Így készíts egyszerűen házi bodzaszörpöt! Recept!Így készíts egyszerűen házi bodzaszörpöt! Recept!
A bodzát a régiek csodaszerként tartották számon, mert számos jótékony hatással bír. A benne lévő C-vitamin erősíti az immunrendszert. Rengeteg A-és B-vitamint tartalmaz. Van benne klorogénsav, amely csökkenti a koleszterin-és vércukorszintet.
A bodza vízhajtó hatásával hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez. A belőle főzött tea csillapítja a lázat és a köhögést. A virágjából készített borogatást kiütések, duzzanatok és a kisebb égési sérülések esetén használható.
A bodzavirág gyűjtésekor a legfontosabb, hogy olyan helyről szedjük, ahol viszonylag tiszta a levegő.
A szörphöz legalább húsz-harminc nagyobb virágra van szükségünk. Minél többet használunk belőle, annál intenzívebb lesz az íze.
Hozzávalók:
- 20-30 darab nagyobb virág
- 4 kg cukor
- 6 l víz
- 100 g citromsav
- 4 citrom
- fél teáskanál tartósítószer
Elővesszük a legalább 8-9 literes fazekat. Az alján fél kiló cukrot világosra karamellizálunk, majd felöntjük egy liter vízzel és az egészet alaposan összekeverjük. Ezután hozzátesszük a többi vizet és cukrot, aztán felforraljuk. A szirupot levesszük a tűzről és hagyjuk szoba-hőmérsékletűre hűlni. Amikor langyos, beledobjuk a citromsavat és a tartósítószert is.
A bodzavirágot egy nagy tálba tesszük. (Nem mossuk le, mert akkor rengeteg virágpor megy kárba!) Hozzákarikázzuk a citromot és az egészet leöntjük a kihűlt cukros sziruppal és lefedjük a tetejét konyharuhával.
Négy-öt napig állni hagyjuk, de minden nap legalább egyszer átkeverjük. Végül egy nagy szűrön (esetleg textilpelenkán) leszűrjük és csatos üvegekbe töltjük.
Egy kis mentával, citromfűvel szerintünk az egyik legjobb nyári hűsítő!