1 évnél régebbi cikk

Jácint: a kert egyik legaromásabb virága
·StílusBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Ternák Ferenc
Jácint: a kert egyik legaromásabb virága
·StílusBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined

Csodálatos illattal árasztja el a kertet tavasszal a jácint, mely szinte bármilyen színben pompázhat. Érdemes beszerezni e növényből néhány hagymával, mert örömforrása lehet a szemnek és az orrnak is, miközben ültetése és nevelése rendkívül egyszerű.

Húsvét környékén két virág mindig kerül édesanyám vázáiba: a nárcisz és a jácint. Így az „igazi tavasz” beköszöntét e két szépség jelenti számomra. Oly’ színesek, hogy rájuk pillantva mindig sokkal vidámabbá válik a napom. A jácintot különösképp kedvelem: mindig közel hajolok hozzá, hogy intenzívebben érezzem csodás illatát. S mivel az előbb is így tettem, hát el is döntöttem, hogy „ő” lesz a mai cikkem témája!

A jácint nemcsak gyönyörű, de illata is csodálatos!

Ternák Ferenc

A jácint (Hyacinthus orientalis) Délnyugat-Ázsiában, Libanonban, Északnyugat-Szíriában, valamint Törökország déli és középső területein őshonos. Hagymás növény, hagymájának átmérője 3-7 cm. Levelei nedvdúsak, puhák, örvösen nőnek, 15-35 cm hosszúak, szélességük 1-3 cm. A szár, melyen a virág bomlik, általában 20-35 cm, ám néha az 50 cm-t is elérheti. Füzérvirágzatán 2-50 virágot találhatunk, melyek körül csöves, hatszirmú lepellevelek nőnek.

A jácintnak rengeteg fajtája (több, mint 2000) létezik. A nemesített változatok füzérvirágzatában általában sűrűbben állnak a virágok, mint a vad fajták esetében: akár 100 virág is lehet egy füzéren. Nézzünk néhány példát a különbségekre:

A Holland jácintot sűrű, sötétkék virágtüskék jellemzik, mindegyik szirmon sötétlila csíkkal. A levelei lándzsa alakúak és élénkzöldek, s úgy tűnik, mintha lebegnének. 15-25 cm magasra nő meg. Szereti a jó vízelvezetésű talajt (mely nedvességtartalma átlagos), a napot és a félárnyékot is. E változat virágzásban tavasz közepén 2-3 hétig gyönyörködhetünk.

A Hyacinth Carnegie könnyen felismerhető világító hófehér tüskéiről, melyeket sűrűn borítják be a csillag alakú virágok. Minden hónapban virágot bont. Magassága megegyezik az előbb említett társáéval, ahogyan levelei színe is. Ültethetjük sziklakertbe, konténerbe is.

Csodás jácintok Székesfehérváron az egyik parkban – nárciszokkal társítva

Ternák Ferenc

Harlem jácintvárosa a leggyakoribb fajta hazánkban. Levelei mélyzöldek, virága kankalinsárga. Élettartalma 2-5 év. (A jácinthagymák általában nem élnek tovább 3-4 évnél.) Ültetvénybe ajánlott telepíteni: a hagymákat 0,1 méter távolságra rakjuk le egymástól!

A Jácint Jan Bos április-májusban virágzik. Virágai élénk pirosak / ciklámen színűek. Szereti a humuszban gazdag talajt, a teljes vagy a részleges napfényt.

Hosszasan sorolhatnánk még a fajtákat – és a színeket: a jácint pompázhat a kék, a sárga, a lila, a piros, a fehér, a krém, a rózsaszín megannyi árnyalatában. Talán ezért, s csodálatos illata miatt is lett olyan népszerű az egész világon. Aromája az egész kertet átöleli. Franciaországban főként azért termesztik, hogy parfümöt készítsenek belőle.

Ültetésének optimális időpontja az október, amikor még elég meleg a talaj, viszont a kártevők már nem olyan aktívak. Leggyakoribb kártevői a fonálférgek. Felbukkanásukat hírül adja, ha a levelek kicsit megcsavarodnak, sárga vagy barna csomók jelennek meg rajtuk, illetve sokkal rövidebbek lesznek a megszokottnál. A hagymalégy is nagy ellenség, mely lárvái a hagymák belsejét használják otthonként, ott fejlődnek, s így rohasztják házuk falait. Aztán ott vannak a levéltetvek is, melyek nedvszívással okoznak károsodást a növényben. (E problémákat megelőzhetjük úgy, hogy Benomyl oldatban áztatjuk a hagymákat ültetés előtt kb. 20 percig.)

A jácint nagyon szépen mutat a tulipánok mellett

Ternák Ferenc

Visszatérve az ültetéshez (mielőtt még elvenném bárki kedvét a jácint nevelgetésétől): A művelethez elő kell készíteni az ágyást (kigyomlálni, felásni), majd jöhetnek az ültetőgödrök, melyekbe csúccsal felfele kell elhelyezni a hagymákat. Az ültetési mélység 10-15 cm, az átlagos távolság két hagyma között 15 cm. Beöntözni nem szükséges. (A talaj tekintetében a 6-7,5 pH-érték az ideális.)

A jácintnak szüksége van a téli pihenésre, ezért nem érzi jól magát ott, ahol enyhe a tél. Az is elmondható a növényről (általánosságban), hogy a száraz talajon nem él meg, a túl nagy nedvességtől pedig károsodhat, sőt, akár rohadás jeleit is láthatjuk rajta. Hagymája nagyon mérgező, tilos elfogyasztani! (Az OGYÉI tiltólistáján is szerepel!) Ezért kell ültetéskor kesztyűt húzni, és a háziállatokat is távol tartani tőle.

Ha cserépbe szeretnénk rakni, akkor augusztus végétől novemberig ajánlott az ültetése. A cserépbe tegyünk homokkal vagy tőzeggel kevert virágföldet (a jó vízelvezetés miatt), a hagymák hegye közvetlenül a felszín felett legyen és számoljunk 2-3 hónap hideghajtással. Takarjuk le őket és tartsuk sötét, hűvös helyen. Amikor megjelennek a rügyek, állítsuk világos, szellős helyre!

Mindig szép ajándék a cserepes jácint!

Pixabay/JillWellington

Ha virágzó cserepes jácintot kapunk ajándékba, akkor a cserepet mindig a lakás világos pontján helyezzük el, vigyázva arra, hogy kerüljük a tűző napot és a huzatot. (És a fűtőtesttől is távol legyen, amennyiben az működik...) Azt se szereti a jácint, ha gyakran változtatjuk a helyét. A cserépben lévő földet mindig tartsuk nyirkosan. Az optimális megoldás az, ha alulról kapja a vizet.

Ha a jácint elvirágzott / sárgulni kezd, várjuk meg, míg elszáradnak a növényi részek, és csak utána vágjuk le őket. Hogy mit kezdjünk a „csupasz” hagymával? Ültessük ki a szabadba (amint az időjárás engedi), vagy ajándékozzuk el annak, aki családi házban lakik, hogy hasonlóképp járjon el vele! A jácint nagyon jól mutat a kertben a nárcisz mellett, s édesanyámnál a lila, a rózsaszín és a fehér változata társul kapott tulipánt is, hogy a színpaletta teljes legyen.

(A cikk szakmai lektora: Fülöp Attila kertészmérnök.)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek