A vén spárgán még a csoda sem segít!A vén spárgán még a csoda sem segít!
A zöld spárgával évekig nem voltam kibékülve, mert akárhogy is pároltam vagy sütöttem, fűszereztem, a végeredmény - egy klasszikust idézve - a lekváros fakéregre emlékeztetett, és egy az egyben a kukában végezte. Most már tudom, hogy nem a receptekkel volt a baj, hanem a spárga korával, főleg ha néhány napot állt a hűtőben.
A vén spárgán még a csoda sem segít! Akármit is csinálunk vele, mindig fás, szálas marad! Ha viszont friss, akkor minimál munkával pazar köretet lehet belőle készíteni, mert percek alatt elkészül.
A következőket érdemes megfontolni:
- Mindig friss spárgát vegyél! Ezt legkönnyebben úgy tudod megállapítani, ha letörsz belőle egy darabot és roppan, vagy ha megkóstolod.
- A leértékelt spárga tiltólistás. Soha ne vedd meg, mert szinte garantált a kudarc!
- Ha megvetted, tedd hűtőbe állítva egy nedves konyharuhába csavarva, mert így tovább friss marad!
- Aznap vagy másnap készítsd el! Minél hamarabb, annál jobb!
- A spárgapucolás nem egy nagy tudomány. Első lépésként megfogod és az alsó harmadot letöröd! Erre azért van szükség, mert a szárak vége mindig fás és keserű!
- Ha pár napos a spárga, akkor a megmaradt hosszabb rész alját egy zöldséghámozóval vagy késsel tisztítsd meg! Ha frissen vetted, akkor ettől a résztől eltekinthetsz!
- Ha párolod, akkor számolj azzal, hogy nagyjából hét perc alatt roppanósra puhul, de grillezheted is, vagy frissen baconbe csavarba egy mezei serpenyőben kisütheted!
A spárga köretként remekül passzol szárnyashoz, halhoz, de a vegánok, az ételallergiások, a fogyókúrázók illetve bátor biokonyhahívők például fehérrépa-pürével is kipróbálhatják.
Fehérboros spárga (hozzávalók három főre)
- egy csokor spárga
- egy evőkanál só
- egy kávéskanál bors
- egy deci száraz fehér bor
- egy csipet szezámmag
- a sütéshez olívaolaj
A spárgát a korábban leírt módon megtisztítjuk és beledobjuk a sós-borsos vízbe. Hét perc alatt ressre főzzük, utána pedig valahogyan kibányásszuk őket a főzővízből. Ha ezzel megvagyunk, akkor előkapjuk a wokot, belelöttyintjük az olívaolajat, és rálocsoljuk a bort. A meleg spárgát belehajigáljuk, és pár percig pirítjuk, hogy a zöld ötven árnyalatát házilag előállítsuk. Óvatosan a tányér szélére pakoljuk a kész spárgát, és élvezzük a tavasz frissességét!