3 évnél régebbi cikk

Így készíts egyszerűen házi bodzaszörpöt! Recept!
Így készíts egyszerűen házi bodzaszörpöt! Recept!

Virágzik a bodza, amiből minimál energiabefektetéssel könnyedén készíthetünk szörpöt! Mutatjuk hogyan!

A bodzát a régiek csodaszerként tartották számon, mert számos jótékony hatással bír. A benne lévő C-vitamin erősíti az immunrendszert. Rengeteg A-és B-vitamint tartalmaz. Van benne klorogénsav, amely csökkenti a koleszterin-és vércukorszintet.

A bodza vízhajtó hatásával hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. A belőle főzött tea csillapítja a lázat és a köhögést. A virágjából készített borogatást kiütések, duzzanatok és a kisebb égési sérülések esetén használható.

A bodzavirág gyűjtésekor a legfontosabb, hogy olyan helyről szedjük, ahol viszonylag tiszta a levegő.

A szörphöz legalább húsz-harminc nagyobb virágra van szükségünk. Minél többet használunk belőle, annál intenzívebb lesz az íze.

Hozzávalók:

  • 20-30 darab nagyobb virág
  • 4 kg cukor
  • 6 l víz
  • 100 g citromsav
  • 4 citrom
  • fél teáskanál tartósítószer
 

Elővesszük a legalább 8-9 literes fazekat. Az alján fél kiló cukrot világosra karamellizálunk, majd felöntjük egy liter vízzel és az egészet alaposan összekeverjük. Ezután hozzátesszük a többi vizet és cukrot, aztán felforraljuk. A szirupot levesszük a tűzről és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Amikor langyos, beledobjuk a citromsavat és a tartósítószert is.

A bodzavirágot egy nagy tálba tesszük. (Nem mossuk le, mert akkor rengeteg virágpor megy kárba!) Hozzákarikázzuk a citromot és az egészet leöntjük a kihűlt cukros sziruppal és lefedjük a tetejét konyharuhával.

Négy-öt napig állni hagyjuk, de minden nap legalább egyszer átkeverjük. Végül egy nagy szűrön (esetleg textilpelenkán) leszűrjük és csatos üvegekbe töltjük.

Egy kis mentával, citromfűvel szerintünk az egyik legjobb nyári hűsítő!

Borítókép: Látrányi Viktória
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek