6 évnél régebbi cikk

Mire figyeljünk pilates közben?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMire figyeljünk pilates közben?

Koncentráció, irányítás, központosítás, légzés, áramlás és precizitás. Ezek a pilates alapelvei a módszer kitalálója, Joseph Hubertus Pilates megfogalmazásában. Az ezekre való koncentráció ahhoz segít hozzá, hogy egységbe kerüljön a test és a lélek, méghozzá az elme lekötése nélkül. Hogyan érhetjük el ezt az állapotot? Erről szól a mai blogbejegyzés.

A múltkor már kifejtettük, hogy a pilates koncentráción alapuló olyan fizikai mozgás, amely során helyes légzéssel, az “erőközpont” alkalmazásával megfelelő időtartamig, ritmusban, pontosan hajtjuk végre a gyakorlatokat. 

 

A pilates nagy koncentrációt igényel (Fotó: Aranyos Veronika)

A program során optimálisan összehangolódnak a kontrollált mozgássorozatok és a légzéskoordináció. Mindeközben az egész izomzat tónusba kerül – a belső izmok is. A gyakorlatok során a mély hasizmok megerősödnek, a mozgás gyakorlója megtanulja a medence és más ízületek stabilizálását, a helyes testtartást, majd később a tudatosan izolált izommozgást.

Joseph Hubertus Pilates angolkórban, ízületi fájdalmakban és asztmában szenvedett. Így nyilvánvaló, hogy saját életéből merítve (is) találta ki ezt a módszert, és a problémák megoldását – méghozzá az említett ismérvek mentén. Mint sokan a történelemben, úgy ő is elsősorban saját betegsége(i) leküzdése miatt kezdett el kutatni ebbe az irányba. A „mester” már egészen kiskorában sportolni kezdett: jógázott, gimnasztikázott, erősített, majd bokszolt, s önvédelmi sportot is oktatott.

Joseph Pilates, a mozgásforma atyja (Fotó: body.ba)

1912-ben Angliába költözött. Az I. Világháború kirobbanásakor internálták, s a Man-szigeten kezdte el kialakítani a módszert, melyet eredetileg a háborúban megsérült katonák számára állított össze – rehabilitációként. 1926-ban az USA-ba költözött, s az új hazába vezető út során ismerkedett meg Clarával, akivel véglegesítette módszerét, „Contrology”-nak nevezte el, majd fitnesztermet nyitott New York-ban, ahol a rehabilitáció mellett táncosok képzésével foglalkoztak.

Nagyon sokan jártak hozzájuk, mert e mozgás – többek között – nagyon szép alakhoz segítette hozzá a hölgyeket. A pilates – mely ötvözi a thai chi, valamint a görög és római harci mozgásokat – sikere negyven évig töretlen volt. A „mester” 87 évesen halt meg, s haláláig fejlesztette a módszert, mely az alábbi pontokon alapul:

Koncentráció

Fontos a tudatosság, a figyelem fókuszálása

Irányítás

Irányítani kell az izmokat, koordinálni és összhangba hozni a mozdulatokat, és koordinálni a légzést. Az irányítás tudatosan történik úgy, hogy a köldököt be kell húzni a gerinc felé, az alsó lengőbordákat pedig meg kell emelni.

Központosítás

A módszer alapvetése, hogy van egy erőközpont, s innen indul ki minden mozdulat.

A has fontos szerepet tölt be a pilatesben (Fotó: Aranyos Veronika)

Az erőközpontot a has jelenti, valamint a hát alsó része, a far, a medence izmai. Innen indulnak ki a mozdulatok. Fontos a mély haránt hasizom, a far- és a belső comb izmai, a medencefenék záróizmainak összessége. Minden mozdulat innen indul ki, s áramlik a többi izomcsoport felé.

Légzés

Joseph szerint a rossz egészségi állapot hátterében sokszor a nem megfelelő légzés, és a rossz testtartás áll. Fontos tehát a megfelelő légzéstechnika, amely nélkül nem lehet egyetlen mozgás sem tökéletes.

Pilates valószínűleg az asztmájából kiindulva is különösen figyelt arra, hogy a tüdő kellő fontosságú szerepet kapjon. Aki légzési problémáktól szenved, nagyon jól tudja, hogy a tudatos légzés milyen sokat javít az ember állapotán egy-egy roham esetén, vagy akár stresszhelyzetben fellépő nehézlégzés során.

Mindezen túl a légzés biztosítja a mozgáshoz szükséges oxigénellátást is, segít az összpontosításban, és a mély hasizmokat is aktiválja. Megfelelő légzéssel stabilizálhatjuk a gerincoszlopunkat. A pilatesben kidolgozott gyakorlatok egyszerre erősítik és nyújtják az izmokat, kiegyensúlyozzák azok működését, javítják a testtartást.

Fontos a légzés és a mozdulatok összehangolása (Fotó: Aranyos Veronika)

Áramlás

Minden mozgásnak saját üteme van, s ezek az ütemek állnak végül össze egy nagy egésszé.

Precizitás

A helyes kivitelezés nagyon fontos. Kevés ismétlésszám, és inkább a tökéletességre való törekvés jellemzi.

A pilates során figyelnünk kell a mellkas, nyak, fej, medence, vállak helyzetére. Fontos például, hogy a nyak és a fej természetes ívét megtartsuk – ezért sokszor kispárnát is használnak pilates közben. A lapockák és a vállak megfelelő helyzetére is ügyelni kell, hogy ne feszüljenek meg a gyakorlatok során. A medencét és az ágyéki gerincet semleges helyzetben kell tartani, és a felső háti gerinc természetes ívére is ügyelni kell a mellkasi bordakosár helyzetét „beigazítva”.

Most azt hihetnénk, hogy elgyötörten, és a falat kaparva kúszik ki mindenki egy pilates óráról, miközben minden energiáját kiszívta az óra szellemileg és fizikailag egyaránt. Ez azonban mekkora tévedés!

Aranyos Veronika első pilates órái egyikén – fitten és vidáman (Fotó: Aranyos Veronika)

Aranyos Veronika pilates oktató szerint annyira élvezetes egy ilyen pilates óra, hogy senki se arra emlékszik a végén, hogy jaj, mennyire elfáradt. Az ő óráiról legalábbis mindenki mosolyogva távozik (és nem azért, mert vége az edzésnek). No, persze hozzátartozik ehhez az is, hogy harmonikus, keleties zene szól az egy és negyedórás pilates alatt, majd következik az edző vezette relaxáció, végül mindenki masszázst kap – labdával.

A labda ugyanis általában kiemelt szerephez jut a pilates órákon. Erről, és a többi pilates-eszközről fogunk beszélni legközelebb.

A labdának fontos szerepe van (Fotó: Aranyos Veronika)

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Testszobrászat  

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek