2 évnél régebbi cikk

Nátha ellen: hársfavirággal!
·EgészségBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Wikipedia
Nátha ellen: hársfavirággal!
·EgészségBiokertészet·Utolsó frissítés: undefined

A hársfavirágot kiválóan alkalmazhatjuk torokfájás és köhögés ellen, valamint a láz csillapítására. Oldja a hörghurutot, erősíti az immunrendszert, segíti a nyugodt alvást és a könnyű légzést is.

Csodás illattal árasztja el környezetét a hársfa június környékén. Magassága akár 40 méter is lehet. Koronája 20-30 méteres, széles, gömbölyded formájú, nagyon sűrű. Levelei nyelesek, arasznyi méretűek, kihegyezettek, szálkás fogúak, a töveknél asszimetrikusak, fonákjuk halványzöld, tojásdad alakúak és mindkét oldalukon kopaszok. A levelek és a zöldes-sárga színű kocsány összenő a kocsány hosszának felén.

Földi posztméh a kislevelű hárs virágain

Wikipedia

Virágai sárgás-fehér színűek, mellékszirmosak, csüngő álernyőben nyílnak – 2-15 virággal. Termései lehetnek gömbölydedek vagy hosszúkásak, simák, vastag falúak. Kettős ivarú, a porzónak több szabad porzószála van, melyek ötös csoportokban helyezkednek el.

Nevét (Tilia) leveleiről kapta: a görög „tilia” szó jelentése ugyanis „szárny” – levelei pedig olyanok, mint a szárnyak. A „hárs” szó pedig finnugor eredetű. Korbábban „hás”-nak is nevezték.

E növény hazája Észak-Amerika. A mély fekvésű, üde talajokat szereti. Kevésbé ellenálló, nem bírja a szennyezett levegőt. Európában a 30 Tilia fajból hat van jelen. A hazánkban megtalálható fajok közül hármat mindenképpen ki kell emelni:

Hársfából ültetett fasor – csodás illat és látvány!

Pixabay

  • a kislevelűt (Tilia cordata Mill – a latin „cor” jelentése „szív”, s a levelek kialakulására vonatkozik) – a hársfajok több, mint 95%-át ez teszi ki, kertekbe, parkokba ültetik
  • a nagylevelűt (Tilia platyphyllos Scop – a görög „platys” jelentése „széles”, a „phyllon” pedig „levél”) - főként a szurdokvölgyekben, északi erdőkben nő, kb 100 hektárral van jelen
  • és az ezüstöt (Tilia tomentosa) - általában városokban láthatjuk, a természetben alig. A városi környezetet jól bírja, mert szárazságtűrő, ellenálló a kártevőkkel szemben – ezért gyakran sorfának ültetik a parkokba.

Gyógyászati jelentősége a kislevelű és a nagylevelű hársnak van. (Ez utóbbi előbb kezd el virágozni.) Az ezüsthárs nem alkalmas gyógyászati célra! Könnyen megkülönböztethető társaitól, mivel virágait csillagszőrök borítják, levelei pedig ezüstösen csillognak.

Nincs több stressz és álmatlanság, csak játék a gyerekekkel – ha segítségül hívjuk a hársfából készített főzetet!

Feke Brigitta

A hárs az egyik legsokoldalúbb gyógynövényünk. Használhatjuk immunerősítésre, erős köhögés kezelésére, torokfájásra, mandulagyulladásra, álmatlanság ellen, fájdalomcsillapításra, gyomorbántalmak esetén, szorongásra, stresszoldásra, méregtelenítéskor, bőrápolásra, hajöblítésre is.

A hársfa nagy mennyiségben tartalmaz flavonoidokat és illóolajat. Illóolajában farnezol található – ennek köszönhető különleges illata. A flavonoidok antibakteriális hatásúak, ezért alkalmas a meghűléses betegségek kezelésre: ha izzasztani akarunk, köhögést csillapítani, györcsöt oldani, ha köptetőre van szükségünk vagy nyákoldóra. A hurutos panaszokat kiválóan enyhíti.

Remek hajápoló a hársfából készült főzet

Pleva Zsuzsi

Bár az ókori iratokban még nem találhatjuk nyomát a hársnak, mint „gyógyító erőnek”, ám sok szimbólum kötődik hozzá Írországtól egészen Nyugat-Szibériáig. A germánok úgy hívták: „a szerelmesek fája”, mert úgy tartották, hogy termékenységet és jómódot ad. A középkorban „szent fa”-ként emlegették, mert ebből faragták a szentek szobrait, a Mária-képeket. A XV. században azért ültették, hogy gyönyörködjenek benne, később pedig fel is használták: héjából széket, nyoszolyát, kötelet készítettek.

 

(Szakmai lektor: Fülöp Attila kertészmérnök)

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek