4 évnél régebbi cikk

Apakompatibilis anyák napi torta
Fehérvár Médiacentrum fotója
Kurucz Tünde
Apakompatibilis anyák napi torta

Az anyák napi apróságok készítéséből sok helyen az apukák is kiveszik a részüket, főleg ha még kisebbek a gyerekek. Hoztunk egy kifejezetten férfikompatibilis tortát, amit a konyhában kevésbé rutinosan mozgók is könnyedén el tudnak készíteni

A fő előnye, hogy nagyjából fél óra alatt összedobható. Nem kell sütni, és azon izgulni, hogy kellően megemelkedik-e a piskóta?

A díszítésbe a gyerekeket is be lehet vonni, akik úgy pakolhatják a torta tetejére a gyümölcsöket, ahogyan csak kedvük tartja.

Arról nem beszélve, hogy ez a fajta "bézik sütés" szuper otthoni apa-fia, apa-lánya program, ami alatt anyát el lehet küldeni egy hosszú fürdésre, vagy egy cél nélküli, regeneráló sétára.


Hozzávalók egy 18 centis formához:

Az alaphoz:

  • egy bögre zabpehely
  • két evőkanál méz (vagy agávészirup)
  • 100 gramm vaj (olvasztva)
  • egy teáskanál fahéj
  • egy teáskanál szerecsendió
  • egy deci (növényi) tej
  • fél citrom leve

A krémhez:

  • egy csomag vaníliás pudingpor
  • fél liter tej
  • egy evőkanál cukor ( vagy eritrit)
  • két teáskanál vaníliaaroma ( vagy egy vaníliarúd kikapart magja)

A díszítéshez:

  • bármilyen otthon lévő gyümölcs (eper, narancs, alma stb.)
  • néhány levél menta

Egy tálban összekeverjük a zabpelyhet, az olvasztott vajjal, a tejjel és a citrom levével, majd hozzáadjuk a mézet és a fűszereket. Akkor jó, ha kása állaga van. (Ha picit szárazabbnak érezzük a masszát, nyugodtan tegyünk hozzá egy kis tejet!) A „tésztát” egyengessük el egy nagyjából 18 centis tortaforma alján. Ha ezzel végeztünk, akkor tegyük be a fagyasztóba egy negyed órára.

A krém a kezdő 1.0-ás verzióban csak sima vaníliapuding, de a bátrabbak megpróbálkozhatnak a házi vaníliakrémmel is. Kis lángon a felmelegítjük a tejet a cukorral és a vaníliaaromával, majd hozzáadjuk a pudingport. Folyamatosan kevergetjük, nehogy csomós legyen a vége. Az egészet felforraljuk, majd ráöntjük az alapra. Ezután hagyjuk, hogy a puding épp egy kicsit megdermedjen. Ez nagyjából fél óra. Bármilyen otthonlévő gyümölccsel és a mentával kidekoráljuk.

A gyerekek általában szívesen díszítenek, de érdemes mindent előkészíteni hozzá például megmosni, esetenként meghámozni és összevágni a gyümölcsöt, mert akkor gördülékenyebben halad a munka.

Ha készen vagyunk a dekorálással, akkor tegyük be a tortát a hűtőbe még nagyjából három órára. Várjuk meg, míg a puding teljesen megdermed. Végül vegyük le a csatos formát és már indulhat is az ünneplés!

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek