6 évnél régebbi cikk

Mennyire veszélyes a macskatartás kisgyerek mellett?
Fehérvár Médiacentrum fotójaMennyire veszélyes a macskatartás kisgyerek mellett?

A háziállatok tartása kisgyermek mellett mindig megosztó téma. Ebben a cikkben arra kapunk választ, hogy a macskák mennyi veszélyt jelentenek a kismamára, vagy akár a kisgyermekre nézve.

Tisztelt Doktor Úr! Rengeteg egymásnak ellentmondó érvet hallok, ezért feltenném a kérdést: vannak veszélyei a cicatartásnak kisbaba, illetve kisgyerek mellett?

Köszönettel: Nóra

Kedves Nóra!

Igen, vannak, mely veszélyek jól ismertek. Ezek alapvetően csekélyek, holott ezen a téren közgondolkodás - beleértve a védőnők jelentős részét is - a középkor boszorkányüldözéseinek színvonalán áll. A részletekben terjedelmi okokból nem elmerülve: a macska veszélyt jelent, ha megkarmol vagy megharap (igen, pont annyira, mint amennyire egy karmolás vagy harapás veszélyes). Létezik egy potenciális veszély, hogy külső élősködőt (főleg bolhát) hoz be kintről, de ez tökéletesen megelőzhető a macska havonként egyszeri becseppentésével. Elvileg lehetséges, hogy gombás bőrfertőzést ad át az embernek, bár a fürdőhelyek, strandok, uszodák, és a gyermek szülei mellett ennek kockázatát szinte elhanyagolható nagyságúnak ítélem.

Utoljára pedig jöhet a rendre elsőként említett rémség-csomag, mint bélférgesség és toxoplazmózis. A féregfajokat a macska rendszerint pete formájában képes üríteni, amely a környezetében akár két évig is megőrizheti fertőzőképességét. Gyakorlati jelentőségét a gyermek homokozók védelmében látom, mert a macska ide is eláshatja, amit aztán szépen kilapátolnak a gyerekek. Mindenesetre ezt az ürüléket le kell nyelni a fertőzéshez, ami egy lakásban tartott és macskaalmot használó családnál már szinte kizárt, nem beszélve róla, hogy tökéletesen megelőzhető a macska féregürítése pár száz forintos tabletta negyedévenkénti adásával, még a kijáró macskánál is.

A macska a toxoplazmózis miatt a fő ellenség a tájékozatlanok körében. A betegségnek magyar neve nincs, és röviden: egy fertőződött macska az élete során csak egyszer, akkor is csak kb. három héten át üríti a kórokozót, és ez alatt az időszak alatt kellene a macskaürüléket ennie a várandós anyukának ahhoz, hogy magzatát veszélyeztesse. Ha viszont a saját étkezése előtt a macska érintése után kezet most, akkor még ezen időszak alatt sem tud megfertőződni, legalábbis a macskától. Mert a mosatlan epertől, paradicsomtól, füstölt kolbásztól, nem jól átsütött hamburgertől, valamint a nyersen elfogyasztott (ez utóbbit hazánkban jogszabály tiltja) macskától is fertőződhet. A veszélyek emlegetése mellett létezik ám egy másik oldal is, mégpedig az élő állat pozitív hatása a vele együtt élő gyerekre. Amikor a virtuális világ egyre jobban előtérbe kerül, nem árt egy kis valóság, a maga változatos látványával, melegségével, érintésével és a neki való megfelelés nevelő hatásával is.

Dr. Lorászkó Gábor

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek