4 évnél régebbi cikk

Ki is volt Szent Márton?
·Kulttörténelem·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Képes Magyar Történelem
Ki is volt Szent Márton?
·Kulttörténelem·Utolsó frissítés: undefined

Szent Márton, az önzetlen katona egy ókori szent, aki – a történeti források szerint Kr. u. 316-ban vagy 317-ben – Savariában, a mai Szombathelyen született pogány családba.

Az apja a birodalom katonatisztje volt, és nem sokkal később a szolgálataiért Ticinumban, a mai Paviában kapott jutalomból birtokot. Márton itt töltötte a gyermekéveit. Az apja "rábeszélte", hogy tizenöt évesen lépjen a hadseregbe. Négy évig egy kiképzőegységhez került, majd tizenkilenc évesen hivatalosan is legionárius lett. A katonaélet azonban nem törte meg! Sőt az írásos feljegyzések szerint mindig segítőkész és jóindulatú volt, bárhova is vitte a sors. Egy téli este Galliában éppen kilépett Ambianensium kapuján (a mai Amiens), amikor egy koldussal találkozott, akit előtte rablók fosztottak ki. Márton félbevágta a köpenyét és ráterítette. Ezután a legenda szerint álmában Jézus jelent meg a koldusnak adott köpenyben. A fiatal katona utána rögtön megkeresztelkedett.

341-ben barbár frank törzsek támadtak Galliára. A császár személyesen buzdította harcra a katonáit és mesés ajándékokat ígért nekik, ha becsülettel helytállnak. Márton szembeszállt az uralkodóval, és azt mondta neki: „Krisztus katonája vagyok, nem szabad harcolnom!” Az uralkodó gyávasággal vádolta meg, amire Márton úgy válaszolt: másnap fegyverek nélkül vonul a csatába. Végül a csata elmaradt, mert a frank törzsfő hirtelen úgy döntött, békét kér. Márton ezután kilépett a seregből és egy gall vándorút után visszatért szülei birtokára. Édesanyját megkeresztelte, de apja nem engedte, pogány maradt.

Később visszatért Galliába és az ottani falvak lakóit térítette át a keresztény hitre. 361-ben Ligugében megalapította az első európai szerzeteskolostort. Márton népszerűsége folyamatosan nőtt, ezért 371-ben Tours püspökévé választották. A tisztséget nem akarta elfogadni, ezért elbújt egy libaólban. A ludak azonban elkezdtek gágogni, így kénytelen volt elfogadni a püspöki széket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek