6 évnél régebbi cikk

Hogyan ültessük tele a balkont növényekkel?
Fehérvár Médiacentrum fotójaHogyan ültessük tele a balkont növényekkel?

Bírják a növények a napot és szelet, legyen elegendő földjük, locsoljuk, tápoldatozzuk rendszeresen! Azt gondolnánk, a balkonon kertészkedni sokkal egyszerűbb, mint egy nagy kertben. Ez azonban nem teljesen így van. Hogy idén nyáron a miénk legyen Fehérvár legszebb, legvirágosabb erkélye, csokorba gyűjtöttünk pár tanácsot.

A növények válogatásakor kérjük szakameberek tanácsát!   (kép: idawah.com)

Legyen az adottságokhoz alkalmazkodó a balkonkert!
Vagyis vegyük figyelembe a balkon adottságait! Az erkélyek, balkonok, teraszok általában erősen szeles, napos helyek, ezért olyan növényeket érdemes telepíteni, amelyek bírják a tűző napot, a huzatot, és az sem baj, ha kibírják azt is, hogy sokszor kiszárad a földjük.

Az edény, amibe ültetünk, legyen minél mélyebb! (kép: 4.bp.blogspot.com)

Legyen elegendő föld a növényeknek!
Két okból is kell a föld. Egyrészt, hogy sok gyökeret tudjanak növeszteni és így szépen növekedjenek a növényeink, másrészt a több föld lassabban szárad ki, magyarul tán még egy-egy forró nyári nap végére is marad valami nedvesség a zöldségeknek, virágoknak.

Összeültetésnél vegyük figyelembe a növények növekedési ütemét!  (kép: blackgold.bz)

Legyen terük a növényeknek!
Természetesen sokan szeretnék minél több és többféle növénnyel teleültetni a balkonkertet, ám ez esetben is igaz a mondás: a kevesebb több. Egy cserépbe, ládába ne ültessünk 6-8 növényt, mert vagy egyik sem lesz szép, vagy az ültetéskor legerősebb elnyomja a többit. A kifejlett virágkorona mérete alapján ültessünk össze különböző növényeket. A pozsgások azok, amik kibírják szorosan egymás mellett is.

Egyfajta "automata" önözőrendszer   (kép: i.ebayimg.com)

Legyen elég vizük a növényeinknek!
A rendszeres vízellátás alapvető növekedési feltétele a növényeknek, és ez határozza meg, mennyire szépen díszíti majd a balkonunkat. Ezért a balkonládákat, cserepeket azonnal öntözni kell, amint a földjük megszikkadt, vagyis meleg nyári napokon reggel és este is. Emellett persze lehet kapni beépített víztárolós cserepeket, ládákat, de alkalmazhatjuk a következő trükköt is: egy PET-palack alját vágjuk le, a kupakot csavarjuk le és ezt a tölcsért ássuk kicsit be a növények közé, hogy fixen álljon. Ezt töltsük meg reggelente friss vízzel, így egész nap szivárog a növények gyökeréhez az éltető víz. Különösen nagyobb vízigényű virágoknál vagy épp paradicsomnál lehet hasznos ez a trükk.

Elegáns tápanyagutánpótlási ötlet, ha lebomló "cserépbe" ültetünk  (kép: backtoorganic.com)

Legyen elegendő tápanyag a növényeknek!
Vagyis tápoldatozzunk legalább hetente egyszer, vagy használjunk műtrágyát! A boltokban, kertészetekben kapható oldatok esetén szigorúan tartsuk be a használati útmutatót, mert a megengedettnél töményebb oldat akár megperzselheti, kipusztíthatja a virágainkat! Ültetéskor a gyökerek közé tehetünk banánhéjat is. Ez hamar elbomlik és természetesen így táplálja növényeinket, vagy készíthetünk saját tápoldatot is – ennél környezetvédőbb megoldást nem is nagyon ismerünk.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek