Egy kanálnyi bor - avagy borleves egyszerűenEgy kanálnyi bor - avagy borleves egyszerűen
A borlevest lehet sósan és édesen is készíteni. Az előbbit húslevesalaplével öntik fel, és az ízét zöldfűszerek teszik karakteressé. Utóbbit a tejszín, a fahéj, a szegfűszeg teszi ünnepivé. Változattól függetlenül a borleves attól különleges, hogy a bort nem forralják fel teljesen, ezért marad valamennyi alkoholtartalma.
Hozzávalók négy személyre
- egy üveg száraz fehérbor
- három fahéjrúd
- egy evőkanál szegfűszeg
- fél citrom leve
- öt tojássárgája
- öt púpos evőkanál cukor
- három deci főzőtejszín
- néhány mentalevél díszítésnek
Egy kisebb fazékban felteszünk két deci száraz fehérbort a tűzre. Beledobjuk a fahéjrudakat, a szegfűszeget és belefacsarjuk a citromot. Hagyjuk, hogy felforrjon. Közben egy tálban egy kézi habverővel kikeverjük a tojássárgákat a cukorral.
Amikor felforrt a bor, hozzáöntjük a maradékot az üvegből. Kicsit kevergetjük, majd óvatosan hozzácsurgatjuk a tojássárgákat. Ismét rotyogtatjuk pár percig. Végül jöhet a főzőtejszín! Az egészet még öt percig főzzük, majd tálalhatjuk is! A tányérokat díszíthetjük néhány mentalevéllel.
A borlevest hidegen és melegen is fogyaszthatjuk. Levesbetétként kínálhatunk mazsolát vagy habgaluskát, de anélkül is nagyon finom. Olyan, mintha egy különleges forralt bort kanalaznánk!