Mit igyunk a tikkasztó hőségben?Mit igyunk a tikkasztó hőségben?
Ha végigsétálunk a tikkasztó hőségben a belvároson és csak fél szemmel végigfutjuk az éttermek, cukrászdák és kávézók teraszait, akkor láthatjuk, hogy szomjoltóként a legtöbben valamilyen ízesített, gyümölcsökkel teli limonádét, koktélt, jeges kávét, fröccsöt vagy hűsen gyöngyöző csapolt sört isznak.
A sörök közül a legtöbben a csapolt változatot kérik. Ezzel azonban érdemes vigyázni!
A sörös hordó legfelső részét nem lehet „rendesen” hűteni, ezért egy jó vendéglátós ezt a részt kiengedi, és csak utána csapolja a sört.
A koktélok közül ilyenkor az egyik legnépszerűbb a mentaleveles mojito, de a strawberry coladát is rengetegen szeretik, mert a jég-gyümölcs párosítás egy kis fehér rummal megbolondítva is köztudottan jól oltja a szomjat.
Ha nem akarjuk nyakunkba venni a várost, otthon is készíthetünk koktélt. Fehárváron shakert ma már szinte mindegyik hipermarketben lehet venni. Az sem nagy baj, ha nincs a konyhaszekrényben.
A hozzávalókat kissé fapados verzióban egy nagy pohárban egy kis jéggel összekeverjük, akkor is finom hűsítőt kapunk.
Hoztunk egy gyors, és könnyű receptet, amit bárki könnyedén 5 perc alatt összedobhat.
Virgin Strawberry Colada
- 10 cl ananászlé
- 4 cl eperszirup
- 2 cl citromlé
- 1 cl tejszín
- 10 cl szóda
- jégkocka
Az hozzávalókat egy shakerbe töltjük és összerázzuk, ha nincs, akkor egy nagyobb pohárban összekeverjük. Ezután ízlés szerint mentalevéllel és citrom vagy lime gerezddel díszítjük. (A „felnőtt” verzióba 4 cl rumot is tegyünk.)
Tudtátok, hogy?
A világ legelső koktélpartiját ötezer éve Mezopotámiában tarthatták, ahol a kutatók olyan agyagedényeket találtak, amelyekben méz, árpasör és almalé nyomokat is találtak.
A koktél szó a francia coquetier, vagyis tojásos pohárka szóból ered, ami arra utal, hogy az első koktélokat kicsi talpas poharakban szolgálták fel.
1993-ban készítették el Magyarországon az első mojitót, amit a vendégek egyszerűen „kiwis” italként hívtak, mert akkoriban nem ismerték még a lime-ot.