6 évnél régebbi cikk

Tudtad, milyen egészséges a fügekaktusz?
Tudtad, milyen egészséges a fügekaktusz?

A fügekaktusz gyümölcse – a tuna – Mexikóban mindennapos tápláléknak számít. A növény szárát – a nopalt – nyersen, főzve és sütve is fogyasztják, s még alkoholos koktélokat is ízesítenek vele. Sőt, a fügekaktuszt nemcsak az élelmiszeripar használja fel, hanem a kozmetikai ipar és a gyógyászat is!

A múltkori cikkemben már megemlítettem, hogy a gyümölcstermő kaktuszok a „medvetalp” vagy opuntia kaktusz–félék közül kerülnek ki, Amerika meleg égövi részéről származnak. A legismertebbek a mexikói fügekaktuszok.

Fügekaktusz (Fotó: Szabó Patrícia)

E növény az indiánok egyik kedvenc csemegéje volt. Mexikóban szinte minden nap fogyasztják a gyümölcsét: nyersen vagy szárítva. A szár részével különböző ételeket dúsítanak (főzve, sütve): tálalják húsételekkel, tojással, hagymával…

Fogyasztása nagyon egészséges, sokféle vitamint tartalmaz: A-, B1-, B2-, B3-, B5-, B6-, B12- és  C-vitamint. Gazdag ásványi anyagokban, főként vasban, kalciumban, magnéziumban, nátriumban és káliumban. Sok benne az élelmi rost, a fehérje, a poliszacharid és a bioflavonoid.

A fügekaktusz fogyasztása nagyon egészséges (Fotó: Szabó Patrícia)

Gyulladáscsökkentő hatású, csökkenti a vércukor- és a koleszterinszintet. Antioxidáns hatású, védelmet nyújt a szabad gyökökkel szemben, megóv az oxidatív stressztől. Támogatja az anyagcsere-folyamatokat, kedvező hatással van az emésztésre (segíthet a testsúly-csökkentésben), segít a vese- és kötőszöveti méregtelenítésben.

A horzsolásokat és a vágásokat is eredményesen kezelhetjük vele. Éppen ezért készítenek belőle krémeket, amelyeket hámsérülésre és gyulladás-csökkentésére használnak. A növényből készül olyan kivonat is, amely az öregedési folyamatokat lassítja, a bőrt pedig simábbá teszi.

Ki gondolná, hogy mi mindenre jó a fügekaktusz? (Fotó: szabó Patrícia)

Ha szeretnénk egy saját fügekaktuszt a kertünkbe, akkor jó tudni, hogy nincsenek kártevői, tehát teljesen alkalmas biotermesztésre! Vasi Szabó Jánostól (egy fügekaktusz-gazdától) megtudtam, hogy ha a megfelelően laza, jó vízáteresztő, enyhén savanyú kémhatású talajba ültetjük a növényt, akkor nem igényel tovább különösebb gondozást. Metszeni sem kell, s csak azokat a szártagokat szükséges lecsípni, amelyek a hó súlya alatt félig letörtek, vagy nagyon ráhajolnak a földre. Ha évről-évre kiemelkedő termést szeretnénk szüretelni róla, akkor azért a szervestrágyázást ne spóroljuk meg!

A fügekaktusz egzotikus dísze a sziklakerteknek: kövirózsával ültessük körbe, mert így kevesebb gond lesz a gyomlálással - amúgy embermagasra is megnőhet ez a kaktuszfajta -, télen a hóból kikandikáló nagy zöld, tüskés szárképletek meglepő látványt nyújtanak!

Gyönyörű! (Fotó: Szabó Patrícia)

Mivel a hazai teleinket jól bírja ez a növény, ezért eddig még nem volt téli fagykára Jánosnak, sőt a 2016-os kemény április végi fagy - ami a gyümölcsöse hagyományos fajtái közt rendet vágott - a fügekaktusznál nem okozott termés kiesést.

E növénynek június elejétől nyílnak szép, mutatós, sárga szirmú virágai. A gyümölcsök szeptemberben érnek, 5-7 centi nagyok, hengeresek és bíbor színűek. Szeptember végén érik el a teljes méretüket. A szüretet akkor kell elkezdeni, amikor a héj megkapja a bíborpiros borítottságot. Sokáig nem szabad várni vele, mert az októberi esőzések hatására hajlamos az érett fügekaktusz felrepedni. Egy terebélyes, termőkorú fügekaktusz akár 10 kilónyit is képes teremni!

Virágzó kaktusz (Fotó: Szabó Patrícia)

Ez az egyetlen olyan gyümölcstermő, amelynek a szürete alapos felkészülést, védőfelszerelést kíván. Mivel kaktuszról van szó, nem kerülhető meg a „szúráspróba”. János is mindig kesztyűben szüreteli (ahogyan a képeken is látszik). Ajánlatos szedés után, a válogatáskor a végeinél két ujjal tartani a gyümölcsöt, mert ott nincsenek sörték, s akár puszta kézzel is fogható. Lapos ládába, fém vagy műanyag tálra kell helyezni. Csak néhány napig tárolható, mert hamar levet ereszt, s ezért a feldolgozással sem várhatunk sokat.

Bármely fügekaktusz gyümölcs fogyasztásának, feldolgozásának alfája a héjon lévő apró tüskék eltávolítása.” – mondja János – „Ennek a legegyszerűbb módja az, ha a gyümölcsöt hideg-vizes tálba tesszük, így elhullajtja tüskéinek többségét. A maradék sörteszőröket papírkendővel tudjuk letörölni. Ezt követően vágjuk le a gyümölcs két végét, a héjat hasítsuk ketté, hámozzuk le, s ekkor már a meggypiros gyümölcshús van előttünk. A továbbiakban kesztyűre már nincs szükségünk.

Húzzunk kesztyűt szüretkor! (Fotó: Szabó Patrícia)

A húst aztán ketté kell vágni, közepén a fekete kemény magokat pedig kikanalazni, mert azok ehetetlenek (a gazda szerint legalábbis). Én eddig mindig megettem a magokat is, de lehet, hogy ezt most nem kellene bevallanom…

János a fügekaktuszt nyersen vagy turmixolva szokta fogyasztani, de készített már belőle sörbetet és fagylaltot, dúsított már vele gyümölcssalátát, és amikor nagyon sok gyümölcs termett a kertjében, akkor bíborszínű, egzotikus ízű lekvárt is főzött belőle.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek