2 hónapnál régebbi cikk

Szent József és Jézus: A Schmidl-villa szobrai
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
Szent József és Jézus: A Schmidl-villa szobrai

A Várkörúton bizony nagyon kell figyelniük az elhaladóknak, néhány lépésenként újabb és újabb köztéri alkotással találkozhatnak. Ohmann Béla páros szobra lassan egy évszázada áll az egykori Schmidl-villa sarkán.

A közelmúltban foglalkoztunk Ohmann Béla szobrászművész egyik kiváló székesfehérvári alkotásával, a székesegyházat szemmel tartó Kálmáncsehi Domonkos szobrával. Cikkünkben részletesen bemutattuk kora egyik legmeghatározóbb egyháztörténeti szobrászának életét, akinek több más kiváló alkotása is megtalálható Székesfehérváron. Mielőtt megismerkednénk egy újabbal, elevenítsük fel Ohmann Béla életútját.

Ohmann Béla szobrászművész 1890. március 6-án született Budapesten. Tanulmányait az Iparművészeti Iskola díszítőszobrász szakán végezte. Gyorsan nemzetközileg is elismert művész lett: 1933-ban a milánói Triennálé ezüstérmét vehette át, az 1937-es párizsi világkiállítás alkalmából pedig Diplome d'honneur elismerésben részesült. Számos síremléket, kisplasztikát, érmet és emlékművet készített, valódi műfaja azonban az épületszobrászat volt. A Köztérkép így foglalja össze művészetét:

„1920-ban készült síremlékterveivel jutott önálló megbízásokhoz. Kezdeti művei a neobarokk akadémizmus szellemében készültek. Művészetének alakulására nagy hatással volt a 20-as évek közepén tett olaszországi és franciaországi tanulmányútja. Egyéni stílusának mintaképeit a középkor formavilágában találta meg, de a szecesszióra, art-decóra jellemző stilizálással, könnyedséggel ötvözte. Egyházi műveit tartózkodó egyszerűség, komor méltóság, tudatos archaizálás jellemzi.”

A második világháború után már a korábbinál jóval kevesebb felkérést kapott, főleg tanítással foglalkozott. Ohmann Béla 78 esztendős korában, 1968. március 21-én hunyt el Budapesten.

Alkotásai a mai napig szép számban megtekinthetők hazánkban, a Köztérkép jelenleg országszerte 83 művét lajstromozza, ezek közül tíz Székesfehérváron, egy pedig a közeli Várpalotán található. Kálmáncsehi Domonkos szobra után most ismerkedjünk meg egy másik jelentős Ohmann-alkotással, a „Szent József és a gyermek Jézus” névre keresztelt szoborpárral, mely a Várkörúton, az egykori Schmidl-villa sarkán áll.

Az épület hivatalos címe Várkörút 7., a híres építész, Schmidl Ferenc (1902-1977) villájaként épült 1938 körül, vélhetően ekkor készült Ohmann Béla épületdísze is. Schmidl és Ohmann szakmai kapcsolata szoros volt akkoriban, a két világháború között Székesfehérvár műszaki főtanácsosa és a kor elismert szobrásza gyakran dolgozott együtt.

A szobor hosszú éveken át hol eltűnt, hol előkerült az évszakok változásával, ennek oka a falat benövő sűrű kúszónövényzet volt, mely teljesen körbenőtte a kontúrjait szép lassan elveszítő alkotást. Azóta a növényzet eltűnt a falról, az épület és a szobor is átesett egy kis felújításon, így szerencsére a XX. század egyik legnagyobb egyháztörténeti alkotójának remekműve lassan 100. születésnapjához közeledve is megtekinthető a Várkörúton sétálva.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek