4 évnél régebbi cikk

Hogyan csalogassuk kertünkbe a sünöket?
Hogyan csalogassuk kertünkbe a sünöket?

Mit tehetünk azért, hogy a sünök beköltözzenek a kertünkbe? Mivel etessük / itassuk őket, hogyan óvjuk meg búvóhelyüket, miből készítsünk kényelmes otthont nekik?

Igazán szerencsésnek mondhatja magát, aki sünnel találkozik a kertjében. Ez a tüskés gombóc ugyanis nagy segítséget jelenthet a bogarak, csigák, hernyók, sáskák, békák elűzésében. Tüskés fogaival képes még egy kígyót is kettéharapni, s nem veti meg a gyíkokat és a földre hullt madárfiókák tetemét sem.

No, de mit tegyen az, aki hiába kutat e bájos állat után, mert telke egyetlen négyzetméterén se látható sünire utaló nyom?

Először is vegyük szemre a kerítésünket! A sünök nagy területeket járnak be azért, hogy megfelelő mennyiségű táplálékot találjanak. Hogy hozzánk is ellátogathassanak, a legfontosabb az, hogy ne akadályozzuk meg őket ebben! Ha a kerítésünk nagyon sűrű szövésű / áthatolhatatlannak tűnő, akkor hogyan is várjuk el, hogy a sün besétáljon rajta? A sövény vagy vázkerítés optimális. A nagyobb rácsozatú dróthálók kimondottan veszélyesek: a sün beszorulhat a lyukakba!

Tegyük fel, hogy a sün már bejutott a kertbe. Mit fog tenni? Élelmet keres! – Erre gondolva ne szomorkodjunk azon, ha vannak – általunk nem szívelt – rovarok a kertben, mert a sün majd jóllakik velük! Tavasszal és ősszel a sün aktívabban kutat élelem után (tavasszal azért, mert zsírtartalékait felemésztette a téli alvás, ősszel pedig a nagy szunyókálásra készíti fel magát).

Csábítsuk be magunkhoz egy kis macska- vagy kutyakonzervvel (az alutasakos cicaeledelt nagyon szeretik), rántottával (természetesen fűszerezés nélkül), főtt és lágy tojással, sült marhanyesedékkel. Az ebédről megmaradt ételeket ne kínáljuk fel neki! Ha az etetőbe rágcsálótápot is szórunk, nagyobb eséllyel talál rá – és tér vissza később is. Hálás lesz a főtt májért, főtt halért, szőlőért, mazsoláért, körtéért, banánért, lisztkukacért, s a darált csirkenyakért is.

Ha esetleg nemcsak étkezni jár hozzánk, hanem életvitel-szerűen ott tartózkodik, akkor számíthatunk arra, hogy szaporodásának tanúi leszünk! A kicsiknek kamillateát, később aszpikos macskaeledelt, apróra vágott / szétpasszírozott főtt húst helyezhetünk ki. Itt meg kell jegyezni, hogy a tejtől hasmenést kaphatnak. Szeretik ugyan, de nem tesz jót nekik!

A legtökéletesebb szomjoltó a víz (embernek és állatnak egyaránt), így egy kerti tó nagy segítséget jelenthet. Ha nincsen tavunk, helyezzünk ki egy olyan ivóedényt, amely nem borul fel (porcelán, kő…), és naponta töltsük meg friss vízzel!

Ha tehetjük, hagyjunk szabadon egy kis területet, ahol nem nyírjuk a füvet – itt kedvére vadászhat a sün rovarok és giliszták után!

Az utódnemzéshez, a nappali „elbújáshoz” és a teleléshez természetesen védett helyre van szükség. Ilyen a sűrű sövény, a bozótos, a komposzt-domb, egy farakás alatti üreg, köves üreg, faodú, fészer, s a kerti lakok. Ha kertészkedés közben fészket találunk, takarjuk vissza, s ne nagyon mászkáljunk a közelében, hogy ne zavarjuk el a lakóját.

Nyár végén a levágott gallyakat, leveleket hordjuk egy nagy kupacba, s reménykedjünk benne, hogy biztonságos fedezéknek tartják majd a sünök. A kert hátsó, eldugott sarkába összegyűjtött rőzse is kiváló otthont biztosít számukra, ha befedjük száraz lombbal, ágakkal, s terítünk rá egy nagy fóliát, mely sarkait kövekkel rögzítjük. Egyébként egy falnak támasztott széles deszka is csábító házikó, ha megtömjük szalmával. (A széna hamar penészes lesz.) Sőt, a természetes trágya vagy az újrahasznosított komposztföld nemcsak akkor hasznos, ha biokertészetben gondolkozunk, hanem búvóhelyül is szolgálhat!  

Persze, „komolyabb” lakóhelyekben is gondolkozhatunk: Földből, téglából is építhetünk menedéket, mely – ideális esetben - belül legalább 30x30 cm alapterületű és 20 cm magas, a bejárat pedig 10x10 cm-es. Ezt leszigetelhetjük kívülről humusszal, s befedhetjük fűvel. Ha van otthon maradék faanyagunk, azt is felhasználhatjuk „építkezési céllal”. Arra figyelni kell, hogy ne hatoljon be fény – akár egy válaszfalat is készíthetünk - , mert a süninek sötétre van szüksége a pihenéshez.

Ha már sikerült „albérlőt” találnunk, vigyázzunk rá! Nézzük át a komposztot villás átpakoláskor, nehogy megsértsük szegény állatot! Avarégetéskor is ellenőrizzük, hogy ne legyen süni a fellobbanni készülő tűz környezetében! Figyelmesen nyírjuk a füvet, kaszáljuk a kertet, és gondoljunk arra is, hogy a rágcsálóirtásra használt mérgektől a sünik is elpusztulnak.

Borítókép: Hübler Judit
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek