Az megvan, hogy szalonnából lekvárt is készíthettek? - Bemutatjuk a baconjamet!Az megvan, hogy szalonnából lekvárt is készíthettek? - Bemutatjuk a baconjamet!
Nem, egyáltalán nem egy barlangban tengetem a mindennapjaimat, sőt, mivel élek-halok az utcai gasztronómiai csodákért, viszonylag otthonosan mozgok a streetfoodok világában, de azért a szalonnás lekvár kőkeményen kicsapta a nálam biztosítékot.
Pedig ahogy utánaolvastam, gyorsan kiderült, hogy nem új keletű ételkülönlegességről van szó, ugyanis egészen régóta készülnek különbözőbbnél különbözőbb szalonnás masszák - úgy is fogalmazhatok, hogy a tepertőkrém után szabadon.
Sőt, a baconjamnek még külön Wikipédia-oldala is van, igaz némi angoltudás szükséges az értelmezéséhez:
"A baconjam egy szalonna-alapú ízletesség, amely nagyon hasonlít az osztrák előételhez, a Verhackerthez. A titok nyitja a szalonna lassú elkészítésében rejlik, amelyhez hagymát, ecetet, barnacukrot és különböző fűszereket is hozzá kell adni, mielőtt a turmixgépbe kerülne. Hogy a baconjamet hivatalosan is lekvárnak hívják, elengedhetetlen bizonyos mennyiségű cukor hozzáadása."
Ha minden megvan, akkor nézzük meg az egyik legismertebb magyar receptes oldalon, a Nosaltyn talált szalonnalekvár receptjét, amelyet konyhában való jártasságom hiányában inkább nem próbáltam ki. Persze nektek bátran ajánlom!
Hozzávalók
- 70 dkg angolszalonna
- 2 közepes db vöröshagyma
- 5 db gyöngyhagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál gyömbér
- 1 dl fehérborecet
- 1 teáskanál konyak
- 2 ek juharszirup
- 1 dl feketekávé
- 1 ek dijoni mustár
- 1 késhegynyi chili
- 3 ek barna cukor
Elkészítés
- A szalonnát 1 cm széles szeletekre vágjuk, a hagymát felaprítjuk, a fokhagymát lepréseljük, a gyömbért lereszeljük.
- Egy nagy méretű, mély serpenyőben a szalonnát közepes hőmérsékleten, folyamatos keverés közben megpirítjuk, amíg szép áttetsző színű lesz a zsíros része. Kiemeljük papírtörlőre, és csak egy evőkanálnyi zsiradékot hagyunk a serpenyőben, amin megpirítjuk a hagymát, a gyöngyhagymát és a fokhagymát.
- Belekeverjük a gyömbért, a mustárt és a chilit. Hozzáadjuk a borecetet, a barna cukrot, a juharszirupot, a konyakot és a főtt kávét, majd jól összefőzzük, amíg a folyadék sűrűvé válik. Visszahelyezzük a szalonnát a serpenyőbe, és lassú tűzön még 10 percig főzzük a szósszal együtt.
- Turmixgépben lekvár állagú krémmé dolgozzuk, és kis üvegekbe helyezve, hűtőben tároljuk.
Alább pedig mozgás közben is megcsodálhatjátok a baconjam elkészítését: