3 évnél régebbi cikk

Az megvan, hogy szalonnából lekvárt is készíthettek? - Bemutatjuk a baconjamet!
·Gasztrogasztro·Utolsó frissítés: undefined
Az megvan, hogy szalonnából lekvárt is készíthettek? - Bemutatjuk a baconjamet!
·Gasztrogasztro·Utolsó frissítés: undefined

Lehet, csak nekem újdonság, de azt hittem, hogy dobok egy hátast, amikor valamelyik nap olyan receptre bukkantam a világhálón, amely különös műgonddal részletezi, hogyan készíthetnek szalonnából az önjelölt sztárszakácsok kenhető, krémes és igencsak gusztusosan kinéző lekvárt, vagy, ahogy a szakmabeliek hívják, baconjamet. Sokadjára is kérdem: most ez komoly?

Nem, egyáltalán nem egy barlangban tengetem a mindennapjaimat, sőt, mivel élek-halok az utcai gasztronómiai csodákért, viszonylag otthonosan mozgok a streetfoodok világában, de azért a szalonnás lekvár kőkeményen kicsapta a nálam biztosítékot.

Pedig ahogy utánaolvastam, gyorsan kiderült, hogy nem új keletű ételkülönlegességről van szó, ugyanis egészen régóta készülnek különbözőbbnél különbözőbb szalonnás masszák - úgy is fogalmazhatok, hogy a tepertőkrém után szabadon.

Sőt, a baconjamnek még külön Wikipédia-oldala is van, igaz némi angoltudás szükséges az értelmezéséhez:

"A baconjam egy szalonna-alapú ízletesség, amely nagyon hasonlít az osztrák előételhez, a Verhackerthez. A titok nyitja a szalonna lassú elkészítésében rejlik, amelyhez hagymát, ecetet, barnacukrot és különböző fűszereket is hozzá kell adni, mielőtt a turmixgépbe kerülne. Hogy a baconjamet hivatalosan is lekvárnak hívják, elengedhetetlen bizonyos mennyiségű cukor hozzáadása."

Ha minden megvan, akkor nézzük meg az egyik legismertebb magyar receptes oldalon, a Nosaltyn talált szalonnalekvár receptjét, amelyet konyhában való jártasságom hiányában inkább nem próbáltam ki. Persze nektek bátran ajánlom!

Hozzávalók

  • 70 dkg angolszalonna
  • 2 közepes db vöröshagyma
  • 5 db gyöngyhagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál gyömbér
  • 1 dl fehérborecet
  • 1 teáskanál konyak
  • 2 ek juharszirup
  • 1 dl feketekávé
  • 1 ek dijoni mustár
  • 1 késhegynyi chili
  • 3 ek barna cukor

 

Elkészítés

- A szalonnát 1 cm széles szeletekre vágjuk, a hagymát felaprítjuk, a fokhagymát lepréseljük, a gyömbért lereszeljük.

- Egy nagy méretű, mély serpenyőben a szalonnát közepes hőmérsékleten, folyamatos keverés közben megpirítjuk, amíg szép áttetsző színű lesz a zsíros része. Kiemeljük papírtörlőre, és csak egy evőkanálnyi zsiradékot hagyunk a serpenyőben, amin megpirítjuk a hagymát, a gyöngyhagymát és a fokhagymát.

- Belekeverjük a gyömbért, a mustárt és a chilit. Hozzáadjuk a borecetet, a barna cukrot, a juharszirupot, a konyakot és a főtt kávét, majd jól összefőzzük, amíg a folyadék sűrűvé válik. Visszahelyezzük a szalonnát a serpenyőbe, és lassú tűzön még 10 percig főzzük a szósszal együtt.

- Turmixgépben lekvár állagú krémmé dolgozzuk, és kis üvegekbe helyezve, hűtőben tároljuk.

Alább pedig mozgás közben is megcsodálhatjátok a baconjam elkészítését:

Borítókép: YouTube/The Stay At Home Chef
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek