3 szuperegészséges étel 30 perc alatt3 szuperegészséges étel 30 perc alatt
1. Kimcsi
A koreai kimcsi egyfajta pikáns fermentált savanyúság (hasonlóan a magyar káposztához), amely igazi vitaminbombaként regenerálja a bélflórát és erősíti az immunrendszert!
Hozzávalók három darab fél literes üveghez:
- egy fej kínai kel
- egy szál kígyóuborka
- fél szál jégcsapretek
- 5 centi gyömbérszár
- 3 gerezd fokhagyma
- egy csokor újhagyma
- ízlés szerint sárgarépa
- egy evőkanál halszósz
- 6 evőkanál szójaszósz
- 3 teáskanál méz
- egy teáskanál cayenne bors vagy chilipehely
A zöldségeket durván összevágjuk. Ráreszeljük a gyömbért és a fokhagymát. majd ráöntjük a halszószt, a szójaszószt, ízlés szerint „megcsípőzzük” és az egészet összekeverjük. Belerakjuk a keveréket az üvegekbe és a tetejükre üvegenként egy teáskanál mézet teszünk. Figyeljünk arra, hogy a lé ellepje a zöldségek tetejét. Ezután lezárjuk a csatos üvegeket és három napig a pulton pihentetjük, majd utána a hűtőszekrényben érleljük. Minél tovább áll, annál finomabb! Ehetjük magában, de egy kis liszttel és tojással elkeverve okonomiyakit, vagyis japán palacsintát is süthetünk belőle!
2. Bakwan jagung
A bakwan jagung gyakorlatilag egy indonéz hagymás kukoricatócsni, amit csak keverni és sütni kell. Különféle mártogatósokkal például korianderes tejföllel vagy szójaszósszal a legfinomabb.
Hozzávalók négy személyre:
- két kisebb konzerv kukorica
- egy csomag újhagyma
- 200 gramm liszt
- 3 tojás
- két-három evőkanál édes szójaszósz
- egy teáskanál fokhagymapehely
- ízlés szerint bors
- olaj a kisütéshez
A kukoricát a levével együtt egy tálba öntjük. A tálba belevágjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a tojásokat, szójaszószt, a fokhagymapelyhet és a borsot. A legvégén belekeverjük a lisztet is. A masszát sűrű palacsintává keverjük. Egy wokban olajat vagy kókuszzsírt melegítünk és egy kanál segítségével tenyérnyi tócsnikat formázunk belőle. Oldalanként nagyjából három percet sütjük és utána langyosan fogyasztjuk.
3. Narancsos-csokis chiapuding
A chiamag, más néven aztékzsálya mag, amely rengeteg omega 3-és omega 6 zsírsav tartalmaz, amellyel hozzájárul a szív-és az érrendszer egészségének megőrzéséhez. Ezen kívül magas rosttartalmának köszönhetően serkenti az anyagcserét.
Hozzávalók 2 főre:
- 2 evőkanál chiamag
- fél tábla étcsoki
- 3 deci kókusztej (mandulatej is jó)
- egy narancs leve
- 2 teáskanál méz
- a díszítéshez bazsalikom (elhagyható)
Egy közepes tálba kanalazzuk a chiamagot. Ráöntjük a kókusztejet és belefacsarjuk a naracs levét. Két teáskanál mézet keverünk bele, majd két pohárba tesszük a masszát. Ízlés szerint teszünk bele étcsokit, narancszeletet. Nagyjából negyed órát hagyjuk a konyhapulton állni, és már ehetjük is!