3 évnél régebbi cikk

A 10 legjobb kalandfilm
·Filmkalandfilm·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
YouTube/Movieclips Classic Trailers
A 10 legjobb kalandfilm
·Filmkalandfilm·Utolsó frissítés: undefined

A legjobb kalandfilmek könnyedek, szórakoztatóak, talán egy kis közük is van a valósághoz, de ha nem, akkor pedig elképesztően jó mesék. Olyan világot mutatnak meg, amiben szívesen elmerül a néző újra és újra. Mert az igazán jó kalandfilmeket mindig jó újranézni, legyen szó Zsákos Frodóról, Harry Potterről, Indiana Jonesról vagy a többi hasonló örökzöld karakterről.

Ami a gyerekeknek a mesekönyv és a rajzfilm, egy bizonyos kor felett a kalandfilm lesz. A felnőtteknek szóló mesékben ritkán vannak királykisasszonyok és sárkányok - bár utóbbiak azért előfordulnak -, viszont gyakran találkozunk szörnyekkel, átkokkal, legendákkal és valós történelmi alappal rendelkező fikciókkal. A jó kalandfilm sajátja, hogy minden pillanata szórakoztat: hol a történet szellemessége, hol a látványvilág, máskor pedig a vicces(nek szánt) párbeszédek adják a ritmusát. 

Akárhogyan is, a műfaj legjobbjait jól esik időnként újra leporolni, mert valódi minőségi szórakozást nyújtanak. Talán ezek az eddig született legjobbak:

10. A múmia (1999) - IMDb: 7,0/10

Kész szerencse, hogy az 1932-ben bemutatott The Mummy magyar címe A 3000 éves ember lett, különben már három A múmia címen futó filmről is beszélhetnénk: az eredetiről, az 1999-es remake-ről, és vicces módon a 2017-es rebootról. Az első két film esetében a történet szinte teljesen megegyezik, csak míg a lassan 100 éves verzió esetében a hangsúly inkább a korabeli horroron van, addig a Brendan Fraserrel és Rachel Weisszel készült újrázásban inkább a kaland, a humor, az akció és a látvány dominál. A 2017-es Tom Cruise-os horror-kaland erőlködésről most inkább ne is ejtsünk szót. 

1925-ben járunk, amikor néhány kincsvadász Egyiptomban rábukkan a nagy Imhotep főpap megátkozott sírjára. A nagy kapzsiság közben sikerül is a világra szabadítani az átkot, a szerelmét kereső feltámasztott főpap mindent elpusztít, ami útjába kerül. Imhotep nyitásnak Egyiptomra szabadítja a bibliai tíz csapást, de ahogy erősödik, jó kalandfilmes főgonoszhoz hűen az egész világot akarja. A kérdés csak az, hogy a kincsvadászoknak sikerül-e megfékezni.

További részek:

  • A múmia visszatér (2001) - IMDb: 6,3/10
  • A múmia - A sárkánycsászár sírja (2008) - IMDb: 5,3/10

Az első rész előzetese: 

 

9. A nemzet aranya (2004) - IMDb: 6,8/10

A kalandok és a történelem kéz a kézben járnak. A valóságban megtörtént, de régmúlt, titokzatos események feldolgozása bevett és jól működő formula a kalandfilmek esetében, elég csak az Indiana Jones-szériára gondolni, ahol egyenesen egy régész a főszereplő. Ennyire nem akarták kopipésztelni Jones professzor történetét, de azért nehéz nem észrevenni a párhuzamot.

A hírek szerint hamarosan trilógiává duzzadó A nemzet aranya-franchise főszereplője egy megszállott kincsvadász (Nicholas Cage), aki pusztán a családjára évszázadokkal korábban rábízott titkot karja végérvényesen megfejteni. Nyomról nyomra, történelmi utalásról történelmi utalásra halad első lépésben a kincses térkép felkutatása felé, hogy aztán előbb találja meg a minden képzeletet felülmúló kincset, mint az időközben harcostársból kapzsi gonosztevővé váló főellenség (Sean Bean) és csapata.

További részek:

  • A nemzet aranya: Titkok könyve (2007) - IMDb: 6,5/10

Az első rész előzetese:

 

8. Csillagpor (2007) - IMDb: 7,6/10

Ha létezik alulértékelt kalandfilm, akkor az mindenképpen a Csillagpor. Pedig minden adott volt ahhoz, hogy a műfaj egyik legjobbja készülhessen el, de valahogy mégis arra a polcra került a film, ahol a Narnia krónikái, vagy Az arany iránytű helyezkedik el. Tegyük hozzá: az említetteknél még mindig jobban sikerült a Csillagpor, ami egy igazi hétvégi délutáni családi kaland lett, melynek legfőbb erénye a báj és a kedvesség. Aki gonosz, az sem annyira nagyon, a jók pedig nagyon szerethetők.

A listán szereplő filmek közül az egyik, amihez soha nem készült folytatás, ami érthető is: ez a történet így kerek. És egyébként is , mit lehetne még kihozni abból, hogy egy Fal nevű településen élő hősszerelmes megígéri élete szerelmének, hogy a városon kívül földet ért hullócsillagot elhozza neki? Ehhez persze ki kell lépnie a saját komfortzónájából, de leginkább a városhatárt jelentő ember nagyságú falon, melyen túl annál is különlegesebb világ várja, mint amit valaha gondolt. 

További részek: -

A film előzetese:

 

7. Végtelen történet (1984) - IMDb: 7,4/10

Michael Ende azonos cím könyve mindent tud, amit egy igazán jó ifjúsági regénynek tudnia kell. A Végtelen történet pillanatok alatt beszippantja az olvasót, Fantáziaország lakói úgy elevenednek meg az ember fejében, mintha mindig is ott éltek volna. Erre csak rátesz egy lapáttal a regény alapján azonos címmel készült film, mely sajnos kapott két folytatást is. A közepesen érdektelen második rész után sikerült egy teljes mértékben vállalhatatlan harmadikat is összehozni, ami annyira erőtlen lett, hogy szerintünk egyenesen ott van minden idők tíz legrosszabb filmje között is. De az első még javarészt Wolfgang Petersen (A tengeralattjáró, Vírus, Viharzóna) munkája, ami meg is látszik rajta: nagyon látványos és lebilincselő fantasy-kalandfilmet hoztak össze.

Itt is van küldetés, csak ezúttal a kincskeresés helyett a világmegmentés kerül fókuszba. Fantáziaországot pusztulással fenyegeti a Semmi terjedése, ezért a császárnő útnak indítja Atrejut, hogy találja meg az ország megmentőjét és vigye el hozzá az Elefántcsonttoronyba. Az egész történetet a filmben az osztálytársai által kiközösített Bastian egy lopott könyvben olvassa, de szép lassan rájön, hogy rejtélyes módon ő is a történet része lett, a különös világ sorsa csak és kizárólag tőle függ. 

További részek:

  • Végtelen történet II. - Egy újabb fejezet (1990) - IMDb: 5,2/10
  • Végtelen történet 3. (1994) - IMDb: 3,2/10

Az első rész előzetese:

 

6. Harry Potter és a bölcsek köve (2001) - IMDb: 7,6/10

Egészen új világot teremtett a kalandfilmek között a J.K. Rowling könyvsorozata alapján készült első Harry Potter-film. Persze nem volt nehéz dolga Chris Columbus rendezőnek, hiszen az alapanyag nagyon erős volt. A kérdés csak annyi volt, mennyi köszön majd vissza a vásznon. A szériát indító Potter-film nem okozott csalódást, az írónő a valóságot a varázsvilággal ötvöző birodalma csak azért nem lett tökéletes, mert a regény minden apró részletét nem tudták belezsúfolni az így is két és fél órás filmbe.

Harry Potter egy teljesen átlagos kisfiú, akinek azért vannak megmagyarázhatatlan dolgai. Néha beszél a kígyókkal, máskor meg ha dühös, összetörnek olyan tárgyak, amiknek nincs is a közelében. A 11. születésnapján aztán kiderül, hogy miért: a szülei varázslók voltak, akiket a valaha volt leggonoszabb mágus gyilkolt meg. Harry most lehetőséget kap a leghíresebb varázslóiskolától, hogy a való világgal párhuzamosan létező, de a varázstalan emberek, vagyis a muglik szeme elől gondosan elrejtett intézményben tanuljon tovább. Közben pedig minden részben újabb rejtélyt kell megoldania barátaival közösen, és így egyre közelebb kerül ahhoz, hogy bosszút álljon szüleiért a gonosz Voldemorton. 

További részek:

  • Harry Potter és a titkok kamrája (2002) - IMDb: 7,4/10
  • Harry Potter és az azkabani fogoly (2004) - IMDb: 7,9/10
  • Harry Potter és a tűz serlege (2005) - IMDb: 7,7/10
  • Harry Potter és a Főnix rendje (2007) - IMDb: 7,5/10
  • Harry Potter és a félvér herceg (2009) - IMDb: 7,6/10
  • Harry Potter és a Halál ereklyéi 1. rész (2010) - IMDb: 7,7/10
  • Harry Potter és a Halál ereklyéi 2. rész (2011) - IMDb: 8,1/10

Az első rész előzetese:

 

5. Vissza a jövőbe (1985) - IMDb: 8,5/10

Mi történne, ha az egyik legjobb barátod egy őrült feltaláló lenne, aki számtalan lényegtelen találmány mellett egyszer csak létrehozna egy időgépet, amivel egyenesen visszaküldeni arra a napra, amikor a szüleid megismerkedtek? Ráadásul az apád helyett beléd szeretne inkább, miközben a te legnagyobb problémád az lenne, hogy valahogy visszakeveredj a harminc évvel későbbi jelenbe. nagyjából ez az alapsztorija a Vissza a jövőbe első részének, amit minden idők legjobb időutazós kalandfilmjének tartanak.

A szellemes történet mellett Michael J. Fox több szerepben is feltűnik, ahogy a McFly család különböző tagjait alakítja akár ugyanabban az idősíkban is, de ugyanezt láthatjuk Thomas F. Wilsontól is, aki Biff Tannent és családtagjait alakítja múltban, jelenben és jövőben. A trilógiát Robert Zemeckis rendezte, aki egy évvel Marty és Doki története előtt már A smaragd románcával megmutatta, hogy mennyire jól áll neki a kalandfilmes műfaj.

További részek:

  • Vissza a jövőbe 2. (1989) - IMDb: 7,8/10
  • Vissza a jövőbe 3. (1990) - IMDb: 7,4/10

Az első rész előzetese:

 

4. A Karib-tenger kalózai: A Fekete Gyöngy átka (2003) - IMDb: 8,0/10

Nemcsak a kalandfilmek között, de általában a filmtörténelemben is egyedülálló A Karib-tenger kalózai létrejöttének története. Az eddig ötrészes franchise alapötletét egy vidámparki kalandcsónakázás adta, amit a legtöbb Disneylandben ki lehet próbálni (itt pedig meg lehet nézni). A utazás során a résztvevők nagy csónakokba zsúfolódnak, majd egy kacskaringós barlangi folyón végigcsorogva megismerhetik a rettegett karib-tengeri kalózok kalandjait.

Fosztogatás, nagy ivászatok, nők és persze mérhetetlen mennyiségű kincs. Nagyjából ennek mentén fogalmazódott meg a film ötlete is, amibe már a megjelenése előtt gyakorlatilag kódolták a folytatásokat. Amikor végül az első részt (A Fekete Gyöngy átka) 2003-ban bemutatták, a kérdés csak az volt, mikor jön a folytatás.

A történetfolyam kezdetén Jack Sparrow (Johnny Depp) bukott, de amúgy zseniális kalózkapitány segítésével ered Barbossa kapitány (Geoffrey Rush) és az elátkozott kalózok nyomába a hősszerelmes Will Turner (Orlando Bloom), hogy megmentse élete szerelmét (Keira Knightley)

További részek:

  • A Karib-tenger kalózai: Holtak kincse (2006) - IMDb: 7,3/10
  • A Karib-tenger kalózai: A világ végén (2007) - IMDb: 7,1/10
  • A Karib-tenger kalózai: Ismeretlen vizeken (2011) - IMDb: 6,6/10
  • A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja (2017) - IMDb: 6,6/10

Az első rész előzetese:

 

3. Kincsvadászok (1985) - IMDb: 7,8/10

Minden lakótelepi gyerek álmát váltja valóra a Kincsvadászok (The Goonies). Az összes kalandfilmes klisét egybegyúrja, de valahogy az egész mégsem kellemetlen, hanem nagyon is szerethető. Egy szedett-vedett kölyökcsapat utolsó közös esős délutánját tölti együtt, mert a városszéli házat hamarosan viszik a végrehajtók. Így aztán Mikey és Brand különösen szomorúak amiatt, hogy nemsokára új helyre kell költözniük.

Azonban órákkal a kiköltözés előtt a poros padláson (klisé 1.) rábukkannak a hírhedt féllábú kalózkapitány (klisé 2.), Félszemű Willy kincses térképére (klisé 3.). Túl azon, hogy a kincsvadászat remek mókának ígérkezik, ha időben sikerül megtalálni a közeli titkos rejtekhelyet (klisé 4.), a család otthonát is sikerül megmenteni. Hogy a feladat ne legyen ennyire egyszerű: a környéket rettegésben tartó minden hájjal megkent bűnözők (klisé 5.) épp abban a néptelen épületben vertek tanyát, ahonnan az alagút (klisé 6.) elindul a kalóz kincse felé. 

A Kincsvadászok soha nem kapott folytatást, pedig 35 éve ezért könyörög mindenki. Időről időre felröppen a hír, hogy talán mégis lesz egy második rész, ahogy most is éppen ilyen pletykák keringenek. Aki szerette a Sean Astin és Josh Brolin pályáját is beindító családi kalandot, most talán minden eddiginél jobban reménykedhet, mert már az IMDb-n is megjelent a második rész adatlapja

További részek: -

A film előzetese:

 

2. A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége (2001) - IMDb: 8,8/10

47 évig csak vártak a filmesek, mert senki nem érezte úgy, hogy eljött volna az idő az egyik legizgalmasabb kalandregény megfilmesítésére. 1999-ben aztán jött Peter Jackson, és a speciális trükkök egy egészen új dimenziója, J.R.R. Tolkien fantasyje pedig pár év múlva életre kelt. A monstre produkció máig a bevételi örökranglisták élmezőnyében szerepel, a trilógia jelentőségét a popcornfilmek világában csak a Star Wars-franchise-hoz lehet hasonlítani. Nem túlzás azt mondani, hogy Zsákos Frodó nagy sétája a filmtörténelem egyik legnagyobb kalandja, már csak azért sem, mert a három rész teljes játékideje közel kilenc és fél óra. 

Az ifjú hobbit ajándékba kap egy gyűrűt rokonától, Zsákos Bilbótól, aki aztán nyomtalanul eltűnik. Gyorsan kiderül, hogy a gyűrűnek mágikus ereje van, gonosz gazdája hosszú ideje kutatja, és mindent bevet, hogy meg is találja. Ha Szauron újra megkaparintja a gyűrűt, a gonosz eluralkodik a világon, és romba dönti a hobbitok gondtalan életét is. Zsákos Frodóra vár a feladat, hogy elvigye a gyűrűt az egyetlen helyre, ahol el lehet pusztítani. Az út a Végzet-hegyéig persze nem egy szimpla kirándulás, ahogy közelednek a gonosz földjéhez jó barátjával, Samuval, egyre nehezebb akadályok kerülnek az útjukba, a gyűrű pedig útközben mindenkit megkísért.

További részek:

  • A Gyűrűk Ura: A két torony (2002) - IMDb: 8,7/10
  • A Gyűrűk Ura: A király visszatér (2003) - IMDb: 8,9/10

Az első rész előzetese:

 

1. Az elveszett frigyláda fosztogatói (1981) - IMDb: 8,4/10

Napjaink kalandfilm-gyártása innen indult és a bevált formulától nehéz is elszakadni. Az elveszett frigyláda fosztogatói annak ellenére is a műfaj legleglegje lett, hogy az első Indiana Jones-filmhez kapcsolódik az egyik legnagyobb forgatókönyvíró baki is. Ahogy az Agymenők című sorozatban Amy is kifejti, a főszereplő semmilyen ráhatással nincs a történet végkifejletére. Azaz, ha Indiana Jones nem szerepelne a filmben, a nácik ugyanúgy megtalálnák a frigyládát, elvinnék a szigetre, ahol végül kinyitnák és mindannyian meghalnának. Ha ezen az apróságon túl tudunk lendülni, Steven Spielberg és George Lucas közös kalandfilmjei igazi sokszornézős darabok lehetnek, csak a negyediket ne csinálták volna meg...

Mint minden Indiana Jones-filmben, itt is a nácik törnek világuralomra, akik jellemzően valamilyen történelmi tárgyat keresnek, hogy annak segítségével megsokszorozzák az erejüket. Az első rész esetében ez az a frigyláda, amiben a legenda szerint a Mózes tízparancsolatát tartalmazó kőtáblákat rejtették. A német katonák Egyiptomban ásnak nagy erőkkel, de a helyszínre érkezik Indiana Jones (Harrison Ford) is, hogy előbb bukkanjon a sorsfordító kincsre, mint Hitler katonái. 

További részek:

  • Indiana Jones és a végzet temploma (1984) - IMDb: 7,6/10
  • Indiana Jones és az utolsó kereszteslovag (1989) - IMDb: 8,2/10
  • Indiana Jones és a kristálykoponya királysága (2008) - IMDb: 6,1/10

Az első rész előzetese:

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek