10 perces vitaminbomba spagetti10 perces vitaminbomba spagetti
A férjemmel mindketten szeretünk főzni, ezért a húzósabb napjaimon hagyom kibontakozni a konyhában. Ilyenkor az ő dolga az ebéd legyártása. Ezeken a napokon körülbelül tízből kilencszer tésztát főz valamilyen szósszal. Legutóbb egy tíz perces mángoldos-fenyőmagos változattal rukkolt elő, ami olyan finomra sikeredett, hogy még fizettem is volna érte.
A mángold ízben és kinézetben hasonlít a spenóthoz, de a levelei jóval nagyobbak és húsosabbak. Ásványi anyagokban, mint például magnézium, vas, mangán, réz, kálium, kalcium, foszfor és cink, nagyon gazdag.
A mángold egy igazi vitaminbomba, mert egy csokor már fedezheti a szervezet K-vitamin-szükségletét, de jelentős az A-, a C-és az E-vitamintartalma is.
Ezen kívül erős antioxidáns-és gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik. Jótékony hatással van a vércukor- és koleszterinszintre, a keringésre, a vérnyomásra is. Fogyasztásával megóvhatjuk a vérerek rugalmasságát és megelőzhetjük a mikroszkopikus gyulladásokat is.
Hozzávalók négy főre:
- egy csokor mángold
- 4 gerezd fokhagyma
- 50 gramm fenyőmag
- 4 cent olívaolaj
- ízlés szerint só és bors
- 500 gramm spagetti
Feltesszük a tésztához a sós vizet. Egy nagyon pici olívaolajon a fenyőmagot lepirítjuk, hogy jobban kijöjjön az íze. (Szárazon is lehet, de szerintem így finomabb!) és utána egy külön tálba tesszük. Ezután a mángoldot megmossuk és durvára összevágjuk. Egy serpenyőben legalább négy gerezd fokhagymát lepirítunk. (Ha szeretitek az ízét, rakhattok bele többet is.), majd egy laza mozdulattal rádobjuk a mángoldot. Megvárjuk míg egy kicsit összeesik, és utána hozzáadjuk a fenyőmagot.
Végül sózzuk, borsozzuk. Közben felforrt a víz, beletesszük a spagettit és figyelünk arra, hogy ne főzzük túl. Ha éppen harapható, akkor leszűrjük és rákanalazzuk a szószt. Ha igazán autentikusak akarunk lenni, megszórhatjuk egy kis parmezánnal, de enélkül is pazar.