minden nyilatkozat bekerülni a cikkbe, de annyit elmondhatok, hogy ezúttal is kaptam hideget-meleget egyaránt:

"Az elmúlt évekhez képest sokat változott a város. Régen azért heteket kellett várni a rendezvények között, most meg szinte azt sem tudom néha, melyik bolygón vagyok, annyiféle esemény van. Természetesen szeretem őket, ha pezseg a város az nagy elégedettséggel tölt el. Szerintem Fehérváron egyszerűen nem tud unatkozni az ember." - Krisztina, 37
"Hát ez egy nagyon érdekes kérdés. Hirtelen eszembe jutottak azok az idők, amikor még középiskolás voltam. Na, akkor aztán tényleg nem sok minden lehetett csinálni. Megoldottuk, kreatív gyerekek voltunk, de manapság sokkal több esemény van Székesfehérváron. Bár lehet, a kevesebb néha több. A fene sem tudja. Én mindenesetre élvezem, hogy minden héten van valami, amit megnézhetek, meghallgathatok. Szeretem a városom." - Zoltán, 51
"Áhh, nincs itt semmi. Nyáron maximum a FEZEN és ennyi. Mi mást lehetne csinálni a városban? Inkább felmegyünk Pestre, ott mindig találunk valami frankó elfoglaltságot magunkat. Mindenfele mászkálunk, és sose unjuk meg. Itt elmegyünk a Plazába, a McDonald's-be, netalántán a Five-X-be aztán kifújt." - Zsombor, 18
"Jajjj, nekem annyi dolgom van, hogy nincs időm ilyenekkel foglalkozni. Már megint mi lesz? Nem hagyják az embert nyugodtan lenni. Mindig megy a hangoskodás, úgyhogy én kifejezetten örülök, ha éppen nincsen semmilyen előadás vagy zene." - Erzsébet, 62

Na, pont erről beszélek! Vannak, akiket egyáltalán nem is érdekel, hogy mi van a városban, de ha bármilyen rendezvényt szerveznek, azt határozottan elítélik, és kapásból negatív hozzáállást tanúsítanak. Sokszor még el sem jutottam odáig, hogy bedobjam a Nemzetközi Csellófesztivált, már kaptam is az áldást. Hihetetlen! Így aztán persze, hogy nincs mit csinálni, ha meg sem hallgatjuk, miről is van szó.

Ahogy korábban említettem, általában az éves fehérvári rendezvények durrogtatásával érvelek a városban céltalanul mászkáló embereknek. Most pedig ígéretemhez híven megmutatom, milyen programok színesítették Székesfehérvárt, és még mi minden vár ránk 2018-ban.

Forrásként a teleelettel.hu-t és a fehervariprogram.hu-t használtam, amely szájtokon könnyedén megtaláltam minden olyan fontosabb eseményt, amit érdemes megemlíteni.

Tehát ahogy lement a városi szilveszter (ahol amúgy a '70-es, '80-as, '90-es évek slágerei szóltak Jónás Andreától, Brunner Mártától és Váradi Eszter Sárától), megnyitottuk az új évet és kapásból kezdődött a III. Nagy Fehérvári Bormustra, majd a KFT koncertjére tombolhattunk a Petőfi Kultúrtanszéken. Aztán január 20-án ránk köszöntött a Jégpályák Éjszakája, ahol is késő estig kedvezményesen lehetett csúszkálni.

Februárban lement az I. Székesfehérvári Retro Fesztivál, ahol többek között az Ámokfutók, a Kozmix és a TNT is megmutatta, miért imádják még ma is őket. Áprilisban a VI. Fehérvári Halünnepen (lent a videón) lehetett a finom falatok közül válogatni, míg a VII. Székesfehérvári Toros Pálinkafesztivál és Versünnep is színesítette a város mindennapjait. Ja igen, a párnacsatáról se feledkezzünk meg az Alba Plaza előtt, amelyet kicsik és nagyok egyaránt élveztek.

Ha tavasz, akkor Sportmajális a Bregyóban, illetve ingyenes kertmozi a Zichy-ligetben és JamBoryVár a... kitaláljátok? A nyarat egy hatalmas Wellhello bulival köszöntöttük szintén a Zichy-ligetben felállított nagyszínpadon, majd július végén kezdetét is vette Székesfehérvár és az ország egyik legnépszerűbb zenei fesztiválja, a FEZEN, ahol olyan nevek léptek fel, mint a The Prodigy, a Ministry, DJ BoBo és amerikai fenegyerek, Flo Rida is. A nyarat a Székesfehérvári Királyi Napokkal és a Koronázási Szertartásjátékkal zártuk.

Szeptemberben a Fehérvári Lecsófőző Vigasság és a Börgöndi Repülőnap vitte a prímet, októberben pedig az I. Fehérvári Töklámpás Fesztivál alkalmából telt meg a Városháztér. Novemberben Sóstói Sportnapot rendeztek az új Sóstói Stadionban, ahol még egy beéneklésen is részt vehettek a kíváncsi szemek.

Tehát kérdem én: tényleg nincs mit csinálni Székesfehérváron?

Az idén még hátravan a Fehérvári Advent, amely ismételten megtölti emberekkel a Fő utcát, nem beszélve a 2018-as szilveszteri buliról, mely ugyancsak nagyot fog szólni. Persze amikor éppen nincsenek az általam felsorolt eseményekhez hasonló nagyszabású rendezvények, akkor is jut minden napra valami finomság, ahova érdemes bekukkantani: a könyvtárak és a művelődési házak szintén tele vannak érdekes közösségi foglalkozásokkal, nem beszélve az iskolák tornatermeiben megtartott ingyenes vagy olcsó sporttevékenységekről.

Ha még így is azt gondolnátok, hogy Fehérváron nincs élet, akkor figyelmetekbe ajánlok néhány olyan elfoglaltságot is, amely miatt képesek sokan távolabbi városokba látogatni: lehet itten bowlingozni, falat mászni, és még különféle szabadulószobákból is kikecmereghettek.

Ezeken kívül romantikázhattok a szebbnél-szebb parkokban, nemsokára nyit a Kori Liget, jó idő esetén hajóba is pattanhattok a Csónakázó-tavon, ha pedig inkább szórakozásra vágynátok, akkor romkocsmák és diszkók várják szomjas lépteiteket. Szóval tényleg van mivel elütni az időt Székesfehérváron. Csak kicsit nézzetek körbe. Ti jöttök!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek