3 évnél régebbi cikk

Mit igyunk a tikkasztó hőségben?
Mit igyunk a tikkasztó hőségben?

Hűsítő koktél, limonádé, sör, jeges kávé vagy éppenséggel egy pohár jéghideg víz. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a nyári melegben mennyire fontos a napi folyadékbevitel, hogy pótolja az elpárolgott vizet, és nem utolsó sorban oltsa a szomjat. De mit igyunk kánikulában?

Ha végigsétálunk a tikkasztó hőségben a belvároson és csak fél szemmel végigfutjuk az éttermek, cukrászdák és kávézók teraszait, akkor láthatjuk, hogy szomjoltóként a legtöbben valamilyen ízesített, gyümölcsökkel teli limonádét, koktélt, jeges kávét, fröccsöt vagy hűsen gyöngyöző csapolt sört isznak.

A sörök közül a legtöbben a csapolt változatot kérik. Ezzel azonban érdemes vigyázni!

A sörös hordó legfelső részét nem lehet „rendesen” hűteni, ezért egy jó vendéglátós ezt a részt kiengedi, és csak utána csapolja a sört.

A koktélok közül ilyenkor az egyik legnépszerűbb a mentaleveles mojito, de a strawberry coladát is rengetegen szeretik, mert a jég-gyümölcs párosítás egy kis fehér rummal megbolondítva is köztudottan jól oltja a szomjat.

 

Ha nem akarjuk nyakunkba venni a várost, otthon is készíthetünk koktélt. Fehárváron shakert ma már szinte mindegyik hipermarketben lehet venni. Az sem nagy baj, ha nincs a konyhaszekrényben.

A hozzávalókat kissé fapados verzióban egy nagy pohárban egy kis jéggel összekeverjük, akkor is finom hűsítőt kapunk.

Hoztunk egy gyors, és könnyű receptet, amit bárki könnyedén 5 perc alatt összedobhat.

Virgin Strawberry Colada

  • 10 cl ananászlé
  • 4 cl eperszirup
  • 2 cl citromlé
  • 1 cl tejszín
  • 10 cl szóda
  • jégkocka

Az hozzávalókat egy shakerbe töltjük és összerázzuk, ha nincs, akkor egy nagyobb pohárban összekeverjük. Ezután ízlés szerint mentalevéllel és citrom vagy lime gerezddel díszítjük. (A „felnőtt” verzióba 4 cl rumot is tegyünk.)

Tudtátok, hogy?

A világ legelső koktélpartiját ötezer éve Mezopotámiában tarthatták, ahol a kutatók olyan agyagedényeket találtak, amelyekben méz, árpasör és almalé nyomokat is találtak.
A koktél szó a francia coquetier, vagyis tojásos pohárka szóból ered, ami arra utal, hogy az első koktélokat kicsi talpas poharakban szolgálták fel.
1993-ban készítették el Magyarországon az első mojitót, amit a vendégek egyszerűen „kiwis” italként hívtak, mert akkoriban nem ismerték még a lime-ot.

Borítókép: Pápai Barna
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek