4 évnél régebbi cikk

A legfontosabb dátumok 2020-ban Székesfehérváron és környékén
·KultSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Simon Erika
A legfontosabb dátumok 2020-ban Székesfehérváron és környékén
·KultSzékesfehérvár·Utolsó frissítés: undefined

Giro D' Italia, Helló, Nyár, FEZEN és Királyi Napok – ez csak négy olyan program és esemény, amelyet 2020-ban sokan várunk. Összegyűjtöttük a legfontosabb dátumokat idénre Székesfehérvárról és környékéről.

Városi Diákbál

Mikor? Január 18. 19.30
Hol? MOL Aréna Sóstó

Idén, a hatodik Városi Diákbál témája az 50-es 60-as évek lesz, így a megjelenés is annak a korszaknak az öltözékében elvárt. A helyszínre szervezetten autóbusszal is el lehet majd jutni: a buszpályaudvar melletti parkolóból, a Hatpöttyös étterem elől indulnak a különjáratok 19.15 és 19.40 órakor, visszafelé pedig 00.15 és 00.45 órakor a stadion előtti buszöbölből. 

A pörgős szoknyákat pedig Boka Boogie Trió, BSW live (többek között Csöcsök és segg című számára) és DJ Revolution zenéjére libbenthetik meg a diákok, az éjféli zárás után a Petőfi Kultúrtanszéken Embryoval folytatódik a buli. Jegyárak és további részletes információ itt!

Március 15.

Mikor? Március 15. 09:00 – 17:00
Hol? Belváros

Minden évben székesfehérvári fiatalok és diákok főszereplésével és különleges műsorral tiszteleg Székesfehérvár az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hősei előtt. Ez természetesen 2020-ban sem lesz másképpen: a Teleki Blanka Gimnázium diákjai látványos szabadtéri előadással idézik meg a kor hangulatát, „életre kel” a 12 pont, kézzel fogható közelségben jelennek meg a történelmi alakok. Az ünnepi megemlékezés mellett a József-napi kirakodóvásár kínál látnivalót a közönségnek, a gyerekeket az ünnephez kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal várják a szervezők.

 

Bolondballagás

Mikor? Április 29. 07:30 – 10:00
Hol? Belváros 

A városi Bolondballagáson minden évben nagyot alakítanak a székesfehérvári végzősök: zseniális maskarákkal és produkciókkal készülnek. A legjobb produkciókat idén is díjazza a város, és hozzájárul az érettségi bankett költségeihez.  

Sportmajális

Mikor? Május 1., egész nap
Hol? MOL Aréna Sóstó

Május elsején Székesfehérvár idén is sporttal ünnepel, a MOL Aréna Sóstó környéke megtelik amatőr és profi sportolókkal, hogy jelenlétükkel hirdessék: sportolni nemcsak egészségünk érdekében érdemes, hanem mert így részesei lehetünk egy közösségnek is. Persze nem marad el az össznépi felvonulás sem a városon keresztül, de az igazi programok Sóstón lesznek, ahol versenyekkel és bemutatókkal várják a székesfehérváriakat, profik és kezdő mozogni vágyók együtt edzhetnek. 

Giro D'Italia

Mikor? Május 11.
Hol? Székesfehérvár – Nagykanizsa

A Giro d'Italia három szakaszát is Magyarországon rendezik jövőre, ebből az egyik Székesfehérvárról indul Nagykanizsa irányába. A világ egyik legnépszerűbb kerékpáros körversenyének harmadik etapja 2020. május 11-én, hétfőn rajtol Fehérvárról, a pontos útvonalat a lenti videóban lehet megnézni. Ugyanakkor a másik népszerű kerékpáros körversenyben, a Tour de Hongrie-ban – ami két nappal azután indul, hogy a Giro mezőnye elhagyja Magyarországot –, nem érintett idén Székesfehérvár.

Pünkösdi Virágálom

Mikor? Május 29., péntek 17:00 – június 1., hétfő 18:00 
Hol? Belváros

Pünkösd tiszteletére idén is virágba borul a Belváros, és a székesfehérvári virágkötők csodás kompozíciói díszítik több épületet, műemléket négy napon keresztül. Az alkotásokra szavazni is lehet majd, a nyertes pedig értékes ajándékot kap, illetve a rendezvényt számos kulturális, szórakoztató program kíséri.  

Hetedhét Játékfesztivál

Mikor? május 30., szombat, 10:00 – 2020. május 31., vasárnap, 18:00
Hol? Belváros

Két napra ismét mesebirodalommá változik a Belváros, hogy az óriási játszótéren minden gyermek és gyermeklelkű felnőtt kiélhesse magát. A Hetedhét Játékfesztiválon a játékok mellett a színpadon színvonalas bábműsorokkal, gyerekkoncertekkel készülnek a kicsik örömére, akik maguk is egy mese szereplőivé válhatnak a hagyományos Hétpróba során. Idén a család lesz a Hétpróba témája, a hozzá kapcsolódó mese története pedig egy fotóalbum körül bonyolódik majd.

Helló, Nyár 

Mikor? június 12., péntek, 19:30
Hol? Zichy-színpad

Ha már rég nem az iskolapadot koptatjuk, akkor is élénken él bennünk az érzés: a tanév legjobb időszaka a vakáció kezdete. Székesfehérváron 2017 óta hatalmas tanévzáró bulira várják a fehérvári diákokat a Zichy-színpadhoz. Az első meglepibanda a Halott Pénz, a The Biebers és Lotfi Begi volt, aztán a Wellhello, Pixa, és a 21 Gramm Akusztik érkezett, 2019-ben pedig a Margaret Island és DjErnôPiaf volt a diákok "ajándéka". Idén még nem szállt fel a füst, de minden bizonnyal ismét jó bulival indul a nyári szünet.

EFOTT

Mikor? július 15-20.
Hol? Velencei-tó, Velence

A szervezők szerint a 2020-as EFOTT nagyobb parti lesz, mint valaha: strand, koncert, gasztro, civil tér, strandfoci, mozi és több, mint 100 magyar fellépő egy helyen – ezt ígérik, de egyelőre ennél többre még nem derült fény, bár a jegyek értékesítése elkezdődött már. Az biztos, hogy tavaly összesen több mint 110 ezren buliztak a Velencei-tó partján, és nem kisebb sztár, mint Rita Ora volt a csúcsfellépő...

Egy kis hangolódás a nyárra:

FEZEN

Mikor? július 29. – augusztus 01.
Hol? MÁV-pálya, Takarodó út 3.

Az idén huszonharmadik életévébe lépett Fehérvári Zenei Fesztivál fellépői közül egyelőre (2020.01.08.) hármat jelentettek be: Anthrax, Amon Amart, Death Angel biztosan érkezik már nyáron. Hogy kik lépnek még színpadra, az talán lassan-lassan kiderül, de egy biztos, városunk legnagyobb zenei fesztiválja minden évben sok ezer bulizni vágyót vonz. 

Királyi Napok

Mikor? augusztus 13., csütörtök, 20:30 – 2020. augusztus 23., vasárnap, 23:59
Hol? Belváros

A Szent István ünnepe köré szervezett összművészeti fesztivál Székesfehérvár életében egyértelműen az év legfontosabb legfontosabb eseménye, ahol tíz napon keresztül elképesztő mennyiségű programot és élményt kínálnak a szervezők: a Koronázási Ünnepi Játékok időutazásra hív kicsit és nagyot, a fehérvári belvárosban pezsgő vásári hangulat fogadja a látogatót, az utcákon gólyalábasok, zenészek, énekmondók, királylányok és királyfiak, lovagok jönnek-mennek, a hagyományőrző bajvívók izgalmas csatákat vívnak, íjászok lőnek célba, lovasok kápráztatnak el mindenkit ügyességükkel. A belvárosi házak falán történelmi képregény formájában elevenedik meg IV. László élete, a Fő utcán napjában többször is megjelennek az óriásbábok. A gyerekeket kézműves foglalkozások, királyi játékok, bábműsorok és koncertek várják, a felnőtteknek jósok és boszik mondanak jövendőt. 

Öreghegyi Mulatság

Mikor: augusztus 19., szerda, 15:00 – 2020. augusztus 20., csütörtök, 00:15
Hol? Bory tér

Borrendek felvonulása, vásári forgatag, koncertek várnak mindenkit a 29. Öreghegyi Mulatságokon, a gyerekek pedig interaktív játszóházat is találnak a téren. A Bory-vár előtti rendezvényen minden évben sokakat mozgat meg, és nemcsak a városrész lakóit.

Bye Summer

Mikor? augusztus 29., szombat, 18:30 – 22:00
Hol? Zichy-színpad

Amennyire várjuk a vakáció kezdetét, annyira tud fájni, amikor búcsúztatjuk az évszakot. Ám ha búcsú, akkor legalább legyen stílusos: Székesfehérváron biztosan az lesz, hiszen 2020-ban is jó zenével és bulival köszönhetnek el a fiatalok a nyártól és üdvözölhetik(?) az új tanév kezdetét.

Fehérvári Lecsófőző Vigasság

Mikor? szeptember 12., szombat, 06:30
Hol? Zichy liget, Dózsa György út, Móri út

Egészen pontosan a tizenhatodik a sorban, amikor összeül Székesfehérvár és alárottyant egy jó lecsónak. Sőt, mostanra nemcsak a városlakók körében népszerű a rendezvény, hiszen szerte az országból neveznek családok, baráti társaságok és munkahelyi közösségek csapatai, hogy együtt főzzenek és jól érezzék magukat. Ezen a napon nemcsak a rendszerint közel hatszáz bográcsból felszálló illatok adják meg a hangulatot, de minden évben programok és kézműves kirakodóvásár is van, na, meg persze Lecsókirály/királynő, akit neves zsűri választ ki.

Ilyen volt a tavalyi főzés:

Október 23-i ünnepség

Mikor? október 23., péntek, 16:00
Hol? Belváros

A 2020-as, Matuz János által írt és rendezett ünnepi műsor a székesfehérvári eseményekre, személyekre fókuszál, az 1956-os forradalmat kirobbantó diákok tisztasága és hite előtt tiszteleg.

Fehérvári Advent 2020

Mikor? november 27., péntek, 10:00 – 2020. december 23.,
Hol? Belváros

Minden évben mesevárossá gyönyörűsödik a Belváros, és ünnepi fényekbe öltözik Székesfehérvár szíve: a várakozás elvarázsolt időszaka alatt folyamatos programok várják a Városház téren és a vásárban sétálókat: napközben a város óvodásai, kisiskolásai adnak műsort az adventi színpadon, a vásári forgatagot képeskönyvbe illő művészeti installációk színesítik, a város karácsonyfája körül kisvonat zakatol. Adventi kuckó várja a családokat, ahol a foglalkoztatóban közösen készíthetnek ajándékot a kézműves foglalkozásokon, emellett mézeskalácsot is süthetnek. A fényekkel mesebelivé varázsolt a Városházán ebben az évben is minden nap kinyílik majd egy ablak: a város adventi naptárából egy-egy vers, mese vagy dal formájában érkezik a várakozást megkönnyítő ajándék a városlakóknak.

Fehérvári Szilveszter 2020

Mikor? december 31., csütörtök, 20:00 – 2021. január 1., péntek,
Hol? Zichy liget

Minden évben komoly tömeg gyűlik össze, hogy együtt búcsúztassa a mögöttünk hagyott évet és köszöntse az érkezőt: a Fehérvári Szilveszter programja pedig ehhez kitűnő alap kínál, minden évben koncertek és programok várják a Zichy ligetbe kilátogatókat. 

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek