6 évnél régebbi cikk

Kinek ajánlott a pilates és kinek nem?
Fehérvár Médiacentrum fotójaKinek ajánlott a pilates és kinek nem?

Gépekkel végezzük a gyakorlatokat vagy inkább ne használjunk semmilyen segédeszközt? Milyen speciális programok léteznek? A pilates bemutatásának befejező részéhez érkeztünk.

Joseph Hubertus Pilates programjának alapelveit már kifejtettem az előző két blogbejegyzésben (Pilates: ez nem nyugdíjas torna! és Mire figyeljünk pilates közben?). Ezekből az is kiderült, hogy a pilates olyan koncentráción alapuló fizikai mozgás, amely során helyes légzéssel, az erőközpont alkalmazásával megfelelő időtartamig, ritmusban, pontosan hajtjuk végre a gyakorlatokat. A gyakorlatok során a mély hasizmok megerősödnek, a mozgás gyakorlója megtanulja a medence és más ízületek stabilizációját, a helyes testtartást, majd később a tudatosan izolált izommozgást.

A módszer alapvetése, hogy van egy erőközpont, s innen indul ki minden mozdulat. Az erőközpontot a has jelenti, valamint a hát alsó része, a far, a medence izmai. Innen indulnak ki a mozdulatok. Fontos a megfelelő légzéstechnika, s annak tisztán látása, hogy a rossz egészségi állapot hátterében sokszor a nem megfelelő légzés, és a rossz testtartás áll. Ha már az egészségi állapotot említettük, akkor felmerül a kérdés: kiknek ajánlott ez a program, s mely esetekben válasszunk más mozgásformákat?

A spinning bemutatásakor például külön kiemeltük, miért nem tanácsos a nagyon fiatal korosztálynak spinningterembe járnia. Bár ha valaki csak nézelődni megy el egy zenés-tekerős órára, akkor életkortól függetlenül bátran szemlélheti kívülről, hogyan izzadnak a többiek, bár úgy közel sem olyan hatékony és élvezetes e sport, mintha mi magunk is nyeregbe pattannánk.

A pilates jó megoldás irodai munkát végzőknek, mivel a kényelmetlen székek, az ülőmunka miatt kialakuló helytelen testtartás miatt sok ember szenved különböző fájdalmaktól. E mozgásforma viszont segíthet megszüntetni ezeket a problémákat. Sérülések, betegségek után is remek rehabilitációs módszer, mivel az adott ízületeket, izomcsoportokat kímélve erősödik a test. Nincsen felesleges megterhelés, lerövidül a rehabilitációs időszak, meggyorsul a felépülés műtétek után.

Az élsportolók is használhatják kiegészítő edzésként, ha céljuk a megfelelő izomkontroll elérése és a megfelelő testtudat elsajátítása – ami hozzájárulhaz a sportsérülések megelőzéséhez. Van, aki fogyási célzattal keresi fel a pilatesórákat, mert a pilatesszel erősödnek az izmok, szálkásabbá válik a test, növekszik az általános erőnlét.

Ha az orvos engedélyezi, akkor a várandós kismamák is gyakorolhatják ezt a mozgást – kifejezetten az ő számukra összeállított edzéstervvel. Nem szabad elfelejteni, hogy a terhesség nem betegség, és lehet edzeni kisbabát várva is. Erről írtam már korábban Miért jó, ha terhesen sem hagyod abba a sportolást? címmel egy posztot. A szülést követően szintén nem szabad elhanyagolni a mozgást! A Mikor kezdjünk el edzeni szülés után? című cikkemben pedig azt is kifejtettem, hogy a gyermekágyi időszakot használjuk pihenésre (már amennyire lehet ugye…), és csak azt követően próbálkozzunk (bármilyen típusú) edzéssel, és akkor is csak olyan mértékben, hogy azt ne érezzük megterhelőnek! Nem az a cél, hogy még jobban kimerüljünk vagy lesérüljünk!

Ha a szülés során nem lépett fel komplikáció, akkor várjunk egy hónapot, és először csak bőszen toljuk a babakocsit a friss levegőn – ha szerencsés helyen lakunk, akkor egy szép nagy parkban, erdőben, amely már a látványától fogva is megnyugtatóan hat az emberre –, és kerüljük a súlyzókat! Amennyiben császármetszésünk volt, akkor toljuk ki ezt a várakozási időt két hónapra, és figyeljünk arra, hogy teljes legyen a regenerációnk (ami személyenként változik)! Ne sürgessünk semmit! A hasgyakorlatokat pedig pláne ne erőltessük, mert szétnyílhat a sebünk! Minden sporttevékenység, mozgásforma esetén fontos, hogy fokozatosan, kíméletesen álljunk neki az edzésnek.

És most vissza a pilateshez: nemcsak hölgyek járhatnak az órákra, hanem férfiak is. Múltkori beszélgetőtársam, Aranyos Veronika pilatesoktató például egy (alapjáraton jógaoktató) férfi tanárral együtt vizsgázott pilatesből, és azóta is több férfit erősít ezzel a módszerrel. A pilates tehát nem kizárólag nőknek való! Életkor tekintetében pedig meg kell jegyezni, hogy az idősebb korosztály sincsen kizárva a tanulók köréből, hiszen nekik ez a mozgás az időskori betegségek utáni rehabilitációra fókuszálva lehet fontos.

A pilatest lehet talajon végezni, vagy gépek segítségével. A talajon végzett gyakorlatokhoz használhatunk pilateseszközöket, melyek a stabilitási készség fejlesztésében és az izomzat erősítésében segítenek, vagy épp az erős ellenállás kifejtésére használatosak. A henger, mint forma, többféle sportágba „begurította magát”. Egyszer már írtam az SMR hengerről, így e témakör valószínűleg nem idegen senki számára. A pilatesben használt henger lehet durva felületű, vagy sima, bordázatlan, és remek kiegészítője az ülő, álló és fekvő gyakorlatoknak. Ugyanígy a gumikötelek is gyakori vendégnek számítanak a pilatesen – és akár egy konditeremben is –, a labdák pedig szintén nem(csak) játékra valók! Ugyanúgy az erősítést, izomcsoport-fejlesztést szolgálják.

A gépes edzés lendületesebb, intenzívebb, mint a matracos, ezért azok is kipróbálhatják néha, akik egyébként a földön szeretnek edzeni. Aktív sportolók számára is javasolt például a gerinctartó izmok megerősítésére, a lerövidült tartóizmok megnyújtására, fájdalomcsökkentésre (derékfájdalom), csontritkulás megelőzésére, a helyes légzés megtanulására.

A pilatesgépek „legfontosabbika” a „Reformer” fantázianévvel ellátott eszköz, amellyel mintegy 200 gyakorlat végezhető el különböző rugók, görgős kocsik segítségével, fekve vagy ülve, az ízületek túlterhelése nélkül.

A „Cadillac” hasonló fontossággal bír, hatékony segítséget jelent a felső- és alsótest izmainak kiegyensúlyozásánál. Fekve és ülve is dolgozhat rajta az illető. Létezik egy olyan gép is, amely e két eszköz kombinációját jelenti, s multidimenzionális mozgások elvégzését segíti.

És még több gép is elérhető a pilatest kedvelők számára. Olyanok, amelyekkel fokozható a törzs stabilitása, a gerincoszlop erősítése, s amelyek tökéletes kiegészítését jelentik a talajon végzett gyakorlatoknak.

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek