2 évnél régebbi cikk

Ilyen volt a legendás Ősfehérvár étterem
·Kulttörténelem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Magyar Városkutató Intézet archívuma
Ilyen volt a legendás Ősfehérvár étterem
·Kulttörténelem·Utolsó frissítés: undefined

Felidéztük, milyen volt az egyik legismertebb fehérvári étterem, egykori szakács tanulójuk szerint nem egy szerelem is szövődött az étterem dolgozóinak körében.

Az épületben már százötven éve is pékműhely működött. Ha most betérünk, szintén pékséget és kávézót találunk, de működött itt már könyvesbolt is.

Legtöbbek számára mégis onnan emlékezetes a Koronázó tér 3. és a Táncsics Mihály utca 2. sarkán álló épület, hogy itt működött az egykori Ősfehérvár Étterem.

 Váczi Márk, a Magyar Városkutató Intézet munkatársa így mesélt az épület történetéről: 

"Három oldalról szabadon álló, egyemeletes modern épület a királyi bazilikához délről csatlakozó épület, a királyi prépostság Árpád-kori kerengője, kerengőudvara és a királyi bazilika középkori temetője helyén. A kerengő falait a mai épület előtt a mai járdaburkolatban jelzik. A pincében kilenc dobból álló középkori oszlop.

 Épült 1930–34-ben, a Kőbányai Polgári Serfőzde és Szent István Tápszerművek R. T. számára, tervezte Vidor Emil budapesti építész. 1698-ban a telek és a rajta álló ház Hiemer György császári molnáré volt.

1869-ben már egyemeletes bérház volt, üzlettel és pékműhellyel.

Az elbérlők közt színészek mellett egy telegráfkezelő is volt. 1879-ben és 1890-ben kocsma is működött itt. Pulay László vendéglőjét 1929-ben vásárolta meg a Polgári Serfőzde R. T.

Képeslap 1906-ból

Magyar Városkutató Intézet archívuma

Az átalakítás során a régi vendéglő fedett fa terasza helyére legömbölyített sarkú, földszintes épületrész emeltek a Koronázó tér felé, tetején terasszal. Népszerű prímása a közeli Ősz utcában élő idősebb Weissbach Béla volt, akinek a fia nemzetközi hírű dzsessz-zenész lett."

Ahogyan a korábban bemutatott Hotel Alba Regia, az Ősfehérvár is sokak sorsán rajta hagyta a nyomát, itt is szövődtek szerelmek, születtek életre szóló emlékek.

Jákli Veronika a hetvenes években volt szakácstanuló az Ősfehérvárban, máig számos kedves emléket őriz:

"1971-1973 között végeztem a Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakmunkásképző Iskolát. Szakács szakmát tanultam. A gyakorlati oktatást az akkori Ősfehérvár Étteremben folyt - idézte fel.  - Abban az időben ez egy jól menő, patinás, cigányzenés étterem volt, sok rendezvénnyel és esküvőkkel.

Az étterem terasza 1972-ben

Magyar Városkutató Intézet archívuma

Az emeleten volt egy nagyterem és egy kisterem a rendezvény nagyságának megfelelően. Alul a betérő vendégeket fogadták. Sok pincér és pincértanuló sürgölődött kint és a benti térben is.

A konyha főnöke akkor a Kucsera Péter (bácsi, akkor már hatvan felé járt) mester szakács vezette. Nem volt ez egy nagy konyha de minden megfért benne.

Az első évben az alapanyagokkal tisztítással, előkészítéssel foglalkoztunk többnyire. A másodikban már be lettünk fogva több minden elkészítésébe. Hétvégeken jöttek az esküvők menni kellett sütni a sok húst, segíteni tálalni a menüt az éppen ügyeletes szakáccsal.

A pincérek hordták fel a csigalépcsőn szakadatlan.

Szólt a cigányzene, mulattak a vendégek amíg jól érezték magukat. Amikor délelőtt dolgoztam, fél 12-kor kezdődött a tálalás, közben a hátsó bejáratnál jöttek az éthordós emberek elvitelre, amit a tanulók intéztek, mert ezt már ránk lehetett bízni.

Na és szerelmek szövődtek... nekem is pincér lett a férjem később, de sokunknak így alakult.... Hetente kétszer mentünk iskolába, ami akkor a József Attila Gimnáziumban volt délutánonként.

Előtte bementünk a társakkal és kaptunk ebédet amit kint az erkélyen ettünk meg -élvezettel- így mentünk utána suliba. Jó kis csapat volt akkor, szerettünk ott lenni."

Mint elmondta, a fehérváriak nagyon szerették az Ősfehérvár éttermet, akkoriban még Velence Szálló étterme, a Stop étterem és a Hági étterem vették fel vele a versenyt.

"Az Ősfehérvár volt a központban, a legszebb helyen - idézte fel.  - Csendes környezet családias légkör jellemezte. Igényes, hangulatos cigányzene szólt lent és jó, házias ételek voltak. Kár hogy megszüntették ezt a profilt, a városhoz nagyon illett. Aztán felszabadultam és '74-ben megkaptam a Hági étterem konyháját, ezzel kezdődött számomra a nagybetűs élet." - végződik a beszámoló. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek