Fair16 °C
2021. április 21. szerda Konrád
Menü
Házhozszállítás

Miért örüljünk, ha sün látogat a kertünkbe?

A vegyszermentes rovarirtás egyik kiváló segítője a sün, mely elfogyaszt minden útjába kerülő bogarat, hernyót, békát... E tüskés gombóc már felébredt téli álmából, így ne lepődjünk meg, ha találkozunk vele valamelyik este a kertünkben ücsörögve (egy pohár borral a kezünkben).

Egy sün látványa szinte mindenkinek megdobogtatja a szívét. Hogy miért van bennünk ösztönösen ez az érzés, nem tudni. Talán azért, mert ártatlannak, ártalmatlannak, védtelennek tűnik ez az édesen szuszogó, gyorsan futó tüskés gömböc. A gyerekek mindig boldogan kiáltanak fel, ha véletlenül megpillantják – mert ritkán fordul elő, hogy elénk merészkedjen -, és nem fél tőle senki (még a mesékben sem).

Egy sün látványa szinte mindenkinek megdobogtatja a szívét (Fotó: Hübler Judit)
Egy sün látványa szinte mindenkinek megdobogtatja a szívét (Fotó: Hübler Judit)
Ha valaki sünnel találkozik a kertjében, akkor örüljön, mert egy igazi bio-rovarirtó látogatta meg.

Elfogyaszt minden útjába kerülő bogarat, csigát, földigilisztát, hernyót, tücsköt, sáskát, békát. Képes egy kígyót is kettéharapni. Néha belekóstol a gyíkokba, tojásokba, lehullott gyümölcsökbe, dögökbe is.

Persze, van hátránya is annak, ha süni költözik a telkünkre: különböző parazitákat, kártevőket terjeszthet (gondoljunk a bolhára, kullancsra, bélféregre). Ezért a „sünös kertek” tulajdonosainak fokozottan kell figyelniük a kullancs-veszélyre.

Ha van kutyánk, a játékos / vagy „jó” kertőrző eb bizonyára foglalkozni fog a sünnel, mely eredményeként megsérülhet (mind a két négylábú). Erre gondolva mindig nézzük meg, mit ugat házi kedvencünk a fűben, s ha sünről van szó, távolítsuk el egymástól a két állatot! Ha baba sünit látunk, akkor ne nyúljunk hozzá, hagyjuk, hogy visszataláljon az anyjához. Ha nem keresi az anyját, akkor segíthetünk neki a túlélésben, s megpróbálhatjuk felnevelni.

Ez az afrikai fehérhasú törpesün fél éves és nagyon szelíd (Fotó: Hübler Judit)
Ez az afrikai fehérhasú törpesün fél éves és nagyon szelíd (Fotó: Hübler Judit)

A sün nappal a búvóhelyén pihen, s éjjel keres élelmet magának. Főleg alkonyat után merészkedik elő. Nem lát túl jól, a táplálékra szaglása és hallása segítségével talál rá.

Hazánkban leginkább a keleti sün (Erinaceus roumanicus) szaporodott el, olykor pedig az európai sün (Erinaceus europaeus) is felbukkan.

A keleti sün mellén fehér színű a bunda, pofája hegyes, fogai élesek, zápfogai gumós felületűek. 35 cm hosszú, farka 4-5 cm-es, súlya 400-1500 gramm. (Az európai sün 15-30 cm.) Nyár végén, a táplálékfelhalmozáskor akár 2 kg-os is lehet! Ilyenkor a testtömege rohamosan nő, akár meg is kétszereződhet három hét alatt!

 Zizi, egy afrikai fehérhasú törpesün (Fotó: Hübler Judit)
Zizi, egy afrikai fehérhasú törpesün (Fotó: Hübler Judit)
Télen álomba merül, lelassul az anyagcseréje, csökken a testhőmérséklete (5 fokra), kevesebbet is lélegzik.

Kora tavaszig – amíg a külső hőmérséklet el nem éri a 15 fokot - hibernált állapotban van. – Ezért kell felhalmoznia az élelmet. Amikor véget ér a téli álom, alaposan „lefogyva” ébred fel. Ekkor képes kilométereket is vándorolni olyan helyet keresve, ahol bőséges táplálék található. Ilyenkor nagyon sokat eszik és iszik, hogy pótolja a súlyveszteséget.  

A nem szabadon élő, „hobbiállatként” tartott sünök közül az Afrikából származó egyiptomi füles sün és a fehérhasú sün a legismertebb. Ez utóbbiak – eredeti élőhelyükből adódóan – nem képesek elviselni a magyarországi éghajlatot, ezért kizárólag lakásban tarthatók.

Az afrikai sünik kizárólag lakásban tarthatók  (Fotó: Kamnitzky Anita)
Az afrikai sünik kizárólag lakásban tarthatók  (Fotó: Kamnitzky Anita)

A sünök szeretik a dús aljnövényzetet, a ritkás erdőket, cserjéseket, s nem kerülik el a városi parkokat és a kerteket sem. A lakott területekre főként akkor merészkednek, ha csökken a természetes életterük.

A nőstény évente kétszer hoz utódokat a világra – kb. 2 hónap vemhesség után. A párzási idő március-áprilistól augusztusig tart, az ellésre pedig május és szeptember között kerül sor. Az alomban általában hét pici sünt nevelkedik egyszerre, akik vakon születnek, s két hetesen nyílik ki a szemük. Nagyon korán elkísérik anyjukat vadászni, s olyankor madárszerű, füttyre hasonlító hangokkal kommunikálnak egymással. A kölykök nagy része sajnos nem éli túl az első telet.

Elbújtam!  (Fotó: Hübler Judit)
Elbújtam!  (Fotó: Hübler Judit)

A kölykök hátát először puha, fehér tüskék borítják, melyek közül kezdenek kibújni a végleges tüskék is. Ezek négy hét alatt fejlődnek ki, a „babatüskék” pedig kihullanak. A tüske valójában módosult szőrzet. Üreges és ruganyos. Ha a sün megijed, összegömbölyödik, tüskéit kimereszti – így próbál védekezni a ragadozók ellen. A tüskék nagyjából egy évig díszítik a hátát, majd kihullanak, s helyükön újabb tüskék nőnek. Egy sün hátán  5000-7000 db, 2-3 cm-es, sávos mintázatú tüske található.

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Házhozszállítás

Most olvassák

Ez van

A hét sztorija

Eseménynaptár

 • Ingyenes család- és gyermekvédelmi tanácsadás indul Székesfehérváron
  Ingyenes család- és gyermekvédelmi tanácsadás indul Székesfehérváron
 • Változott a forgalmi rend a Juharfa utcában és a Homoksoron is
  Változott a forgalmi rend a Juharfa utcában és a Homoksoron is
 • Elismeri a magyar oltási kampányt a WHO
  Elismeri a magyar oltási kampányt a WHO
 • Forgalomkorlátozás a Madách utcában
  Forgalomkorlátozás a Madách utcában
 • Koronavírus - hatósági karantén a Frim Jakab Otthonban
  Koronavírus - hatósági karantén a Frim Jakab Otthonban
 • Veszélyhelyzet - őszig hosszabbítaná meg a kormány
  Veszélyhelyzet - őszig hosszabbítaná meg a kormány
 • Oltások - időpont-foglaló rendszert tesztelnek
  Oltások - időpont-foglaló rendszert tesztelnek
 • Koronavírus - 207-en haltak meg, 2527 új fertőzött
  Koronavírus - 207-en haltak meg, 2527 új fertőzött
 • Csaknem 1,5 millió agad vakcina érkezik
  Csaknem 1,5 millió agad vakcina érkezik
 • Holnap nyílik a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás
  Holnap nyílik a XVII. Országos Népművészeti Kiállítás
 • MÁV-jegyautomaták - elkezdődött a tesztüzem
  MÁV-jegyautomaták - elkezdődött a tesztüzem
 • Otthonfelújítási támogatás - több mint ezer család kapta már meg
  Otthonfelújítási támogatás - több mint ezer család kapta már meg
 • Nagy mértékű nyitás jön 4 millió oltottnál?
  Nagy mértékű nyitás jön 4 millió oltottnál?