Partly cloudy18 °C
2019. április 18. csütörtök Andrea
Menü

Ki a szúnyog ideális áldozata?

Ki a szúnyog ideális áldozata?
Nem mindenkinek szívják szívesen a vérét... (Fotó: sciencemag.org)

Hiába van sötét, a szúnyogok megtalálnak minket. A látásuk ugyanis nem túl jó, ám a szaglásuk és a hőérzékelésük nagyon kifinomult. A nőstények messziről megérzik testünk hőjét, illatát, s a kilélegzett szén-dioxidot. Hiába bújunk a takaró alá, a kis vérszívó ott zümmög a pléd felett, s csak arra vár, hogy kidugjuk valamelyik testrészünket, s belemélyeszthesse „fogait”…

A múltkor már részleteztük, hogy a hím szúnyog rövid életű, nem szívja vérünket, s létezése célja a párzás. A nőstény ellenben vérre szomjazik (hogy a petéi kellő tápanyaghoz jussanak), és szikékkel, kampókkal, szívócsövekkel ellátott tűi segítségével csapolja meg a madarakat, s az emlősöket.  Vannak, akiket annyira nem érint ez a téma, mert furcsamód ritkán csípik meg őket a szúnyogok. Hogy miért van ez? Kit és miért szeretnek ezek a bosszantó rovarok? Nézzük csak!

Ki a szúnyog ideális áldozata?

Vércsoportunkon is múlik, hogy "áldozattá" válunk-e (Fotó: washington.edu)

2004-ben végeztek egy kutatást, melyből az derült ki, hogy a nullás vércsoportot jobban szeretik a szúnyogok. A leszállás 83,3 % volt a nullás vércsoportúaknál, s 46,5 % az A vércsoportúaknál. Az izzadságunkban van egy kémiai nyom, amely elárulja, hogy milyen vércsoportba tartozunk. Az emberek 15 %-ának hiányzik a verítékéből ez az "adat", ezért őket elkerülik a szúnyogok, mert inkább tutira mennek, nem szeretik a meglepetéseket.

Az edzés és a verejték szintén vonzó a szúnyogok számára. Ha komolyabb fizikai mozgást végzünk, akkor a termelődő tejsav miatt felfigyelnek ránk a nőstények. Erre is volt persze már kutatás, de személyes tapasztalataim is igazolják: amikor esténként kettlebellezünk a szabadban a tanítványaimmal, egy idő után egyre több szúnyog döngicsél körülöttünk. Bár lehet, hogy izzadás nélkül is ott ólálkodnának…

A veríték egyébként nagyon meghatározó „alapjáraton” is. Már a 60-as években is vizsgálták ezt a tényezőt, s azt állapították meg (laboratóriumi körülmények között is nézve), hogy vannak olyan anyagok a verítékben, amelyek bizonyos szúnyog fajokat jobban vonzanak. Ezeket a bőrfelületen lévő baktériumok állítják elő.

Ki a szúnyog ideális áldozata?

Az izzadtság vonzza a szúnyogokat (Fotó: outsideonline.com)

Ezeket a baktériumokat külön-külön is megnézték 2011-ben, s azt derítették ki, hogy minél nagyobb a változatosság a bőrünk baktériumai között, annál kevésbé szeretnek a szúnyogok. Furcsa, de a nagyobb baktérium-diverzitást nem bírják, az egybefüggő kolóniákat részesítik előnyben, ezét felettébb érdeklődnek azon testrészek iránt, amelyek baktériumokban gazdagnak mondhatók: a boka és lábszár kiemelt célpont szokott lenni.

Ha már a baktériumoknál és az izzadásnál tartunk, nézzük meg a szagokat is! Nagy különbség van abban is, hogy milyen szagú embereket kedvelnek ezek a rovarok. Erről itt olvasható egy kutatás.

Az izzadás függ az elfogyasztott alkoholtól is. Aki sok sört iszik, az számíthat a szúnyogfelhőre. Erről olvashatunk itt. Az izzadtságunkban ilyenkor megjelenik ugyanis az etanol, amely mágnesként vonzza a kis dögöket. Plusz: az alkoholfogyasztás megnöveli testünk hőmérsékletét - s így az izzadást is növeli, tehát tripla randi-felhívást jelent a szúnyogok számára a habzó nedű! 

Ki a szúnyog ideális áldozata?

Ha sört iszol, ne lepődj meg, ha támadnak a szúnyogok (Fotó: fullmoonbrewwork.com)

Továbbá: akiknek a bőrfelszíne nagy koncentrátumban tartalmaz szteroidokat vagy koleszterint, azokat igencsak megkörnyékezik a szúnyogok.

Ha a kor és a nemek szerinti bontást nézzük: az 50-es években arra jöttek rá, hogy a csecsemőket és a kisgyerekeket kevesebb csípés éri, mint a felnőtteket, s a férfiak kedveltebbek a szúnyogok körében, mint a nők.

Az áldott állapotban lévő hölgyeket külön is megvizsgálták: A maláriát hordozó szúnyogok kétszer annyira vonzódnak a terhes nőkhöz, mint azokhoz, akik nem várnak gyermeket. A terhesség során ugyanis olyan élettani változások állnak be, amely tetszik a vámpíroknak.

A pocakos anyukák szén-dioxid kilégzése magasabb – és ez is számít a  "rárepülésnél'.  A babát váró hölgyek egy kilégzéssel az átlagnál 21 %-kal több szén-dioxidot juttatnak a levegőbe.  

Ki a szúnyog ideális áldozata?

A kismamákhoz jobban vonzódnak a vérszívók (Fotó: pregnancyandbaby.com)

A szúnyogok már ötven méterről kiszagolják a magas széndioxid-kibocsátást, és a várandós anyukákon kívül az erősebb testalkatúakra is igencsak rákattannak.(Mivel ők szaporábban veszik a levegőt.)  

A szúnyogok a színt is nézik: szeretik a sötét ruhát, például a feketét és a vöröset!

Ha mindezt áttekintjük – egy szúnyog hölgy szemével -, akkor a legoptimálisabb alany a vérszíváshoz egy nullás vércsoportú, éppen edző, fekete kisgatyában lévő, pucér felsőtestű, 20 év feletti, izzadt férfi, aki korábban sört fogyasztott. :) Még nagyobb csábítást jelent, ha az illető víz mellett végzi ezt a tevékenységet, például a Velencei-tó partján, esős időszak után, melegben, a lemenő nap fényében / sötétedéskor vagy este. 

Ki a szúnyog ideális áldozata?

Őt tuti csípik a szúnyogok (is)! Fotó: mensfitness.com)

A sorozat összes cikkét ide kattintva olvashatod el: Biokertészet

Kapcsolódó cikkek

Ajánlott cikkek

Szólj hozzá!

Most olvassák

Galéria

Ez van

A hét embere

 • Keresik a legkreatívabb óvodát és iskolát
  Keresik a legkreatívabb óvodát és iskolát
 • Ilyet még tuti nem láttatok: fehérvári buszmentés a madarak szemszögéből
  Ilyet még tuti nem láttatok: fehérvári buszmentés a madarak szemszögéből
 • A lakáshitel-piac elérte a 2008-as szintet
  A lakáshitel-piac elérte a 2008-as szintet
 • Halálos baleset történt a 4-es főúton Monornál
  Halálos baleset történt a 4-es főúton Monornál
 • Népmesés szakmai workshop óvónőknek a Gárdonyiban
  Népmesés szakmai workshop óvónőknek a Gárdonyiban
 • MÁV: egyre több pótdíjat szednek be a bliccelőktől
  MÁV: egyre több pótdíjat szednek be a bliccelőktől
 • Rekordbevétellel kezdték az évet a budapesti fürdők
  Rekordbevétellel kezdték az évet a budapesti fürdők
 • Változik az üzletek nyitva tartása húsvétkor
  Változik az üzletek nyitva tartása húsvétkor

Eseménynaptár

 • Nem lesz sztrájk Ferihegyen
  Nem lesz sztrájk Ferihegyen
 • Ismeretlenek megtámadtak egy buszt Pakisztánban, tizennégy utast meggyilkoltak
  Ismeretlenek megtámadtak egy buszt Pakisztánban, tizennégy utast meggyilkoltak
 • Érdemes ellenőrizni a menetrendet: változik mától a közösségi közlekedés
  Érdemes ellenőrizni a menetrendet: változik mától a közösségi közlekedés
 • Bővül a játékfüggőség elleni program
  Bővül a játékfüggőség elleni program
 • Rossz helyzetben vannak a tojástermelők
  Rossz helyzetben vannak a tojástermelők
 • Idén is tart nyári napközis tábort a Fehérvári Állatotthon
  Idén is tart nyári napközis tábort a Fehérvári Állatotthon
 • Április 24-én és 25-én tartják az óvodai beiratkozást Fehérváron
  Április 24-én és 25-én tartják az óvodai beiratkozást Fehérváron
 • Hamarosan bezár a miskolci gyermekváros
  Hamarosan bezár a miskolci gyermekváros
 • img
  img
  Vörösmarty Rádió
  Vörösmarty Rádió élő adásban volt.