6 évnél régebbi cikk

Jól jártál, ha még nem ültetted tele a balkonládát
Fehérvár Médiacentrum fotójaJól jártál, ha még nem ültetted tele a balkonládát

A hét hektikus időjárása megmutatta, hogy nem szabad elsietni a balkonok szépítését sem. Bár vannak hidegtűrő növények, vélhetően rosszul jártak azok, akik már április elején-közepén kiültették a palántákat a balkonládákba.

Nyugodtan lehet várni májusig a palántázással – mondta egy ismerős kertész a minap, mikor a kellemes tavaszi napsütésben a balkonkertekről beszélgettünk. És mennyire igaza volt! Most zsúfolhatnám be a fűtött szobába a kinti virágokat, vagy májusban telepíthetném újra az egészet.

Szóval aki úgy érezte, megcsúszott a kertészkedéssel, most legyen büszke az előrelátására és a napokban inkább csak tervezze meg, mit is ültet majd a dézsákba, cserepekbe, balkonládákba. Összegyűjtöttük, milyen dísznövények között érdemes keresgélni.

Muskátlik (kép: plantoholic.co.uk)

Muskátlik
Az ablakokból aláomló virágzuhatag minden hobbikertész álma. Nem kell hozzá más, mint pár tő futómuskátli, jó minőségű föld, sok tápoldatozás, locsolás. De egyébként legyen álló, futó, citromillatú, angol vagy akármilyen muskátli, hálás növény, és mind jól bírja az időjárás viszontagságait. Dugványoszással akár magunk is szaporíthatjuk.

Különféle petúniák (kép: fmc)

Petúniák
Tavaly jöttem rá, hogy a petúnia illatos növény. Tehát ha valaki azt szeretné, hogy alkonyatkor, amikor már másodszor locsol a nyári hőségben, megcsapja a finom virágillat, ültessen petúniát! Ráadásul a szivárvány minden színében kapható, egy csomó méretben, kúszó és nem kúszó változatban. Viszont szerintem érdemes inkább palántát venni, mintsem magról vetve nevelni.

Az illatos zsálya vonzza a rovarokat is (kép: almanac.com)

Zsályák
A balkon kitűnő hely a fűszernövényeknek, de a zsályát dísznövénynek is ültethetjük. Levelei az ezüstösfehértől a liláig számos színben pompázhatnak. Magukban is mutatósak, de jó hátteret is nyújthatnak a tarka virágoknak. Ráadásul szinte mindent kibírnak.

Tarka díszpaprikák (kép: oldworldgardenfarms.files.wordpress.com)

Díszpaprika
Ha már fűszernövényekről esett szó, itt a díszpaprika, amit duplán is hasznosíthatunk. A paprika fényes zöld leveleivel is díszít, termése éretlenül zöld, de lehet piros, sárga, lila is. Ha több tövet ültetünk egy kerek edénybe, színpompás szép bokrot nevelhetünk. A hasznosítás másik módja pedig egy paprikánál mi lehetne más, mint hogy bekerüljön az ételünkbe?

Tarka verbénák (kép: bloomingarden.ru)

Verbénák
Sose gondoltam, hogy így néz ki a növény, amiből a gyógycukorka készül. És a szerelmi bájital is! A kertészetekben kapható hibridekbe, a csodás telt színeikbe mindenesetre bele lehet szeretni. Tömött virágú, hosszan virágzó növények, amelyek meghálálják a gondozást.

Ha Erikát ültettél, a héten sem volt gondod (kép: lifegate.com)

Erika
Végre egy növény, ami még az enyhébb fagyokat is kibírja! Ha ilyet ültetünk, még november-decemberben is szép lesz a balkonkertünk. Mivel ősszel virágzik, érdemes nyáron virágzó növényekkel társítva ültetni.

Ezek mellett még számos csodás egynyári vagy évelő növényt találunk a kertészetekben. Ha pedig nagyobb dézsákba is ültetnénk, jó lehet a babér, a rozmaring, a leander, néhány pálmaféle, vagy yukka. Ha virágos növényeket szeretnénk, akkor választhatunk néhány tő minirózsát vagy hortenziát. Arra azonban ügyeljünk, hogy ezeket a növényeket valahol át kell teleltetnünk, mert a kemény fagyokat nem bírják.

A vásárláskor azonban ne hagyjuk, hogy csak úgy elcsábuljunk! Tényleg figyeljünk arra, hogy olyan virágokat vásároljunk, amelyek kibírják a száraz, meleg és huzatos helyet!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek