6 évnél régebbi cikk

Cicák és a fogkő eltávolítása
Fehérvár Médiacentrum fotójaCicák és a fogkő eltávolítása

Ahogyan nálunk embereknél, úgy a cicáknál is problémát okoz a fogkő. Fontos tehát, hogy megfelelő ellátásban részesítsük kedvencünket. De hogyan is működik ez? Cikkünkből kiderül.

Tisztelt Doktor Úr!

A fogkövet cicák esetében csak bódításos beavatkozással lehet eltávolítani, vagy létezik más megoldás?

Köszönettel: Zita

Kedves Zita!

A bódítás nem elég, ezért általános érzéstelenítés (hétköznapi szóhasználatban: altatás) kell hozzá. Az óvatosság látszatát kelti a "bódítás" szó, mert az emberek félnek a "túlaltatástól", de ez így tévedés. Révedező, támolygó, de fájdalmat és lefogást érző macskán nem lehet a beavatkozást elvégezni, hanem csak olyanon, amelyiknek kitátható a szája (na, ez nem megy bódításnál), és úgy is marad, amíg nem végzünk. Közben persze ne érezzen félelmet és fájdalmat sem. Nem ritkán a fogkő eltávolításakor kiderül, hogy a fogakat ki is kell húzni, előtte gyakran vésni is. Természetesen ehhez általános érzéstelenítés szükséges. Semmi fájdalmat nem éreznek utána, állítólag nem is emlékeznek rá, így nem is félnek a fog állatorvostól.

Dr. Lorászkó Gábor

Az állatorvos válaszol című rovatunkat azért indítottuk, hogy segíteni tudjunk nektek, kisállataitokkal kapcsolatos kérdésekben. Ha bizonytalanok vagytok egy-egy témában, vagy csak kérdezni szeretnétek, azt megtehetitek a Facebookon privát üzenetben, vagy e-mailben az fmcponthu@gmail.com címen.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek