2 hónapnál régebbi cikk

16 éves Találkozás a Fürdő soron
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
16 éves Találkozás a Fürdő soron

Nem csupán az előző évszázadban vagy még annál is régebben készült köztéri alkotások ékesítik Székesfehérvár utcaképét. A Találkozás névre keresztelt szobor alig néhány éves a Fürdő soron, mégis szépen illeszkedik a város alkotásai közé.

Ezúttal nem utazunk vissza a távoli múltba, egy nem is oly régi, 2008-ban elkészült és felállított alkotást látogatunk meg. Ez az alkotás a „Találkozás” névre keresztelt szobor, mely a Fürdő Sor 1. előtt található.

Az alkotást az olasz kisváros, San Salvo vezetői ajándékozták a Kodolányi János Főiskolának a több mint 15 éves eredményes együttműködés kapcsán. San Salvo egy közel 20 ezer fő által lakott kisváros Abruzzo régióban, Chieti megyében, nagyjából félúton Pescara és Foggia között. A települést a X. század körül alapították bencés szerzetesek, majd a következő századokban nemesi birtok volt. Önállóságát a 19. század elején nyerte el, amikor a Nápolyi Királyságban felszámolták a feudalizmust.

Maga az alkotás a főiskola és a település együttműködésének állít emléket, 250 cm magas, a felső része márványból készült. Az összefonódást jelképezi egy terméskőből kinőve, ez utóbbi egy durván megmunkált mészkőtömb. Eredetileg tartozott hozzá egy sárgaréz tábla is, mely magyar és olasz nyelven tájékoztatott az alkotásról, ám ezt sajnos barbár kezek lefeszegették és eltulajdonították.

Sajnos a hasonló rongálások állandó veszélyt jelentenek a köztéri alkotásokra, reméljük egyszer eljön az az idő, amikor a rongálás már nem lesz "menő" és ezek a művek az eredeti, alkotójuk által megálmodott és elkészített állapotban maradnak.

A „Találkozás” alkotója egyébként az olasz szobrász, a jelenleg Carrarában élő alkotó Stefania Palumbo, aki 1975. augusztus 2-án született San Pietro Vernoticóban. A szobor hivatalos átadása 2008. május 6-án volt, vagyis épp a napokban ünnepelte 16. születésnapját. Reméljük, hogy évtizedekig lesz még állandó szereplője a Fürdő sor látképének.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek