5 évnél régebbi cikk

Mit tehetünk, ha repedezett a kutyánk tappancsa?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMit tehetünk, ha repedezett a kutyánk tappancsa?

Előfordulhat, hogy úgy érezzük, a kelleténél jobban kiszáradt, vagy akár ki is repedezett kutyánk tappancsa, főként a téli időszakban. Erre a tünetre a megoldást Dr. Lorászkó Gábor állatorvos mondta el.

Hogyan ápoljuk kutyánk mancsát, ha azt érezzük, hogy repedezett? Szükséges-e egyáltalán kezelni? 

Ritkán, de lehet rá szükség.

A kutya talppárnáit elszarusodott hám fedi, hasonlóan a mi talpunkhoz, csak a kutyáké sokkal vastagabb, a felszíne pedig kemény. Idősebb, nagy testű kutyáknál, különösen, ha keveset mozognak, ez az elhalt hámsejtekből álló réteg lehet olyan vastag, amely mar nem előnyös. Elsősorban azért, mert a rugalmatlan felszín megrepedhet, és mivel ez elhalt anyag, a repedés nem is gyógyulhat be. Sőt, mélyülhet, akár a még élő rétegig, amely fájdalmas lehet, valamint a repedésekbe idegen anyag kerül, ami zavarhatja a kutyát. Mást nem tud tenni, mint nyalogatni, amivel bomlást, végül fertőzést, gyulladást kelthet.

Különleges eset a szopornyicán átesett kutyáké, ahol kopogó cipőszerűen alakulhat át egy vagy több láb talppárnája is.

Télen különösen a sós hólé árt a lábuknak, és az is ugyanilyen káros, ha hosszasan nyalja a kutya. Vízzel, akár samponos vízzel való lemosása jót tesz a tappancsoknak. Miután lemostuk be is kenhetjük akár talppuhító kenőccsel, ez a legjobb, de a sertészsír is megteszi. A vizes krémek és testápolók túl rövid ideig hatnak, létezik fókazsírból készült kutya talpkrém, de én személy szerint sajnálom a lemészárolt fókákat, így vásárlással vagy ajánlással semmiképp sem támogatnám a leölésüket.

Dr. Lorászkó Gábor 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek