1 évnél régebbi cikk

Csontvázvirág - egy növény, mely szirma átlátszóvá válik, ha víz éri
Fehérvár Médiacentrum fotója
alojapan.com
Csontvázvirág - egy növény, mely szirma átlátszóvá válik, ha víz éri

Hallottál már olyan virágról, aminek szirmai üvegszerűvé változnak, ha elered az eső? Létezik ilyen növény, bár a világban csupán három helyen fordul elő.

Nagy valószínűséggel az FMC egyetlen olvasójának otthonában sem található meg az a különleges növény, mely szirmai üvegszerűvé válnak a víz hatására! A „csontvázvirág” (Diphylleia Grayi / Skeleton Flower) a világban csupán három helyen található meg „természetes közegében”: Japánban, Kínában és az amerikai Appalache-hegységben.

E szépségnek nagy, esőszerűen elterülő levelei vannak, virágai pedig fehérek és elég aprók (2 cm átmérőjűek). (Hasonlatosak a gyümölcsfák virágaihoz.) Amikor a szirmokat víz éri, áttetszővé válnak. Amikor pedig felszáradnak a szirmok, akkor újra eredeti színükben pompáznak.

Ha nem hiszed el, íme egy videó az „átváltozásról”:

És itt is:

A csontvázvirág évelő, vagyis tavasszal előbújik, télen pedig eltűnik. Vastag rizómákból nő. Magassága 20-25 cm. Hermafrodita. Virágzása májustól júliusig tart. Virágzás után kék bogyókat növeszt, melyek 1 cm átmérőjűek.

Ha sikerül beszerezned belőle néhány példányt, akkor a szobában vagy a kertben is nevelgetheted. Kerülhet konténerbe vagy a földbe is. Ha konténerbe ültetjük, akkor adjunk a földhöz tőzegmohát. Hálás a humuszban gazdag földért. A föld legyen enyhén savas, a pH-ja 5 és 6 közötti. Tavasszal és nyáron jól jön neki a trágyázás is.

Mivel főként az árnyékos helyeket szereti, óvni kell az erős napfénytől. (Ne ültessük oda, ahol a déli napfény elől nem tudjuk megóvni!) Ahol őshonos, ott a hegyvidéki, hidegebb körülmények között terjeszkedik nagy boldogan.

A magas talajnedvességre és a jó vízelvezetésre is figyelni kell. Nyáron sok vizet igényel: ne hagyjuk, hogy az aljzat kiszáradjon! Télen pedig jó, ha mulccsal befedjük. Persze, az optimális az, ha télen beltérben pihentetjük.

Tavasz közeledtével növeljük az öntözést, hogy hozzászokjon a szabad térbe való áthelyezéshez. (A telelő növényeknek az alvó időszakban kevesebb vízre van szükségük.) Ha beköszönt a tavasz, kapjon egy kis higított növényi táplálékot és vágjuk le az elhalt lombozatot, hogy az új levelek akadálytalanul törhessenek elő.

(A cikk szakmai lektora: Fülöp Attila kertészmérnök)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek