2 évnél régebbi cikk

Mocsári teknősöket leshetünk meg szombaton Sóstón
·ProgramokSóstó·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Elterich Kitti
Mocsári teknősöket leshetünk meg szombaton Sóstón
·ProgramokSóstó·Utolsó frissítés: undefined

Mocsári teknős ökotúrát tartanak június 26-án, szombaton a Sóstói Természetvédelmi Területen. A 10 órakor induló sétán többek között az is kiderül, van-e ellensége a páncélosnak.

A Kárpát-medencében és Magyarországon is az egyetlen őshonos teknősünk a mocsári teknős. A Sóstón szerencsére stabil populációja él. Őket leshetik meg azok, akik regisztrálnak az ökotúrára.

Az állatokról Véber Mónika, környezeti nevelő, a Sóstó Látogatóközpont munkatársa mesélt érdekességeket. 

Mit jelentenek pontosan ezek az ökotúrák?

Különböző tematikájú túrákat tartunk itt Sóstón. Volt már kócsagmegfigyelő túránk, volt vadvirágos túránk, sirálymegfigyelő túránk, most lesz a mocsári teknős, tehát mindig próbálunk valami más, érdekes témát adni ezeknek a túráknak, picit mindig újítani. 

Stabil populációja van a mocsári teknősöknek, annyira jól érzik magukat itt, hogy évről évre gyarapszik az állomány létszáma. 

Mocsári teknős Sóstón

Kurdi Bettina

Mi a különlegessége a mocsári teknősnek azon kívül, hogy a Kárpát medencében és Magyarországon ez az egyetlen egy őshonos teknősünk?

Többek között az egyik különlegessége például, hogy a hasán lévő páncél egyedi azonosítója a teknősöknek, úgy mint az embereknek az ujjlenyomata: minden teknősnek más. Azt is érdemes tudni, hogy Magyarországon minden hüllő és kétéltű védett, így a mocsári teknős is. Ötvenezer forint a természetvédelmi értéke. Az is nagyon érdekes, hogy azt gondolná az ember, hogy a vízben rakják le a tojásaikat, de ez nem így van a valóságban, hanem akár kilométerekre is elmennek a tótól, homokos részbe fészkelnek bele a nőstények. 

Milyen ellenségei lehetnek a mocsári teknősnek? 

Mire eljutnak a tojásból kikelt picikék a vízhez, nagyon sokan elhullanak, réti sas, réti héja is elkapdossa őket. 

Miért jelentenek nagy veszélyt a megunt ékszerteknősök?

Szerencsére Sóstón nincsenek ékszerteknősök, ennek nagyon örülünk, viszont Fehérváron például a Csónakázó-tó tele van vörösfülű ékszerteknőssel, ami a mocsári teknőssel ellentétben nem őshonos. Invazív faj, természetes módon nem fordul elő Magyarországon. Nagyon agresszívan tud viselkedni, kiszorítja a mocsári teknőst az élőhelyéről, megeszi az összes halat a tóból. Nem engedi őket szaporodni sem. Úgyhogy ha valaki otthon megunta az ékszerteknősét, akkor inkább vigye vissza a kisállat kereskedésben, vagy állatkertbe. Például Győrben is visszaveszik őket.

A hőségre hogyan tudtok tekintettel lenni a túrák során?

Egészen eddig szombaton 10 órakor indultak a túrák, de júliustól szerda délután 5-től 7-ig, fél 8-ig fogunk egy kellemes délutáni, kora esti túrát tartani. Ezek az időpontok egyébként már elérhetőek a honlapunkon is.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek