Partly cloudy12 °C
2021. április 23. péntek Béla
Menü
Házhozszállítás

Birodalmi lépegető tarolta le a Távirda utcát!

Akár ez is állhatna egy bulvárújság címlapján vezető hírként, amit egy hitelesnek tűnő fotó igazolhatna is (hogy minél jobban fogyjon a nyomtatott sajtótermék). Erről azonban szó sincs, bár fénykép az van az említett „eseményről”, amit alább meg is mutatok.

Miközben káromkodva olvasnak tovább a fehérvári statiszták, hogy bizonyára kimaradtak egy új „Csillagok háborúja”-rész forgatásából.Viszont ők is tévednek ám! A fotó, amely nemrég felbukkant az Interneten, csupán egy montázsolt kép, elkövetője pedig Pordán Krisztián! Íme: 


Birodalmi lépegető tarolta le a Távirda utcát!

A fehérvári fotós 3-4 évvel ezelőtt kezdett el fotókat „manipulálni”. Az említett képet pedig azért készítette el, mert a Star Wars nagy kedvence, és a Birodalmi lépegetőket kimondottan szereti.

Kezdetben a maga szórakoztatására kezdte el "átvariálni" a fotókat, majd úgy gondolta, hogy megosztja a nagyközönséggel is a kész produktumokat, hogy az észrevételek, kritikák mind hozzá tudják segíteni a fejlődéshez. Szeretne ugyanis még jobb, precízebb, minőségibb munkákat létrehozni.

Birodalmi lépegető tarolta le a Távirda utcát!

A képeket főként saját Facebook/Instagram profilján publikálja, s a megosztásoknak hála innen jutnak el egyre több helyre az alkotások.

Van, amikor konkrét ötlet alapján fotóz be valamit, majd Photoshop-ban összeállítja a víziót, de olyan is előfordult már, hogy régebbi fotóit „tuningolta” ily módon. Nyersanyag pedig akad bőven a galériájában, hiszen az elmúlt öt év alatt rengeteg fényképet készített.

Birodalmi lépegető tarolta le a Távirda utcát!

„Ismerek olyan nagyszerű embereket,fotósokat, akik épphogy a kezükbe vettek egy kamerát, s máris remek fotókat készítettek, és olyan is van, hogy valaki évek óta bontogatja a szárnyait, de a fejlődés, valamint a készült fotók tökéletes semmitmondása jelenik meg náluk az összes olyan hibával, amit egy fotós el tud követni.” – mondta, amikor a fényképezésről beszélgettünk - Porté, divat, finomabb, sejtelmesebb glamour fotók készítésében érzem jól magam, de szeretem az épületeket és az utcán spontán elkapott pillanatokat is imádom!”

Birodalmi lépegető tarolta le a Távirda utcát!

S, hogy honnan jön az ötlet? Előfordult már, hogy mozizás közben beugrott egy gondolat, s azonnal neki kellett állnia a megvalósításnak, mert félt, hogy különben elfelejti.

Birodalmi lépegető tarolta le a Távirda utcát!

Krisztián sok fényképező gépet kipróbált már. Mint mesélte: mindegyiknek megvolt a maga előnye és hátránya is. Jelenleg egy Fujifilm X-T1 gépet használ, s van hozzá egy 35mm F/2 rekeszértékű objektíve is.

A Fujiba minden olyat belepakoltak, ami számomra egyfajta kényelmi és hasznos dolog.” – mondta – „Elsősorban a beépített film szimulációk (csúfoljuk filternek), amik nagyon jók, például a Classic Chrome.”

Birodalmi lépegető tarolta le a Távirda utcát!A képen maga az alkotó

Nagyon hasznos az a kiegészítő a kamerában, ami a jpg formátumra egy szűrőt rak. Ilyen például a szépia vagy a fekete-fehérré színező. Krisztiánnál inkább a program az, ami jobban számít a munka során. Volt olyan időszak, amikor a telefonjával végezte el a fotós munkákat, és a Photoshop erőteljesebb hangsúlyt kapott. A fehérvári fiatalember folyamatosan figyeli mások munkáit, és a mai napig vannak olyan magyar fotósok, akikre felnéz, akiktől inspirációt kap.

Birodalmi lépegető tarolta le a Távirda utcát!

Vágya, hogy főállásban a fotózással foglalkozhasson. Ezért több olyan közösségi portálra is regisztrálta magát, ahol profik segítenek amatőröknek (bár ugye az is érdekes megközelítés, hogy ki mikor minek érzi magát – jegyzem meg én, kívülálló újságíró, aki nem értek a fotózáshoz). Itt a fotók publikálása után jönnek a kritikák, észrevételek – amik fejlesztenek. (Jó esetben, ha a fotós megfogadja a tanácsokat és nem sértődik meg  egoból…)

Krisztián teljesen autodidakta módon fejleszti magát, illetve részt vesz különböző workshop-okon, ahol a retusálástól kezdve a fények beállításán át a modellel való kommunikációig mindent megtanítanak.

Birodalmi lépegető tarolta le a Távirda utcát!

Krisztiánnak egyébként nemcsak a manipulált fényképei figyelemreméltóak, hanem a hölgyekről - különleges színezéssel és beállításokkal - készült képei is... No, de erről legközelebb írok majd!

Birodalmi lépegető tarolta le a Távirda utcát!

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár