4 hónapnál régebbi cikk

85 éve tartja szemmel a székesegyházat Kálmáncsehi Domonkos szobra
·Kultművészet·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
85 éve tartja szemmel a székesegyházat Kálmáncsehi Domonkos szobra
·Kultművészet·Utolsó frissítés: undefined

Készítőjét, Ohmann Bélát korának egyik legjelentősebb egyháztörténeti szobrászává tette Kálmáncsehi Domonkos szobra, melynek fából készült másolata a Nemzeti Galéria tulajdona.

Ohmann Béla szobrászművész 1890. március 6-án született Budapesten. Tanulmányait az Iparművészeti Iskola díszítőszobrász szakán végezte. Gyorsan nemzetközileg is elismert művész lett: 1933-ban a milánói Triennálé ezüstérmét vehette át, az 1937-es párizsi világkiállítás alkalmából pedig Diplome d'honneur elismerésben részesült. Számos síremléket, kisplasztikát, érmet és emlékművet készített, valódi műfaja azonban az épületszobrászat volt. A Köztérkép így foglalja össze művészetét:

„1920-ban készült síremlékterveivel jutott önálló megbízásokhoz. Kezdeti művei a neobarokk akadémizmus szellemében készültek. Művészetének alakulására nagy hatással volt a 20-as évek közepén tett olaszországi és franciaországi tanulmányútja. Egyéni stílusának mintaképeit a középkor formavilágában találta meg, de a szecesszióra, art-decóra jellemző stilizálással, könnyedséggel ötvözte. Egyházi műveit tartózkodó egyszerűség, komor méltóság, tudatos archaizálás jellemzi.”

A második világháború előtti időszak egyik legelismertebb egyházművészeti alkotójává egy székesfehérvári művével vált: a Kálmáncsehi Domonkost (egyes források Kálmáncsai néven említik, ez szerepel a szobron is) formáló szobra a kor egyik legjelentősebb egyháztörténeti alkotása. A második világháború után már kevesebb felkérést kapott, főleg tanítással foglalkozott. Ohmann Béla 78 esztendős korában, 1968. március 21-én hunyt el Budapesten.

Na, de ki volt Kálmáncsai Domonkos (vagy Kálmáncsehi Domonkos)? 1435 körül született valahol Kalmáncsa környékén egy jobbágycsaládban. Sikerrel kitört a jobbágysorból, iskolázottságával egyre feljebb emelkedett, 1450-ben például már beiratkozott a bécsi egyetemre. 1459-ben székesfehérvári kanonok lett, majd fölszentelése után 1462-től a kincstár szolgálatába állt. 1474 és 1495 között a város prépostja, a székesegyház őre volt. 1495-ben új adójavaslatot dolgozott ki a király megbízásából, majd 1495 és 1501 között váradi püspök és királyi személynök, majd 1501-ben erdélyi püspök lett, 1514-ben hunyt el.

Hosszú időn át az ő nevéhez kötötték a Szent Anna kápolna építtetését, ez az 1938-ban készült szobron is megjelenik, Kálmáncsehi Domonkos bal keze a kápolna kicsinyített másán fekszik. A szobor az Arany János utcában található, arccal a Szent István székesegyház felé fordul, egyik kezében irat tekercset, a kápolna alapító levelét tartja, másik keze pedig a fentebb leírtak szerint a kápolna másán nyugszik. A szobor részét képezi még egy oroszlán is, mely Kálmáncsehi Domonkos lábánál fekszik.

A szobor haraszti mészkőből készült, a mai napig a város egyik, ha nem a legjelentősebb egyházi kötődésű köztéri alkotása. Érdekesség, hogy létezik egy 137 centiméter magas fából készült darab is, ez a Magyar Nemzeti Galéria tulajdonában van.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek