3 évnél régebbi cikk

Dzsem, mártás és szörp - receptek az egres felhasználására
Dzsem, mártás és szörp - receptek az egres felhasználására

A gasztronómiai élvezeten túl jótékony hatásai miatt is érdemes egrest fogyasztanunk: erősíti az immunrendszert, elősegíti a fogak, a fogíny, a csontok megújulását, gyorsítja a sebgyógyulást, hatásos megoldás székrekedés ellen, védi a kötőszöveteket és az érfalak épségét.

Az egrest (más néven: köszméte, pöszméte, piszke, püszke, brüszke, büszke) már a középkorban is termesztették. Elsősorban gyógynövényként használták. Többféle fajtája is létezik hazánkban. Ezek főként külsejükben térnek el egymástól: az egyik pirosas, a másik zöld, van szőrös és csupasz is. Az íze mindegyiknek hasonló: enyhén savanykás, s mégis édesnek mondható.

A termést botanikailag „álbogyónak” nevezhetjük: héja áttetsző, színe pedig egyre sötétedik az érés során. Belseje húsos és kb 50 magot tartalmaz. A gyümölcsöt ehetjük frissen, a bokorról szedve, használhatjuk szószok alapanyagként (húsok mellé), készülhet belőle lekvár, dzsem, kompót, befőtt, szörp is. Főzhetünk belőle gyümölcslevest, ízesíthetünk vele süteményeket, s még fagyasztásra is alkalmas.

A feldolgozásra szánt köszmétét „ipari érettségi állapotban” szüretelik, amikor még nem teljesen érett és magas a pektin-tartalma. Ilyenkor lehet tökéletes állagúvá formálni vele az egyébként nehezen kocsonyásodó gyümölcsök lekvárját, dzsemeit – mivel szilárdító hatású. A félérett termést befőtt elkészítéséhez is használhatjuk, s ebben az állapotban a legérdemesebb fagyasztani is.

Érett állapotban kb egy hétig tarthatjuk el a hűtőszekrényben. Leszedésével nem kell sietni, mert sokáig megmarad a bokrokon, nem potyog le könnyedén.

Egresdzsem

Mossunk meg 15 dl tisztított egrest, vágjuk darabokra. Fogjunk egy közepes narancsot, amit a héjával együtt kockázzunk fel. Tegyük a gyümölcsöket egy nagy edénybe 4,5 dl cukorral (ez kb. 80 dkg), 2,5 dl mazsolával (kb. 16 dkg), majd folyamatosan kevergetve főzzük fél órán át. Amikor megsűrűsödött, töltsük üvegekbe. Forró vízben főzzük negyed óráig vagy száraz dunsztba is tehetjük. A végeredmény kb. 6 db 2,5 dl-es dzsem lesz.

Egresmártás

Mossunk meg és főzzünk puhára 45 dkg egrest 4 dkg cukorral. Készítsünk rántást 2 dkg lisztből és egy kevés vajból. Adjuk az egreshez, keverjünk hozzá 1 dl tejfölt, s forraljuk össze.

Az élvezeten túl jótékony hatásai miatt is érdemes piszkét fogyasztanunk. A termés energiatartalma nagyon csekély: 44 kcal (184 KJ) / 100 g – ezért diéta során sem kell nélkülöznünk.

Sok benne az A-, B1- és C-vitamin. 0,8 százalék körüli pektint tartalmaz, van benne 0,5 százaléknyi ásványi anyag (kálium, kalcium, foszfor és niacin), ezen kívül citromsav, gyümölcs- és szőlőcukor.

A pöszméte fogyasztása rendkívül jó hatással van a belső elválasztású mirigyekre, a vesére, májra, szívre. A belőle készült szörpöt és teát a természetgyógyászok lázzal, gyulladással járó betegségek esetén szokták javasolni, mert hűsítő, nyugtató hatású.

Egresszörp

Vegyünk 5 kg egrest, mossuk át, tisztítsuk meg a felesleges részektől. Keverjük össze 2,5 kg cukorral és 50 dkg karikára vágott citrommal. Hagyjuk állni az elegyet két hétig, majd szűrjük le a szirupot. Töltsük üvegekbe és tegyük szárazdunsztba.

Az egres C-vitamin-tartalma miatt védi a kötőszöveteket és az érfalak épségét. Vízhajtó hatású, fontos szerepe van a fehérje-anyagcserében. Támogatja az egészséges haj és a szép bőr létrejöttét – hozzájárul a bőr kollagén-termeléséhez. Erősíti az immunrendszert. Elősegíti a fogak, a fogíny, a csontok megújulását, gyorsítja a sebgyógyulást.

A benne lévő flavonoidok miatt kevésbé öregszik a bőr, s csökken a szürkehályog kialakulásának kockázata is. A gyümölcsben lévő hatóanyagok enyhítik a szemben lévő feszültséget, így a makula degeneráció is kezelhető vele. Szemgyulladásra is használják.

Mint már említettem: nagyon magas a pektin-tartalma (mint az almának). Emiatt jó székrekedés ellen, mivel a pektin jótékony védőréteget képez a bélbe jutva a nyálkahártyán, hatására salakképző anyagok kerülnek a bélbe, s így enyhülnek a székrekedéses panaszok. Sőt, akár meg is szűnhetnek az emésztési gondok, ha rendszeresen egrest fogyasztunk! Ezzel kapcsolatos a puffadás-elleni hatása is. A gyakori puffadás hátterében ugyanis sokszor olyan gyulladásokat találhatunk, melyek az emésztőrendszerben alakulnak ki.

Külsőleg alkalmazva a belőle készült főzettel fényessé, puhává varázsolhatjuk a hajunkat. Pakolás formájában enyhíti a bőrirritációt, kezelhetjük vele a pattanásokat, aknét, fekélyeket.

Felhasználási területek ABC-sorrendben: allergia, aranyér, bőrgyulladás, cukorbetegség, ekcéma, fertőtlenítés, fogyókúra, hajápolás, hasmenés, IBS, immunerősítés, ízületi gyulladások, koleszterin-szint problémák, kopaszodás, magas vérnyomás, magas koleszterinszint, magas vércukorszint, makula degeneráció, méregtelenítés, pattanások, rövidlátás, sebgyógyítás, székrekedés, szürke hályog, vastagbélrák kezelése.

Borítókép: flickr.com
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek