5 évnél régebbi cikk

Forró nyarak halkan zümmögő gyilkosa: a légy
Fehérvár Médiacentrum fotója
VideoBlocks
Forró nyarak halkan zümmögő gyilkosa: a légy

Tudtad, hogy a légy az ókori Egyiptomban a bátorság és a kitartás jelképe volt? Naná, hiszen hiába hessegeted el, csak visszajön, rendíthetetlenül mászik az ételre, a macska piszkára, az arcodra, a friss horzsolásra a kezeden, s mindezt váltogatott sorrendben, hogy kellőképpen elöntsön az undor és a betegségek, amiket terjeszt(het).

A legyeket nincs ember, aki szeretné (szerintem). E rovar nagyon idegesítő, mert amint itt a jó idő, szinte lehetetlennek tűnik, hogy elhatárolódjunk tőlük. Csak jönnek és jönnek az újabb és újabb legyek, rászállnak válogatás nélkül mindenre, ami csak körülöttünk látható (vagy rajtunk) és többségük számos betegséget is terjeszt.

A világon számtalan fajtája létezik, melyek közel százféle betegséget adnak át embernek és állatnak egyaránt. Mi, Magyarországon a leggyakrabban a házi léggyel (Musca domestica), a kis házi léggyel (Fannia canicularis) és az istállóléggyel (Stomoxys calcitrans) találkozhatunk.

Azon túl, hogy a légy nagyon idegesítő, jelentős veszteségeket is tud okozni a gazdaságokban: befolyásolja a haszonállatok teljesítményét és növekedését. Ha ugyanis nagyon sok légy piszkálja az állatokat, akkor azok nyugtalanok lesznek, s enni sem lesz kedvük. Biztos mindenki látott már olyan tehenet, amelyik rázta a fejét, csapkodott a farkával, s dobbantott a lábával, hogy elűzze a legyeket. Közben persze már enni sincsen kedve, se ideje.

Így jelentős anyagi kára származhat a gazdának a nem kellő növekedés (hízás) miatt. Az USA-ban végeztek egy felmérést, melyből kiderült, hogy a házi légy akár 3,3 százalékkal csökkentheti a tejtermelést, a szuronyos istállólégy pedig 9,3 százalékkal! Sőt, a sertések testtömeg-gyarapodása is romolhat 1,3-2,4 százalékkal a legyek miatt.

A szarvasmarhákat leggyakrabban a bökőlégy zaklatja. Akár ezer rovar is előfordulhat egy állat testén! A bőkőlégy egyébként – gondos anyaként – százasával (vagy ezrével) rakja le petéig a friss trágyába. A peték az áttelelés után tavasszal bújnak elő a trágyával fedett termőföldben, immár kifejlett állatként, s igazi vérszívóként kezdik el pályafutásukat: Szívják az állatok vérét, s e művelet közben – természetesen – irritálják is őket. A szívás helyén lévő seb újabb legyeket vonz, és a szegény gazdaállatot rövid idő után egy percre se hagyják békén a szárnyas rovarok.

A bögöly szintén szereti a vért: egy csípéssel akár 1 milliliter vért is képes kiszívni.

A szuronyos istállólégy – a bökőléggyel ellentétben – csak akkor repül az állatra, amikor éhes. Ez a típus nedves szalmába, alomba rakja petéit (egy nőstény kb 700-at), amelyek 3-7 hét között kelnek ki.

A felmérések szerint a hatékony légymentesítés több, mint 90 százalékkal csökkenti a tőgy gyulladásának előfordulását! Ez pedig azért fontos, mert súlyos fertőzöttség esetén akár a felére is visszaeshet a tejtermelés!  

A nyári időszakban sokszor láthatjuk, hogy az állatok testére olyan szereket önt a gazda, melyek segítenek az élősködőket elűzni. Ezek az oldatok nagyon drágák, s van, ahol havonta meg kell ismételni a kezelést.

Sőt, azzal is számolni kell, hogy a legyek beköpik az állatokat (például a bikák, üszők ivarszerveinek környékét), és az utókezelés is nagyon költséges. Ha egyáltalán nem késő már, amikor észrevesszük a bajt. Mert akár a kedvenc háziállatunk (kutyusunk, cicánk) friss sebét is beköphetik a legyek, s igen rövid idő alatt kukacok kelnek ki szegény állat testében, amit talán nem kell kifejtenem, hogy milyen következményekkel jár, és mit élhet át szegény négylábú, ilyen élősködőkkel a bőre alatt… Láttam már olyan kutyust, akit már az orvos sem tudott megmenteni, annyira hemzsegtek benne a kukacok… Ezért kell kiemelten figyelnünk nyáron az ebek, cicák, nyuszik stb. sérüléseire, és fontos a megfelelő óvintézkedések megtétele!

A legyek problémájával tehát foglalkozni kell, és mint minden megoldásra váró feladat esetében, úgy itt is a gyökérhez kell leásnunk, vagyis ott végezni az elfojtást! Ha állatok tartásával foglalkozunk (vagyis gazdaságot működtetünk), akkor a legegyszerűbb az, ha a trágyában lévő petéket, lárvákat pusztítjuk el. Erre többfajta irtószer kapható, és a legoptimálisabb, ha több ponton érintjük a legyek életciklusát, hiszen amikor elkezdjük ezt a műveletet, már vannak baba és nagyi legyek is.

Így a peték kiiktatása mellett akaszthatunk ki ragasztós légyfogót, elektromos vagy biológiai légycsapdákat. – S itt már előre is jelzem, hogy miről lesz szó a folytatásban: arról, hogy hogyan védekezzünk a legyek ellen vegyszermentesen!

Előtte azonban meg kell jegyeznem - a teljesség kedvéért -, hogy a legyek étrendje eléggé változatos: vannak vérszívók, nektárivók, rovarevők, és nagyon gyakoriak azok a fajok is, amelyek bomlástermékeket fogyasztanak.

Ez utóbbi funkciójuk miatt el kell ismernünk, hogy egyfajta takarító munkát is végeznek a természetben, plusz a táplálékláncban is kiemelt fontosságú a szerepük. Gondoljunk csak a fecskékre, vagy a többi madárra, amely előszeretettel fogyasztja el őket.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek