4 évnél régebbi cikk

5+1 idegesítő magyar szó, amelytől garantáltan dobtok egy hátast
·Kultmagyar nyelv·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
pixabay.com
5+1 idegesítő magyar szó, amelytől garantáltan dobtok egy hátast
·Kultmagyar nyelv·Utolsó frissítés: undefined

Nincs is szebb, mint a magyar nyelv rejtelmeiben elmerülve olyan szavakat találni, amelyek láttán és (hangosan ismételgetve) hallatán egyfajta boldogság lesz úrrá rajtunk: igen, ma is tanultunk valamit! Ez a jobbik eset. De mi van akkor, ha olyan kifejezésbe botlunk, amelytől már első blikkre feláll a szőr a hátunkon? Hogy fokozzam a hangulatot, összegyűjtöttem néhány irritáló gyöngyszemet, amelytől legszívesebben kifutnék a világból. Kicsit szubjektív.

Mivel újságíróként dolgozom, folyamatosan arra törekszem, hogy szebbnél-szebb kifejezésekkel tegyem színesebbé egymás után biggyesztett mondataimat, ezzel örvendeztetve meg olvasóimat. Az új szavak tanulásának egyik (és határozottan legjobb) módszere az, hogy egy apró szinonímaszótárral a hónom alatt vágok neki a hétköznapoknak, így ha üresjáratban találom magam, akkor azon nyomban felcsapom a könyvet és mohón vetem rá magam az érdekes szószerkezetekre. 

A másik az, hogy fülelek, ugyanis ahány ember, annyiféleképpen használják a kifejezéseket, ennek köszönhetően pedig sokszor olyan szavakkal találkozom, amelyek azonnal megtetszenek és örömmel pakolom be őket a repertoáromba. Példának okáért az egyik közelmúltban megejtett interjú alatt tanultam igazán frappáns szót, amely aztán úgy megtetszett, rögtön beleintegráltam a következő mondanivalómba. Ezt figyeld: mütyürkézni. Ugye, hogy ugye.

Persze beleakadhatunk olyan kifejezésekbe is, amelyek hallatán legszívesebben kifutnánk a világból és egyszerűen nem értjük, hogy képes ember ilyen szörnyűséget kimondani a szájával. Legutóbb a kikandikál szó láttán kaptam a sokkot, amelyet legszívesebben úgy felrúgnék, hogy le sem esik. Nyilván ez kivitelezhetetlen, de értitek. Az, hogy ki mitől kap frászt, ebben az esetben is eltérő, ám vannak olyan szavak, amelyeket kollektíven gyűlölnek a népek.

Amúgy tavaly (majdnem napra pontosan egy éve) már foglalkoztam az idegesítő magyar szavakkal, ám akkor teljesen más apropóból: a Dumaszínház olyan hiánypótló és igazán érdekes felhívást tett közzé Facebook-oldalán, amely arra kérte az internet népét, hogy írják meg kommentben, szerintük melyek a legidegesítőbb szavak a magyar nyelvben.

Nos, ahogy az várható volt, rengeteg hozzászólás érkezett, mindenkinek az életében akad legalább egy olyan szó, amelytől eret tudna vágni magán. A kommentek és az azokra érkezett lájkok alapján a legidegesítőbb lexéma hatalmas fölénnyel a pocaklakó lett. Mindannyian tudjuk, mit is jelent, a kifejezés a kismamák hasában portyázó lurkókra asszociál, ami belegondolva önmagában is értelmetlen, ám sokszor kiejtve egymás után, tényleg zavaróvá válik a puszta létezése is.

Jelen cikkem is a legirritálóbb magyar szavakat helyezi a középpontba, ám kicsit másképpen, ugyanis az alább olvasható kifejezéseket nem közvéleménykutatás által szedtem össze, hanem csak és kizárólag a saját tapasztalataim alapján, azaz, hogy melyik 5+1 magyar szót utálom a legjobban:

Kezdjük a sort a korábban említett kikandikállal. Az egyik véletlenül szembejövő cikkünk címének elolvasása nyilallt belém ez a kifejezés, amelyhez ráadásul illusztrációként apró lábujjak is dukáltak. Hát én azt hittem, hogy menten kifordulok a székből. Borzasztó. Azóta kikandikáló lábujjakkal álmodom.

Próbáltátok már leírni azt a szót, hogy cimpa. Megvárom. Ugye, hogy mennyire idegesítő? Ha többször kimondom egymásután akkor meg egyenesen kiráz a hideg, olyannyira, hogy már-már undorral gondolok a fülem alján fityegő húsdarabra. Most már tuti ti is utáljátok.

A következő kifejezés, amelytől a falra mászok, a ködmön. Eredetileg tetszett a szó, meg hát igencsak kedves emlékek fűztek Móra Ferenc Kincskereső kisködmönjéhez. Aztán véletlenül leírtam, és minden gyerekkori élmények tovaszállt. Ködmön. Tudom én, hogy amúgy igencsak régi és népies kifejezésről van szó, de attól még szörnyű.

Szerintem a következő szót nem nagyon kell megmagyarázni. Ahogy kiejtitek azt, hogy takony, rögtön tudjátok, miről is beszélek. Ráadásul mindenki lelki szemei előtt megjelenik a főleg betegségek által előidézett massza, így könnyen undorba csaphat át már ezeknek a soroknak a végigolvasása is. Befejeztem.

Ha van szó, amelyik hasonló eredményeket produkálhat, mint a takony, biztos vagyok benne, hogy az a hónalj lesz. Ugyanis azon kívül, hogy szerintem maga a kifejezés is igencsak kiábrándító, olvasása közben rögtön az edzések utáni szag csapja meg az orrunkat. Aztán nem győztök dezodor után kapkodni.

Egyik régi ismerősöm fedte fel a következő idegesítő szó rejtelmeit előttem, amikor egy viccesnek vélt szituációban nemes egyszerűséggel bekiabálta, hogy kacagnia kell. Amikor meghallottam, még a mosoly is lefagyott az arcomról, és nem volt kedvem már többet kacagni. Na, és mit szóltok ennek főnévi alakjához, a kacajhoz? Te jó ég!

Aztán vannak ám még itt gyöngyszemek:

- apróka
- faramuci
- mamlasz
- fitymál
- snájdig
- macera
- genny
- pacal
- slájm
- tutyimutyi
- muja
- petyhüdt
- susnyás
- kulipintyó
- elemózsia
- husáng
- nyenyere
- hancúrléc
- fickó
Nektek mi a véleményetek ezekről a szavakról? Netalántán, ha nektek is van olyan "kedvencetek", amely böki a csőrötöket, akkor ne tartsátok magatokban, hanem írjátok meg kommentben!
Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek