6 évnél régebbi cikk

Hogyan hűtsük le kutyánkat, cicánkat a nyári hőségben?
Fehérvár Médiacentrum fotójaHogyan hűtsük le kutyánkat, cicánkat a nyári hőségben?

A nagy hőség kutyánk, cicánk számára is elviselhetetlen lehet, néhány esetben veszélyes is, de itt van néhány hasznos tipp, hogyan hűthetjük le őket.

Tisztelt Doktor Úr! 

Ebben a nagy melegben hogyan tudnék segíteni a kutyusomnak és a cicámnak, hogy ne legyen ennyire melegük?

Köszönettel: Dóra

A macskát csak kivételesen hűtjük, mert ugyan melege nagyon is lehet (ilyenkor tátott szájjal liheg, szinte vigyorra húzva a száját, és a fejét sem teszi le), de a vizezést nem szeretik. Egy vizes szivaccsal áttörölgetve kevésbé húzzuk ki a gyufát a komfortban alkut nem ismerő macskáknál.

A kutyák testfelületének vizezése általában egyszerű, és az állatok is elviselik, gyakran kifejezetten élvezik. A rálocsolt víz a zsíros szőrzetről lefolyik, megrázva a bundát szinte száraz is lesz rögtön, ezért érdemes a rácsorgatott vizet a szőrzetbe szinte beledörzsölni. Ha locsoljuk, akkor a nyaktól hátrafelé tegyük, a végtagjaira bőven juttathatunk, de a farkát hagyjuk ki! Az arcába, fülébe csorgó vizet a kutya se szereti, a vizes farkával pedig fröcsköl. Mivel melegben szívesen fekszik, hamar sáros lehet a farka, amivel összeken ruhát és falat is. Hőségben a locsolócső is jól jöhet, de a kutyák között is van olyan, amelyik pont annyira örül a hideg zuhanynak, mint a gazdája, ha a szomszéd locsolná nyakon hirtelen.

Hőségben sétáltatásnál nem ritkán látni a kutyáját itatásra biztató gazdát, mondván, az ember is megszomjazik. Csakhogy mi azért iszunk ilyenkor, mert izzadunk, közben a kutya és a macska gyakorlatilag nem. Így ugyan a szájuk a lihegéstől kiszáradhat, de az itatást erőltetni indokolatlan. Jobban tesszük, ha a magunkkal vitt vizes üvegből megnedvesítjük a kutya fülkagylóját, fejét, nyakát, hogy a párologtatással hőt leadva kissé lehűljenek. Amennyiben lehetőség van rá, a teljes test vízbe merülése rendkívül frissítő lehet a kutyának, persze ennek során figyelembe kell venni egyéb szempontokat (biztonság, szabályok betartása, másokat ne zavarjunk satöbbi) is.

Dr. Lorászkó Gábor

Az állatorvos válaszol című rovatunkat azért indítottuk, hogy segíteni tudjunk nektek kisállataitokkal kapcsolatos kérdésekben. Ha bizonytalanok vagytok egy-egy témában, vagy csak kérdezni szeretnétek, azt megtehetitek a Facebookon privát üzenetben, vagy e-mailben az fmcponthu@gmail.com címen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek