7 évnél régebbi cikk

Legendák és érdekességek a világ 10 legszebb királyi koronájáról
Fehérvár Médiacentrum fotójaLegendák és érdekességek a világ 10 legszebb királyi koronájáról

Ahhoz nyilván kétség sem férhet, hogy a legszebb koronázási ékszer a magyar Szent Korona. Erről bárki meggyőződhet a Parlamentben vagy éppen a székesfehérvári Koronázási Szertartásjáték alkalmával is. Na jó, az utóbbi rendezvényen azért nem az igazi Szent Koronát használják.

Egyet tehát akkor ismerünk is a 10 szóban forgó koronából, méghozzá a legszebbet. A világ 10 legszebbjébe sorolt további királyi fejfedőket pedig csak azért gyűjtöttük össze, mert valaminek mégiscsak lennie kell ebben a cikkben. Íme tehát a Szent Korona és a vert mezőny.

A dán korona

Bár jelenleg is van királya Dániának, mégsem koronázták meg soha. Az utolsó megkoronázott dán király VIII. Keresztély volt, akit 1840-es trónra lépése után egy évvel koronáztak meg. Majd az 1849-es alkotmány eltörölte a mindenkori király felszentelését, azóta a korona még csak a jövendőbeli király beiktatási ceremóniáján sincs jelen.

A dán korona (Fotó: wikimedia.org)

Szent Eduárd koronája - Anglia

IV. Vilmosnak nem fájt a foga a koronára. Azaz dehogynem: olyan nehéz volt a királyi ékszer, hogy a legenda szerint fogfájást okozott a királynak. A későbbiekben könnyítettek a koronán, a király pedig kihúzatta a fájós fogát. További érdekesség a brit koronával kapcsolatban, hogy ha éppen koronázás van, vagy a parlament éves nyitóülése, akkor a királyi ékszerek helyére egy egyszerű "Épp használatban" feliratot tesznek ki a Towerben.

Szent Eduárd koronája (Fotó: gofugyourself.com)

Skócia koronája

A skót koronát 1540-ben készítették, jelenleg az edinburgh-i kastélyban őrzik a Végzet Kövével együtt. Utóbbi talán fontosabb is a skótoknak,mint maga a korona, jelentőségét a magyar Szent Koronáéhoz lehet hasonlítani. Ez egy darab homokkő és hagyományosan ezen ülve koronázták meg a skót királyokat 847-től kezdve. I. Eduárd angol király 1296-ban hadizsákmányként Londonba vitte, és úgy gondolta, hogy jobb helyet nem is lehetne találni a kőnek, mint a Westminster-apátságban található angol koronázási trón alatti rész, ezzel is vérig sértve a skótokat és jelezve azt, hogy ki a főnök a házban. Hosszas sínylődés és kacifántos utak után kötött ki mai lelőhelyén a Végzet Köve, immár Skóciában.

A skót korona (Fotó: chainmailblog.historic-scotland.gov.uk)

Az iráni Pahlavi korona

Minden bizonnyal ez a világ egyik legértékesebb koronája. A császári fejdíszben 3380 gyémánt, 5 smaragd és 2 zafír található, míg a császárné koronájában 970 briliáns, 499 gyémánt, 105 igazgyöngy, 36 rubin és 36 smaragd van. Az 1967-es koronázásnál használt ékszereket akkori árfolyamon 40 millió dollárra becsülték, de a teljes császári szett ennek a sokszorosát éri. 

Pahlavi korona (Fotó: wikimedia.org)

Szkander bég sisakja

Kasztrióta Gyögry, vagyis Szkenderbég, még ismertebb nevén Szkander bég a történelem egyik igazi fenegyereke volt. Koronája technikailag egy sisak, a kecskével és a rózsákkal, valamit az aranygyűrűvel együtt. Halála után a korona Olaszországon keresztül független osztrák lordok birtokába került, majd a Habsburg-gyűjtemény része lett. A mai napig Bécsben tekinthető meg, habár évszázadok óta petíciókat írnak az albánok azért, hogy újra a birtokukba kerüljön. Utoljára 2012-ben járt Albániában a sisak: az ország függetlenné válásának 100. évfordulóját ünnepelte, és ebből az alkalomból három hónapra kölcsönkapta Albánia a sisakot a bécsi múzeumtól.

Szkander bég sisakja (Fotó: wikimedia.org)

A finn korona

Kevesen tudják, de néhány hónapon keresztül Finnország államformája királyság volt. 1917-ben az északiak kikiáltották függetlenségüket az Orosz Birodalomtól, majd Károly Frigyes hesseni herceget koronázták királlyá, I. Väinö néven. Alig egy hónap múlva azonban az I . világháború következményeként a finn miniszterelnök lemondásra szólította fel a királyt és az ország államformája azóta is köztársaság. Károly Frigyes leszármazottai pedig a mai napig visszakövetelik (szerintük) jogos jussukat: a finn trónt.

Finnország koronája (Fotó: potobucket.com)

A lombard Vaskorona (Olaszország)

A Vaskorona hat arany- és lakkrétegből áll, rengeteg értékes drágakővel megspékelve. De akkor honnan a név? Hol van itt a vas? Hát belül. A korona belsejében egy nagyjából 1 centiméter vastag pánt fut körbe, melyet a legenda szerint egy, a Jézus Krisztus keresztre feszítésénél használt szögből készítettek. A hiedelem szerint a szöget Heléna, Jézus keresztjének megtalálója adta a fiának, Nagy Konstantin, római császárnak.

A lombard vaskorona (Fotó: thirdreichocculthistory.blogspot.com)

Az orosz cári korona

A cári korona tetején látható kereszt alatt a világ második legnagyobb spinellje helyezkedik el. A spinell kémiailag magnézium-alumínium-oxid, egy olyan ásvány, amelynek színe hő hatására megváltozik. Az eddig ismert legnagyobb spinell kristály 17.8 cm átmérőjű, színe ibolyáspiros,  és 2005-ben Vietnamban találtak rá.

Orosz cári korona (Fotó: thehermitagehotel.ru)

Hollandia koronája

A holland monarchia jelvényei a lobogó, a korona, a jogar és az országalma. A mindenkori holland király soha nem viseli a koronát, királlyá avatását sem koronázásnak, hanem beiktatásnak nevezik. A ceremóniára hagyományosan az amszterdami Nieuwe Kerk református nagytemplomban kerül sor. Az esemény a holland parlament két házának együttes ülése, ahol az új király beszédet mond és felesküszik az alkotmányra. Az utolsó ilyen eseményre 2013-ban került sor. Az új uralkodó Vilmos Sándor lett, aki 123 év után az első férfi a holland trónon. 

Hollandia koronája (Fotó: darkroom.baltimoresun.com)

A magyar Szent Korona

A Szent Korona viselése csak az egyik feltétel volt abból a háromból, aminek teljesülnie kellett ahhoz, hogy valaki törvényes uralkodónak mondhassa magát. A koronázást az esztergomi érseknek kellett elvégeznie, minden esetben Székesfehérváron. Így történhetett meg, hogy Károly Róbert csak harmadik nekifutásra lett uralkodónk, mivel az első két alkalommal hiányzott a ceremóniáról a Szent Korona, amit csak 1310-ben kaptunk  vissza az erdélyi vajdától.

A magyar Szent Korona (Fotó: huns2huns.com)

 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek