1 évnél régebbi cikk

Fehérvár 200 évvel ezelőtti lakói után kutathatunk
Fehérvár Médiacentrum fotója
https://adatbazisokonline.mnl.gov.hu/
Fehérvár 200 évvel ezelőtti lakói után kutathatunk

Elérhető és böngészhető hazánk 1828-as összeírásának kézzel írt adatai, Székesfehérvár és Fejér valamennyi településének teljes lakossága után kutathatunk, egyszerűsödött ezzel a családfakutatás.

Páratlan kincs az az adatbázis, mely szeptember utolsó napjától elérhetővé vált a Magyar Nemzeti Levéltár Adatbázisok Online felületén. Az 1828-as hazai összeírás valamennyi, szám szerint 12 688 magyar település adatait tartalmazza, megkönnyítve ezzel a szűkebb és tágabb lakóhelyük korábbi lakói iránt érdeklődők vagy épp saját felmenőik kapcsán családfakutatásban lévők adatgyűjtéseit.

A kivételes anyag 196 724 oldalból áll, és tartalmazza a 19. század első feléből valamennyi adófizetési kötelezettség alá eső háztartás tulajdonosának, családfőjének adatait. Az egyedülálló történeti forrásban 2 845 595 személynév szerepel a történeti Magyarország, Horvátország és Szlavónia teljes területéről.

A teljes kéziratgyűjtemény feldolgozásában 70 önkéntes vett részt és hatalmas szerepe volt benne a mesterséges intelligencia bevonásának, a valenciai Műszaki Egyetem által fejlesztett különleges algoritmus rendszerezte a nem mindennapi adathalmazt. Az 1828-as összeírás mellett az adatbázisban elérhető az 1715-ös és 1720-as összeírások teljes anyaga is.

Természetesen azonnal teszteltük is az 1828-as anyagot, melyben Fejérhez kapcsolódóan 3186 dokumentumot találunk. Ami Székesfehérvárt illeti: a „Hierarchia” fülre kattintva a „Szabad Királyi Városok” mappában Alba Regalis néven érhetők el az 1828-as összeírás adatai, itt keresgélhetünk városunk 200 évvel ezelőtti lakóinak névsorában!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek