2 hónapnál régebbi cikk

A székesfehérvári Mater Dolorosa története
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined
Fehérvár Médiacentrum fotója
Pápai Barna
A székesfehérvári Mater Dolorosa története
·Kultszobor·Utolsó frissítés: undefined

Az elmúlás olykor elképesztő alkotások születését inspirálja. Ilyen a Mater Dolorosa története is, a Szűz Máriát ábrázoló síremlék Bory Jenő alkotása.

Bevallom, Székesfehérvár közkincseit, köztéri alkotásait bemutató sorozatom eddig részeimben szándékosan kerültem a város temetőiben található alkotásokat, azok bemutatását. Mert bizony akadnak bőven gyönyörű művek az elmúlás, a földi létből való távozás helyein is. Kivételt tettem, ugyanis olyan sok kérdést kaptam egy bizonyos alkotásról, hiányolták többen is, miért hagytam ki eddig a Mater Dolorosa névre keresztelt alkotást.

Bory Jenő munkásságával már rengeteget foglalkoztunk, sok alkotását bemutattuk a Fehérvár köztéri alkotásait lajstromba szedő sorozatunkban. A teljesség igénye nélkül néhány példa:

Természetesen ezeken kívül is rengeteg alkotása van Székesfehérvár legismertebb alkotójának, akad közöttük olyan is, melyeket temetőkben lelhetünk fel. Az egyik ilyen grandiózus alkotás a Palotai úton, a Hosszú temetőben található. A Mater Dolorosa történetét így foglalja össze a Köztérkép:

„A 310 cm magas fekete márvány építészeti részen látható 110 cm magasságú bronz szobrot 1912-ben készítette az alkotó. Az 1900-as évek elején több síremléket is készített Bory Jenő, ezek egyike a Janny-családnak állított szenvedő Szűz Máriát ábrázoló síremlék. A fajdalomtól szenvedő anya ölében töviskoszorú, arca, testtartása szenvedéséről árulkodik.”

A teljes alakos szobornak vannak kisebb, részletekre koncentráló változatai. A fejrészről készült gipsz változat a Felsővárosi Plébánián található, a Köztérkép szerint ez a darab szerepelt a Műcsarnok 1914-es kiállításán is. Készült egy pirobazalt mellszobor változat is 1922-ben, a 43 cm-es alkotás 1923-ben a Műcsarnokban, 1926-ben a Nemzeti Szalon Egyházművészeti kiállításán volt látható, napjainkban pedig a Bory várban tekinthető meg.

Legnépszerűbb
Fehérvári hasznos infók
Hasonló cikkek