18

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves?

Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!
1 évnél régebbi cikk

Egy kanálnyi bor - avagy borleves egyszerűen
Egy kanálnyi bor - avagy borleves egyszerűen

A borleves fehérborból egy különleges svád recept, ami bármelyik ünnepi asztalon megállja a helyét.

A borlevest lehet sósan és édesen is készíteni. Az előbbit húslevesalaplével öntik fel, és az ízét zöldfűszerek teszik karakteressé. Utóbbit a tejszín, a fahéj, a szegfűszeg teszi ünnepivé. Változattól függetlenül a borleves attól különleges, hogy a bort nem forralják fel teljesen, ezért marad valamennyi alkoholtartalma.

Hozzávalók négy személyre

  • egy üveg száraz fehérbor
  • három fahéjrúd
  • egy evőkanál szegfűszeg
  • fél citrom leve
  • öt tojássárgája
  • öt púpos evőkanál cukor
  • három deci főzőtejszín
  • néhány mentalevél díszítésnek

Egy kisebb fazékban felteszünk két deci száraz fehérbort a tűzre. Beledobjuk a fahéjrudakat, a szegfűszeget és belefacsarjuk a citromot. Hagyjuk, hogy felforrjon. Közben egy tálban egy kézi habverővel kikeverjük a tojássárgákat a cukorral.

Amikor felforrt a bor, hozzáöntjük a maradékot az üvegből. Kicsit kevergetjük, majd óvatosan hozzácsurgatjuk a tojássárgákat. Ismét rotyogtatjuk pár percig. Végül jöhet a főzőtejszín! Az egészet még öt percig főzzük, majd tálalhatjuk is! A tányérokat díszíthetjük néhány mentalevéllel.

A borlevest hidegen és melegen is fogyaszthatjuk. Levesbetétként kínálhatunk mazsolát vagy habgaluskát, de anélkül is nagyon finom. Olyan, mintha egy különleges forralt bort kanalaznánk!

Borítókép: Kiss László
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek