2 hónapnál régebbi cikk

A régész munkásságát ismerik el, pénteken adják át a Szent István Emlékérmet és Díjat
·Kulttörténelem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Varju Zoltán Mihály
A régész munkásságát ismerik el, pénteken adják át a Szent István Emlékérmet és Díjat
·Kulttörténelem·Utolsó frissítés: undefined

Augusztus 16-án adják át a Szent István Emlékérem és Díj elismerést, amelyet ebben az esztendőben Biczó Piroska régész vehet majd át a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban rendezett ünnepségen.

A tavalyi évben orvos házaspár munkásságát ismerték el, idén pedig régész kapja majd a rangos elismerést.  21. alkalommal adják át a Szent István Emlékérmet és Díjat. 

Kedden a Püspöki Palotában Spányi Antal megyés püspök a Szent István Érdemérem és Díj Kuratóriumának elnöke, valamint Csurgai Horváth József, a Városi Levéltár és Kutatóintézet igazgatója, a kuratórium tagja jelentette be a fehérvári polgárok javaslata alapján megszavazott idei díjazottat.

Az elismerést idén Biczó Piroska, a Magyar Nemzeti Múzeum nyugalmazott régésze veheti át.

Spányi Antal megyés püspök, a Szent István Érdemérem és Díj Kuratóriumának elnöke úgy fogalmazott: "Biczó Piroska nagyon sok értéket tud felmutatni, és a mi számunkra a legfontosabb az, hogy a Szent István templomot tudja kutatni, legjobban talán ő ismeri, és ő tudja a megtalált relikviákat, emlékeket rendszerezni, emellett lényeges, hogy ő tudja számunkra hitelesen bemutatni, hogy a templom miért is olyan egyedülállóan fontos az egész magyarság történelmében"

A magánszemélyek által 2004-ben alapított díjat minden évben olyan személynek ítélik oda, akinek munkásságához, szakmai életútjához, emberi hozzáállásához Szent István öröksége szolgált iránymutatásul, a Szent István-i keresztény értékrendnek megfelelő életet élt, és ennek szellemében kiemelkedő tevékenységet végzett.

Karsai Béla, a Szent István Érdemérem és Díj Kuratóriumának tagja kiemelte: "Ami emeli ennek a díjnak az értékét, hogy ez egy civil kezdeményezés, éppen ezért különös értékkel bír."

Az elismerést augusztus 16-án, pénteken este 6 órakor adják át a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek