6 évnél régebbi cikk

Ki mondta, hogy a kilencediken nem lehet gyümölcsös?
Fehérvár Médiacentrum fotójaKi mondta, hogy a kilencediken nem lehet gyümölcsös?

Az a jó a növénynemesítésben, hogy előbb-utóbb majdnem mindenhová tudunk növényeket ültetni. Így van ez a gyümölcsfákkal is, amelyekből már léteznek olyan fajták, amelyeknek elegendő egy dézsa az erkélyen. Lássuk, hogyan is lehet gyümölcsös két négyzetméteren!

Egyet azért elöljáróban szögezzünk le: a dézsában nevelhető gyümölcsfa nem bonsai. A japán eredetű minifának a gyümölcsei is kicsik, a dézsás növényen meg ugyanakkora gyümölcs terem, mint a kertben növő hatalmason.

A növénynemesítők két dolog miatt kezdtek a fák méretének kicsinyítéséhez: egyrészt a balkonkertészeti igények, másrészt a gyorsan változó fogyasztói ízlés miatt. Ezek a fák ugyanis nagyon hamar termőre fordulnak és körülbelül 10-12 év alatt – amikor egy nagy fa termőciklusa csúcsán van - be is fejezik az életciklusukat, egyre kevesebbet teremnek. És a tapasztalatok szerint körülbelül ugyanilyen időközönként változik meg a kereslet is, a fogyasztók újabb és újabb fajtákat szeretnek meg.

Három bonsai almafából – ezeket csak cserépben lehet nevelni  (kép: FMC)

Épp ezért ezeket a fákat nem csak cserépben lehet nevelni. Egész ültetvényeket telepítenek belőlük kordonok mellé, hogy a kicsi, ám gyümölcstől roskadozó fákat egy-egy szélroham nehogy kidöntse.

Erre talán a balkonon is ügyelni kell, bár szerintem ez a gond egy-két jól elhelyezett rögzítéssel orvosolható. Arra azért ügyelj, hogy a madzag vagy különösen a drót alá tégy valami puha réteget, nehogy megsértsd a kis fa kérgét! A „seben” ugyanis kórokozók is bejuthatnak a növénybe, aztán volt termés, nincs termés.

A balkongyümölcsös telepítése, gondozása egyébként nem nagy ördöngösség, mint ahogy a kertben sem az. Az a fontos, hogy sok tápanyagot és vizet adj a fáidnak. De lássuk, hogy is kell ezt csinálni!

Cserépben nevelt cseresznyefa. Télire eltenni nem elég, de frissen szedni öröm  (kép: gardeningknowhow.com)

Ültetés
A fákat télen nem kell meleg helyre hurcolni, így télálló edényzetet kell számukra választanod, ami a lehető legnagyobb, de legalább 50x50x50 centiméteres és persze van az alján lyuk, hogy ha netán túlöntöznéd, a fölösleges víz ki tudjon folyni. Gondolj arra is, hogy ha netán mozgatni szeretnéd, legyen rajta fogantyú vagy alatta görgős alátét. Az ültetéshez ugyanaz kell, mint a virágokhoz: kavicsréteg az edény aljára vízelvezetőnek, nagyon jó minőségű, laza szerkezetű virágföld. A legjobb, ha a normál virágföldhöz keversz még egy kis tehéntrágya-granulátumot (ennek nincs szaga – nyugodj meg!).

Gondozás
Ha beleültetted a kis fát, tedd a cserepet oda, ahol a legtöbb napfényt kapja, a naptól lesz ugyanis ízletes a gyümölcs. Aztán már csak locsolgatni és táplálni kell (mondjuk a tehéntrágya-granulátum maradékával, csak arra figyelj, hogy ne érintkezzen a fával, mert megégetheti a törzset, a gyökeret is) – ne száradjon ki a földje, arra ügyelj! A tápláláshoz még egy ötlet: egy otthon található alapanyagokból, valójában azt is mondhatnánk, szemétből készíthető tápoldat, amit hetente használhatsz:

Miután leszüreteltél, akár meg is metszheted a növényt – a tetejét, hogy ne legyen magasabb, illetve, ha van olyan ág, amely keresztbe nőtt, azt érdemes kivágni. De a metszést februárban is elvégezheted, ha inkább lombhullásig gyönyörködnél a levelekben.

Téliesítés
Tél közeledtével (október végén) fakéreggel vagy geotextillel takard be a töveket (gazdaboltokban kapható), és húzd szélvédettebb helyre a cserepet (ezért jó a gurulós alátét)! És szerintem – tekintettel arra, hogy egy-két igazán fagyos nap is nagy kárt tud okozni a gyökerekben, tekerd be jó alaposan buborékfóliával a cserepet is! (Buborékfóliát gazdaboltokban vagy barkácsáruházakban tudsz venni, és széles ragasztószalaggal tudod rögzíteni.) Télen fagymentes időben időnként – úgy kéthetente – öntözd meg a fáidat!

Növényvédelem
A szakirodalom szerint a balkonon nevelt gyümölcsfákat nagyon nem fenyegetik a betegségek, de az nem árt, ha tavasszal kapnak a fák egy lemosó permetezést. Erre kiváló (és még a biokertészek sem kapnak tőle a szívükhöz) a bordói lé, amiben rézgálic és mész van. Ezzel kell a fákat úgy bespriccelni akár egy kis kézi virágpermetezővel, hogy csorogjon rajtuk a kék lé – elvégre lemossuk a fákat. Más növényvédelemre vélhetően nem lesz szükség, ezt viszont a fáink meghálálják.

Akár szőlőt is termeszthetsz a balkonkertben  (kép: healthnutnews.com)

Mit vegyél?
Idén nagyon elkéstél, vagy pedig egyáltalán nem vagy elkésve a balkongyümölcsös telepítésével. Ugyanis fát legjobb ősszel telepíteni. Szóval most szerezz be cserepet, földet, trágyát és ősszel válogass a kertészetek kínálatából! Ha csak 1-2 fácskát ültetnél, de többféle gyümölcsöt szeretnél, ma már olyan balkonfákat is lehet kapni, amelyek az egyik oldalon mondjuk almát, a másikon cseresznyét teremnek. Tehát csak a hely, az ízlésed és a fantázia szabhat határt a balkongyümölcsösödnek.

(A montázshoz használt képek forrásai: pinterest.com, bonsaitreegardener.net, bonsaieejit.com)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek