Apakompatibilis anyák napi tortaApakompatibilis anyák napi torta
A fő előnye, hogy nagyjából fél óra alatt összedobható. Nem kell sütni, és azon izgulni, hogy kellően megemelkedik-e a piskóta?
A díszítésbe a gyerekeket is be lehet vonni, akik úgy pakolhatják a torta tetejére a gyümölcsöket, ahogyan csak kedvük tartja.
Arról nem beszélve, hogy ez a fajta "bézik sütés" szuper otthoni apa-fia, apa-lánya program, ami alatt anyát el lehet küldeni egy hosszú fürdésre, vagy egy cél nélküli, regeneráló sétára.
Hozzávalók egy 18 centis formához:
Az alaphoz:
- egy bögre zabpehely
- két evőkanál méz (vagy agávészirup)
- 100 gramm vaj (olvasztva)
- egy teáskanál fahéj
- egy teáskanál szerecsendió
- egy deci (növényi) tej
- fél citrom leve
A krémhez:
- egy csomag vaníliás pudingpor
- fél liter tej
- egy evőkanál cukor ( vagy eritrit)
- két teáskanál vaníliaaroma ( vagy egy vaníliarúd kikapart magja)
A díszítéshez:
- bármilyen otthon lévő gyümölcs (eper, narancs, alma stb.)
- néhány levél menta
Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, az olvasztott vajjal, a tejjel és a citrom levével, majd hozzáadjuk a mézet és a fűszereket. Akkor jó, ha kása állaga van. (Ha picit szárazabbnak érezzük a masszát, nyugodtan tegyünk hozzá egy kis tejet!) A „tésztát” egyengessük el egy nagyjából 18 centis tortaforma alján. Ha ezzel végeztünk, akkor tegyük be a fagyasztóba egy negyed órára.
A krém a kezdő 1.0-ás verzióban csak sima vaníliapuding, de a bátrabbak megpróbálkozhatnak a házi vaníliakrémmel is. Kis lángon a felmelegítjük a tejet a cukorral és a vaníliaaromával, majd hozzáadjuk a pudingport. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomós legyen a vége. Az egészet felforraljuk, majd ráöntjük az alapra. Ezután hagyjuk, hogy a puding épp egy kicsit megdermedjen. Ez nagyjából fél óra. Bármilyen otthonlévő gyümölccsel és a mentával kidekoráljuk.
A gyerekek általában szívesen díszítenek, de érdemes mindent előkészíteni hozzá például megmosni, esetenként meghámozni és összevágni a gyümölcsöt, mert akkor gördülékenyebben halad a munka.
Ha készen vagyunk a dekorálással, akkor tegyük be a tortát a hűtőbe még nagyjából három órára. Várjuk meg, míg a puding teljesen megdermed. Végül vegyük le a csatos formát és már indulhat is az ünneplés!