6 évnél régebbi cikk

A lépcsőzés árthat a kutyáknak?
Fehérvár Médiacentrum fotójaA lépcsőzés árthat a kutyáknak?

Sajnos igen. Én laikusként azt gondoltam, hogy bizonyos kutyafajtákra van csak egészségügyi kockázata, meglepődve olvastam, hogy ez nem fajta függő.

Tisztelt Doktor Úr!

Az lenne a kérdésem, hogy vannak-e kifejezetten olyan kutyafajták melyeknek nem javasolt a lépcsőzés, vagy ez testalkattól és mérettől függ? Köszönettel: Gabriella

Kedves Gabriella!

A lépcsőzés kutya egy dolog, nem való az szinte egyetlen kutyának sem. A fokok magasságát az ember testalkata szabja meg, és a négylábúaktól számukra általában nem természetes mozgást igényel. Különösen előnytelen azon fajták esetében, melyek kis testűek, arányaiban rövid lábúak és hosszú törzsűek, nagy a fejük. Fajtától függetlenül a vemhes, idős, idült mozgásszervi vagy szívbetegségben szenvedő, illetve a térdkalács ficamra hajlamos és az elhízott kutyáknak pedig kifejezetten árthat. A mozgást, esetleg a fogyasztást célzó mozgatást sík terepen a legkevésbé kockázatos végezni, bár egy hegyes-völgyes erdei kirándulás különleges élményt adhat a kutyának is, és abba belefér a föl- és a lerohangálás is, vállalható kockázattal.

Dr. Lorászkó Gábor

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek