4 évnél régebbi cikk

Városfalat emeltetett Szent István? - Kulcsfontosságú ásatás a Jókai utcában
Fehérvár Médiacentrum fotója
Tóth Gabriella
Városfalat emeltetett Szent István? - Kulcsfontosságú ásatás a Jókai utcában

Akár már István korában megkezdődhetett a Székesfehérvárt körülölelő városfal építése. Ez is bebizonyosodhat a Jókai utca 14. szám alatt zajló ásatás eredményeként. A középkorban ezzel az első olyan városok közé tartozhatott Székesfehérvár, ahol kő városfal épült.

Korábban a Fehérvár Televízió beszámolt róla, hogy idén nyáron a mostani járószinthez képest körülbelül öt méteres mélységben a Székesfehérvárt körülvevő városfalnak valószínűleg az alapozásához tartozó gerendákat tártak fel.

Két éve egy kis területen zajlott a feltárás, akkor nem láthatták a szakemberek azt a gerenda-rendszert, ami most a szemük elé tárul. Döbbenetes látványt nyújt a feltárt területen az, hogy milyen épségben maradtak évszázadok alatt a föld mélyén a fagerendák.

Az eddigi eredmények a 2017-ben itt végzett próbafeltárás folytatásának tekinthetők. Ekkor már megtaláltuk az egykori középkori városfal alapozását, a fa alapozását és most ezeket az adatokat szerettük volna kiteljesíteni egy nagyobb területen. Rábontani, gyakorlatilag az egész területét megismerni a városfalnak.” - mondta el Pokrovenszki Krisztián, Szent István Király Múzeum megbízott intézményvezetője.

Európa-szerte 1000 környékén indult az építkezési hullám. Új jelenség volt hogy a középkori városokat kőfallal ölelték körül. Főleg észak-olasz, majd német területeken fekvő városoknál jelent ez meg. S ha valóban igaz az, hogy István korában indult az építkezés, akkor ezzel Székesfehérvár az elsők között szerepel.

A városfal nyomvonalán feltárt gerendák egy olyan masszív szerkezetet mutatnak, ami eredetileg a külfal alapozásának épült.
A C14-es kormeghatározás és a dendrokronológai vizsgálat eredménye erre egyértelmű választ ad. Az eredmény decemberre várható.

Az látszik, hogy a mostani feltárás és a Siklósi Gyula régészprofesszor 1981-ben a Jókai utca 20 szám alatt végzett kutatómunkájának eredményei kiegészítik egymást, pontosabb képet alkotva Székesfehérvár szerepéről, jelentőségéről.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek